Нане и Вуте на гръцката граница

Изчака им се чакането от февруари насам. Превозвачите самодоволно обявиха, че най-сетне ще отмъстят на гърците. С пълна блокада на границата, разбира се. Точно по Великден и Гергьовден. Не е ли всъщност очевидно, че ощетените няма да са гръцките шофьори и фермери, а българските туристи, планирали да прекарат празниците в южната ни съседка?

Това вероятно ще е първият случай на блокада "Ей така, напук" - без конкретно искане или поне някаква претенция за тежест. Със сигурност обаче ще е поредната проява на тъп балкански реваншизъм, от който никой нищо няма да спечели. Само ще излъчи много лош икономически, обществен, ако щете и PR сигнал от бранша.

Правителството в Атина надали ще бездейства дълго време, както българското в началото на земеделските протести по границата, още повече че за управляващите в Гърция това ще е чудесен шанс за трупане на малко симпатии.

Ние ще бълваме бензинови пари на принципа „Покажи на тия хора как са мяташ", а те направо ще тропнат сметката на уважаемата Европейска комисия.

Българските туристи обаче няма кой да компенсира нито с нервите, нито с прахосаните часове в задръстванията.

По данни на туристическия бранш около половин милион души се канят да заминат зад граница за празниците, а е близко до акъла, че повечето от тях вече са резервирали почивски по курортите на Халкидики.

Вместо почивка обаче десетки хиляди семейства ще си отвисят на Кулата, Маказа и Илинден, докато чакат благоволението на Бай Ганьо Тираджията. Вместо да си вършат работата, стотици полицаи ще набиват крак, за да пазят обществения ред покрай "протестните" софри на превозвачите.

Ако съдим по реакциите в социалните мрежи, никой не оцени "шегичката" зад сладкото отмъщение на превозвачите.

Много хора им съчувстваха през зимата, която бяха наистина унизени, но сега няма кой да ги подкрепи, защото наказват не някаква фанариотска зла сила, не някаква бутафорна държава, а собствените си сънародници.

Освен това, гръцките им конкуренти няма да пострадат, защото няма да работят. Те също празнуват Великден, а както знаем - те са и по-големи вярващи, и по-големи празнуващи от нас. Така че наистина е трудно да се намери разумно обяснение на планирата блокада.

Накрая стигаме до оная поговорка, че не е важно на Нане да му е добре, а на Вуте да му е зле.

#1 паяка 20.04.2016 в 21:14:30

Отново българи с българи ще се псуват. Заканват се да затворят границите превозвачи, разбирам чорбаджии на камиони и може би спедитори, за което вероятно ще използват наетите си шофьори, а самите те, ще кръстосват кълки около трапези някъде по курорти или в уютните си домове.

#2 dan4o73 20.04.2016 в 22:08:56

Разбира се,че не трябва нищо да правим.Имаме правото когато ни е.ът да си траем и да се усмихваме за да не обидим някой.Или казано на дипломатически език-да не си разваляме отношениятя.На гръцката блокада и загубите за България трябва да отговорим с масово пълнене на джоба на гърците.Както е казано в едно стихотворение: не народ,а мърша.Всеки живее за себе си и всички се спасяват поединично.

#3 SilvioGesell 21.04.2016 в 04:24:57

Напълно подкрепям блокадата. Превозвачите бяха предупредили за тази вероятност още зимата. Аз също ще имам ходения до Гърция и взех предвид тези предупреждения и реших да избегна пътуване по празниците. Не може за 3 месеца от "подкрепяме и съчустваме" да минем на "те ни пречат". Ако успешно се ударят по джоба гърците, повече няма да блокират границата.

#4 Marin 21.04.2016 в 05:59:42

Нека уважаемия автор да каже какъв е полезния ход на българския бизнес -превозвачи? Значи гърците затварят границата - страда българския бизнес, българите затварят границата -страда българския турист. Ходя редовно в Гърция на почивка и пак ще ходя, но подкрепям блокадата. Един временен бойкот добре ще им се отрази на гръцките хотели.

