Смърт на живо в новините

Американската телевизия "Фокс нюз" потресе зрителите си, показвайки самоубийство в реално време. Както често прави, за да улови зрителския интерес, при това успешно, каналът излъчи на живо от хеликоптер преследване на краден автомобил.

Рейтинговият трик започва като по учебник - мъж краде кола, бяга от полицията с бясна скорост, излиза на черен път в пустинята. След 90 минути гонитба изведнъж той спира и ... бум ... застрелва се в главата. За ужас на малки и големи, окупирали екрана, за да видят как добрите полицаи ще спипат престъпника.

Свикнали сме да гледаме всякакви дивотии от екрана - от брутални сцени на насилие до абсолютни фантасмагории. За повечето от тях пионери са именно телевизиите от САЩ, включително и с полицейските операции в реално време.

Днес обаче бе премината още една граница, която е повече от червена - човещината. Телевизията превърна хората в снимачни обекти, които нямат правото да се крият от всевиждащите й камери.. дори от собствената си смърт.

Водещият Шепард Смит усетил как ще се развие драмата и извикал на колегите си от подвижната станция да спрат предаването. Никой не го чул.

По-късно от телевизията заявиха официално, че са допуснали "груба човешка грешка" и нямало как да планират фаталния край.

Независимо от извиненията на "Фокс нюз" и признанието, че видеото е трябвало да се излъчва с няколко минути забавяне, телевизията отдавна прекрачи границата на моралното и приравни личната драма на един с рекламите на прах за пране.

Личната неприкосновеност е атакувана грубо, директно и безпардонно. Дано тези, които одобряват подобно положение, утре не се окажат от другата страна на екрана.

#1 Оня Дето Го Трият 29.09.2012 в 19:56:34

Web-аси изопачаването! Сори, ама не разбирам къде е драмата тука Показвали го в реално време, ама той взел та се самоубил и ги изненадАл. Само водещия се усетил, че МОЖЕ БИ тоя ще се самоубие......ами те да да знаят, че ще се самоубие - ами ако не се беше самоубил, а те са спрели програматаи са лишили тамошния Бойко Борисов да се покаже как тримумфално хваща бандита? Тогава щяха да изкарат водещия виновен, че подкопава доверието в полицията Май случая е доста по-различен от Канал 1 преди 10-ина години, когато дадоха НА ЗАПИС (т.е. предварително обмислено) отрязването на човешка глава в Чечня ако не се лъжа.....та нека не оплакваме упадъка на тамошната телевизията сега Абе изобщо - Как ще ни стигнат х'американците

#2 pepe 29.09.2012 в 21:34:30

Нее, проблема е, че драгите зрители са видели на живо до какво води полицейщината. А защо се в налага една от "най-напредналите" и богати страни в света да съществува полицейщина е друг въпрос /полицейщина изразяваща се в неща като най-голям брой арести, най-много хора в затворите на глава от населението.../.

#4 Оня Дето Го Трият 29.09.2012 в 21:58:51

Теа За това говориме....

#5 Чинчифон 30.09.2012 в 10:55:12

Паниката е,че докато капитализма се бори да оцелее през кризата,платените му медии показват на живо факти,които го компрометират.При досегашната практика медиите на запад показваха катастрофи,трупове,нещастия и бели,които стават в конкурентните държави,но излъчваха конкурси,песни,фестивали или разголени пусита,които денонощно се забавляват.Нещо май се обърка...?

#7 Антикомунист 30.09.2012 в 12:23:36

Чинчифоне,другарино,стига плака за комунизма,имаше го малко време,съсипа милиони хора,оттам откъдето е минала заразата му - забрави за просперитет. Лош капитализъм няма,а най-добрия е точно този,който червените гниди наричат ДИВ...точно той дава възможности на населението,а не контролирания капитализъм от държавата(най-гнусната институция измислена от човечеството). Та така миличък,виж има заплатите,магистралите,виж им банковите сметки,виж как целия беден комунистически лагер се изнесе там,а екс-комунистическите тумори България,Русия,Румъния,Чехия,Полша опустяха.... А сега си поплачи.И комунистите плачат,нищо ,че са от жИлязо,нищо ,че са селски пръчки тип колхозници,нищо ,че електоратът им е с основно и средно образование предимно...плачи.

#9 fALLEN 30.09.2012 в 15:44:41

мда, помня главата, помня и големата драма и паника (и то бая години по-рано) с очевидния (поне за мен тогава това си беше очевиден майтап - бил съм на 12-13, ако не се лъжа) бъзик на ку-ку с атомното им шоу. и големите забрани, закани, уволнения и дела, които последваха след това. а след това с главата май не последва нищо?

#10 fALLEN 30.09.2012 в 15:45:35

прочети романа, уникален е, класи над филма, въпреки, че обичам и филма, малко романче е, ако не се лъжа под 100 стр.

#11 don Pozo 30.09.2012 в 16:39:16

Антиглупако! Н е им ща магистралите, нито данъците,нито борчовете. Всичко е балон, който се пукна. Содом и Гомор са на почит.Краят се вежда.

#13 Voin 01.10.2012 в 01:34:58

Книжката дори е малък формат, но е страхотна и с класи над филма с батко Арни...Самото му присъствие във филма убива идеята на книгата...

#14 strawsPulledAtRandom 01.10.2012 в 10:36:22

Точно "Дългата разходка" се казваше книжката на Кинг. А това за отрязаната глава по новините го пропуснах - още от едно време не обичах да гледам ТВ и ето - сега съм крачка назад в информацията, макар и със съхранена детска психика. Както и да е, поздрав с една песен на Филтър, за коят осе говори, че е посветена на някакъв политик, който се гръмнал в ефир заради неоснователни обвинения: http://www.youtube.com/watch?v=o9mJ82x_l-E

Новините

Най-четените