Ние си изчистихме. А вие...

Какво правихте в събота? Моята програма включваше дежурство - в Webcafe.bg, среща по работа, среща с приятели на бира в парка, обичайната домашна работа, сладкиш за децата и пролетното чистене.

Трите часа, които отделих, за да се включа в бойната група на нашия вход, ги вместих между 10 часа и 13 часа. Твърде недоспала след петъчното midnight show с приятелки. Една от ония прекрасни вечери, в които една готви за компанията, някои се включват в правенето на салатите и подреждането на масата, а после следва ... ами Консултативният съвет.

Но... за чистенето. Не изисква нищо - гребло, ако имате, но и да нямате, други ще са извадили, чували за боклука, метла - или подобните й, лопатка, ръкавици. Настроение.

Нашето тухлено блокче от 80-те на миналия век, на хвърлей от Южния парк, е в прекрасна зелена хралупа. Огромни борове, ябълкови и крушови дървета - с варосани стъбла, и даже върба. Отпред и отзад. Ябълките и крушите са останали от някогашните заселници тук - бежанци от Македония, Армения и Тракия.

От подножието на тези дървета събрахме толкова чували боклук, че напълнихме догоре три контейнера. "Заубермахер" чистят редовно, но в събота коли така и не се появиха - дори и след 17 часа. Появиха се роми с каруци. За наша градска чест трябва да кажа, че ако се пресее съдържанието на боклука в контейнерите, неорганичната смет ще е малко.

Поне 80 на сто от съдържимото бяха сухи клони, листа, кестени и всякакви такива боклуци, примесени с празни опаковки от цигари, някоя и друга полиетиленова торбичка, тук-там опаковки от вафли и счупени стъкла.

Групата ли? Групата беше малка - има няма десетина човека, на възраст от 80 години до 5-годишния ми съсед Боби. Борис е с майка си, която е оставила брат му - десетмесечния Александър, на сестра си, за да помага в чистенето.

Боби е привлечен за каузата освен с обещанието да работи с греблото и с нещо, което баба Венета му казва на ухото: "Телевизията ще дойде да ни снима!" По обяд Бобчо, очевидно гладен, казва: Отивам да ям, а вие им кажете, че съм чистил... Няма да стане премиер това дете.

Идиотът, който е счупил в стъблото на бора няколко бирени бутилки и е остъклил в радиус от метър наоколо, със сигурност го няма в този пролетен ден. Но пък аз му чистя боклуците.

Борът е гранична линия, тъй като се намира близо и до съседния блок. Тази купчинка им я остави, съветва ме един от възрастните ми съседи, тоя боклук си е техен. След няколко секунди размисъл, все пак я събирам. Иначе ще си стои и вятърът ще разпръсне всичките черупки от охлюви, кестени, клонки, щипки, освен стъклата.

Една от съседките си извежда кучето на разходка в разгара на чистенето. Е, изсра се животинчето на метеното - в буквалния смисъл. А жената си подмина. Какво пък, тор за градинката.

И така всичко приключи за три часа. Не било трудно. Едни хора се събират, за да почистят заедно едно място, което е общо за всички им.

А вие кога...

#1 efacbew 10.04.2011 в 11:13:23

Браво! Пространството около блоковете си е ангажимент за поддръжка на живущите! Не съм съгласен обаче да ме агитират да върша работата на общината при положение, че плащам прекалено висока такса смет (от години), а София си остава кочина! Някой ще каже - "Ми стой си в кочината"! Не, просто скоро има избори и там ще си дам оценката.......... Крайно време е всеки да си изпълнява ангажиментите!

