10 звезди, които ще пропуснат Мондиал 2018

Халелуя! Аржентина премина през ада, но безупречно представяне на Лионел Меси спаси „гаучосите“ и ги класира директно за Световното първенство следващата година.

Нямаше да е същото без Меси и Аржентина, която кръг преди края на квалификациите в зона „Южна Америка“ бе извън местата, даващи право на участие на Мондиал 2018. Все пак, всичко приключи благополучно и ще гледаме петкратния носител на „Златната топка“ по терените на Русия.

Квалификациите в зона „Европа“ също приключиха. Победителите от групите са ясни, а те са: Франция, Португалия, Германия, Сърбия, Полша, Англия, Испания, Белгия и Исландия.

Според регламента, спечелилите групите си си осигуряват директно класиране за мондиала, а осем от деветте най-добри втори отбора ще играят баражи за оставащите три квоти от Стария континент.

Жребият за плейофите ще се тегли на 17 октомври, а осемте отбора ще бъдат поставени в две урни – четири поставени и четири непоставени, които ще бъдат определени според коефициента си в ранглистата на ФИФА, която ще бъде обявена ден по-рано.

Осемте държави, които се класираха за плейофите от зона „Европа“ са: Швеция, Швейцария, Северна Ирландия, Ейре, Дания, Италия, Гърция и Хърватия. Словакия изтегли късата клечка и отпадна като най-слабия втори отбор.

Според сегашната класация на ФИФА, четирите поставени отбора са Швейцария (№7), Италия (№17), Хърватия (№18) и Северна Ирландия (№20), а непоставените – Швеция (№23), Дания (№26), Ейре (№34) и Гърция (№47).

САЩ хвърли голямата бомба в зона КОНКАКАФ, след като загуби с 1:2 гостуването си на последния Тринидад и Тобаго и не успя да се класира за мондиала. Мексико спечели квалификационната група, а Коста Рика и Панама са другите две страни, които си запазиха директни билети за Русия 2018, докато Хондурас ще играе бараж с Австралия.

Кръг преди края в Африка има само две страни, които си осигуриха участие на Световното, и те са Нигерия и Египет.

И въпреки че все още има да се изиграят доста мачове както в Африка, така и баражи не само в Европа, но и в други части на света, решихме да съберем на едно място звездите, които със сигурност няма да видим в Русия следващата година.

Вижте и в галерията.

Новините

Най-четените