Суарес е третият най-скъп футболист в света

Голмайсторът на Ливърпул Луис Суарес е третият най-скъп футболист в света според новия доклад на CIES Football Observatory.

Уругвайският нападател струва 79 млн. паунда и пред него са само Лионел Меси и Кристиано Роналдо.

Аржентинецът се оценява почти двойно - с начална цена от 161.5 млн. паунда, докато португалецът "започва" от 85.2 млн.

Изследването е въз основа на парите, които са платени за хиляди трансфери в първенствата от Топ 5 пред последните години.

Вземат се предвид възрастта на футболиста; срокът, който му остава до края на договора; позицията; статистики за представянето му; международния опит и др.

Невероятният сезон, който направи Суарес, е покачил значително цената му.

Той бе закупен от Аякс за 22.8 млн. през януари 2011 г. и се превърна в най-важния футболист на мърсисайдци.

Засега цената, която са готови да платят Реал М. и останалите, които искат да го имат, е по-ниска от тази в изследването на CIES Football Observatory.

Слуховете се въртят около 65 млн. паунда за трансфер на уругваеца. 

На четвърто място е Еден Азар от Челси. Белгийският национал струва 61.2 млн. паунда.

Пети е Неймар, който е оценен на 50.6 млн.

Челната десетка се допълва от Пол Погба (Ювентус), Гарет Бейл (Реал Мадрид), Месут Йозил (Арсенал), Единсон Кавани (ПСЖ) и Марио Гьотце (Байерн Мюнхен).

Четирима англичани са в топ 20 - Уейн Рууни плюс три от младите пушки в селекцията на Рой Ходжсън - Рос Баркли, Даниел Стъридж и Рахийм Стърлинг.

Деветима от първите 20 играят във Висшата лига, 7 са в Примера дивисион, двама в Бундеслигата и по един в Лига 1 и Серия "А".

Доста по-високата цена на Меси спрямо Роналдо се обяснява с това, че аржентинецът е с две години и половина по-малък от големия си конкурент на терена.

Новините

Най-четените