#2 Оня Дето Го Трият 10.04.2011 в 12:44:44

По една друга тема спорим, но тук с този от коментар 1 съм много съгласен! Прекалено нагло ми се вижда тия, от които зависи всичко, да ме агитират аз да си чистя, аз да събирам пари за благотворителност, аз да правя това или онова, при положение, че ТОЧНО ЗА ДА ВЪРШАТ ТОВА за избрани там! А пък Ани Цолова и Ани Салич като ме агитират за нещо след като целогодишно лижат задници на същите ония вече ми е твърде в повече Аз моя дял си го давам като не цапам.....останалото - с бюлетината

#3 MiaWallace 10.04.2011 в 13:06:30

Тези кампании ми идват вече в повече. Аз нямам нужда Ани Салич да ми обяснява по изключително малоумен начин как трябва за един ден да изчистим България, защото всички знаем, че проблемът се корени на съвсем друго място. От една страна е манталитетът на българите и откровената мърлявщина, която цари първо в домовете и естествено се пренася и извън тях. И не ми казвайте, че всичко опира до средства, защото всичко опира до възпитание и желание. И по двама метачи да ходят след всеки пак няма да бъде чисто докато не се промени собствения начин на мислене и продължаваме да си хвърляме опаковките по земята, оправдавайки се с липсата на кошчета на всеки пет метра. От друга страна стои общината и липсата на каквато и да било адекватна стратегия към почистване и извозване на боклука.

#4 Бойко Стефанов 10.04.2011 в 13:49:02

Ето ги бе, хора, ""41-та хиляди"" граждани, които са се отзовали на фандъка да си чистят столицата, за което са платили с данъците си. Ей ги къде били, пък аз си помислих, че някъде са се укрили, да не може никой да ги види. просто едно масово почистване е това, БТВ плюс кметицата и премиера това е равно не на 41 хиляди, ами направо на милион и 400 хиляди, ако питаш мен. браво на гражданите на София и на правителството на България и на изомрудения кмет на столицата, който освен че подкани ядовито столичани да си дигнели колите на покривите си, за да няма коли по асфалта и паважа, ами и ги кара после сами да си чистят. А на финала се оказа, че само вятърът, този стар приятел, ще прибере торбите с боклук, събрани от фантастичните набедени от властта ентусиасти на БТВ. Като си станал предавател в БТВ, ха сега хак да ти е. дадохме ти място на държавната хранилка, хайде сега събирай пък7 ти боклука, защото може и да си звезда, но си боклуджия по принцип. Браво на всички. всички се представиха прекрасно и най-важното - напълно УБЕДИТЛНО. Пу, да не им е уроки, вече знаем, че фирмата по почистване на софийския боклук е БТВ.

#5 lele-2 10.04.2011 в 13:54:54

Емилия, мислех си, че само ние, от едно блокче в Изток, сме малцинство... Коментарът ви е много тъжен, а кометарът на господин Оня Дето Го Трият го доказва. Тази страна е пълна с майстори в оправданията като Оня Дето Го Трият. От години е ясно, че общината няма да почисти. Никога. Ако не се обединим в това, ще продължим да тънем в мизерия. Лошото е, че Оня Дето Го Трият е представителна извадка на хора, които не носят отговорност за нищо, но пък с охота заявяват никому нужни позиции през форумите - вероятно нямате деца, господине, за да не ви дреме, че ще си тънете в мизерията. И не е вярно, че не цапате, защото подминавайки боклука, правите точно това.

#7 efacbew 10.04.2011 в 14:27:29

"От години е ясно, че общината няма да почисти". Докато продължава подобно мислене, общината няма да почисти! Докато гласуваме и избираме по симпатии, общината няма да почисти. И не на последно място докато "вече" 2/3 от подвизаващите се в София смятат, че са временно (Цецка Цачева мърси в София, но вчера чистила в Плевен) и си плащат данък смет по родните места ще тънем в кочина! Това е!

#8 Mira 10.04.2011 в 14:50:48

Споделям казаното от efacbew. Не излязох да чистя и няма да го направя. Мина времето на ленинските съботници, сега ако ще правим герберски такива, но мерси, както се казва на разни езици. Омръзна ми тук постоянно да ме карат да работя без пари, че и да си плащам за това, че работя сякаи плащането е подаяние, а трудът може да е само ангария, баста!

#9 Надя Танеф 10.04.2011 в 15:17:11

Чистих да, и? Ефектът е?