#5 Seth Betruger 21.04.2016 в 06:53:03

Много са прави шофьорите! Дано да не се откажат. Това е белег за Възраждане, когато вече не искаш да те тъпчат и поемаш инициативата. Автора е дълбоко заблуден, най-меко казано.

#6 FBInspector 21.04.2016 в 07:16:51

Споделям същото мнение на коментиращите, още повече, че сега не е летен сезон. Какъв е зора да се ходи в Гърция, като нито можеш да се изкъпеш в морето, нито нищо. Наистина гръцкото море е великолепно (каквото беше и нашето преди 25 години), но сега е рано. Ей ви български планини, времето е чудесно, ходете по села и паланки, оставете някой лев тука, пък може и някой младеж да реши да остане на село да Ви посрещне и догодина, вместо да чисти кенефи в Англия.

#7 pixie 21.04.2016 в 09:10:12

Ходили сме няколко пъти в Гърция, не е лошо, но вече край. Аз и семейството ми лично и категорично отсвирваме Гърция, поне за няколко години. Има и други възможности да почиваш, ако държиш непременно на чужбина - Хърватия и Черна Гора също имат курорти и плажове, прекрасни при това. В Турция просто сега не е много препоръчително, но иначе и там е по-добре да си остави човек парите. Не знам дали тази блокада наистина ще има желания успех, но съм по-скоро на мнение, че ефектът щеше да е много по-голям, ако нашите сънародници бяха бойкотирали гръцките курорти, вместо да стимулират гръцката икономика след византийските им номера. Подкрепям FBIинспектора.

#8 Terorero 21.04.2016 в 13:07:31

Авторааа. Не знам в кои социални мрежи си чел, че хората не подкрепят превозвачите ама тук като гледам коментарите хората те попиляха. Подкрепям превозвачите с две ръце! Освен това предупредиха още през февруари. Който не го е взел под внимание сега гори с капарото за Халкидики. Спокойно може да го наречем "такса предател". Защо гърците блокираха нашата граница за някакви искания към ЕС?? Защо ни обиждат на протестите си с транспаранти "тихо да не събудим българите"? Не че тираджиите са ми най-големите любимци, но не е важно какви са а дали са прави. Еми прави са. Така че, сега като така ги хейтваш в тая статия само и само кафето да генерира трафик и рекламки..... кой е Нане и кой е Вуте ми е въпроса? ЧакАл.

#9 паяка 21.04.2016 в 13:27:24

Аз не ги подкрепям! Защото не виждам с този ход да успеят да накажат или да отмъстят, каквото е желанието им, на тези, на които са били ядосани.

#10 Бам 21.04.2016 в 13:34:33

чакай сега, че нещо не разбрах от коментрите на плиткомните селяци дотук - Турция е добре, ама не сега, превозвачите са герои щото... ми ей така, гръцкото море сега не е хубаво, идете на селски туризъм у Родопите. Предупредили били, та да не са си купували хората??!! бегай,бегай,мани, бахти ръбовете Ама ще си ходя кудето си поискам и никви тиквеници не могат да ми затворят границата, най-малко па ей така , щот "да им го върнем на гърците" не е причина, ами тъпа комплексарщина. И още - дебелите посерковци като затворят границата , кой ще страда?? Не и гърците, те са си прибрали парите от резервациите и им дреме. Много риване беше като гърците затвориха границата, е сега аз очаквам, ако наистина тия затворят границата, да се изсипят два камиона с куки и да им наместят кокалите.

#12 Змея 21.04.2016 в 14:03:24

Пич, кой ти пречи? Хващай самолета и отивай да пълниш гушата на галените чеда на ЕС.

#14 Winora 21.04.2016 в 15:18:31

Единствената адекватна реакция на блокадите на гръцките селяни е българите временно да спрат да купуват гръцка селскостопанска продукция. Ако бяхме поляци или естонци например, точно така щяхме да постъпим. Гръцкият хотелиер няма трактор, нито собственикът на таверна. Не те блокираха границата, за да ги наказваме тях. Просто тази година се отказваме от гръцките ягоди, череши, кайсии и зехтин. Минаваме изцяло на продукцията на турските манафи(защото българска такава почти няма. Без блокади по границата и други подобни простотии.

Новините

Най-четените