#10 lele-2 10.04.2011 в 15:57:14

Еми, явно тва е логиката - на мен ми плащат добре, чувстам се удовлетворително от живота си в София и ми се ще да е чисто. Затова и излзох да чистя. Факт е, че нещастните хора няма да излязат да си почистят. Лошото е, че сте си нещастни по собствено желание.

#11 dessi_pg 10.04.2011 в 16:21:08

Ако не цапаме, няма да има какво да чистим в крайна сметка и защо чистенето трябва да е един ден в годината. Ами като видиш боклук пред входа си, не го заобикаляй, вдигни го, хварли го и няма да се налагаме да чакаме "събота".

#12 Mira 10.04.2011 в 16:29:16

Мда, на някои реставрацията на ленинските съботниците може и да им доставя огромно щастие, като на девойка, която си бройка листенцата на маргаритката "Щастие, нещастие". За други обаче такова "щастие" си е чист симптом, дан е кажа синдром, признак точно на мизерен манталитет, минималистична мисловна нагласа, унаследена от близкото минало.

#13 Надя Танеф 10.04.2011 в 16:32:01

Да, защо чистенето да е веднъж в годината? С моите съкооператори чистим пролет и есен. Организираме се сами, и понеже често се случва едни да чистят и подържат двора за сметка на други има и рестрикции- 10 лв. глоба на семейство, незаело участие.

#14 Надя Танеф 10.04.2011 в 16:35:03

И още нещо- интересна ми е логиката на мнозина, незаели участие в почистването с доводите, че сметопочистващите фирми не си вършат работа, не спазват концесионните договори и пр., особено в столицата. Та те плащат ли изобщо данъци на териорията на Столична община? И ако не, се предполага, че плащат такива някъде другаде из страната, е, поне в провинцията, по родните си места, защо не заеха участие?

#15 Бойко Стефанов 10.04.2011 в 16:37:29

lele, знаеш ли каква е точната логика? точната логика е, че аз като си чистя всекидневно, без изобщо да отварям дума за това, понеже го смятам за най-нормалното нещо в ежедневието ми, без да см чистач по професия. точно аз говоря против тези глупави акции да го кажа по-точно Пиар акции на теб, който понеже си убеден, че си добре платен, затова не чистиш редовно и се нуждаеш от медийна изява но собствената си глуповата, невръстна, подчинена на медийно отразяване, кариеристична раболепност. Именно това е логиката, а не че ти си добре платен, апък аз според теб съм си нещастник по душа. Бих казал, че нещастникът си ти, а аз съм платен точно толкова, колкото желая, понеже съм и собственик и управител във фирмата си. Като ги залющите едни несвързани и агресивни глупости, чак пара се вдига от иначе студените ви нещастни мозъци н кариеристо-конформисти. Май от целия боклук в държавата, най-големият боклук сте точно тия изкъпани в майчиното мляко на партията-майка духовни лилипути. И пак сте се нагласили за нови избори и пак същия скотски кариеризъм и безметежна тъпота сте ни замислили за светлите бъднини. хора за изхвърляне на карабоклук.

#17 Оня Дето Го Трият 10.04.2011 в 17:13:55

lele | 10.04.2011 13:54 Едва не се просълзих докато четох коментара ти. Колко мило е да ми го посветиш Съжалявам, ама мръсотията и мизерията в държавата не се дължат на такива като мен, щото аз не цапам (пак повтарям), а на тези като теб дето като стадо гласуват за идиоти, а после се оставят същите тия да ги крадат жестокодокато ги баламостват с разни сълзливи каузи Що вместо да ми държиш тон на мен не отиде на онези от снимката по-горе да им зададеш въпроса защо да го Уеба плащаме всевъзможни данъци, а после от нас чакат бригади по почистване и благотворителност? Не е оправдание за да не излеза вчера, правил съм други полезни неща за блока, но човек трябва и да мисли малко, не да се води по акъла на Ани Салич

Новините

Най-четените