В снимки: Кариерата на Рио Фърдинанд от началото до края

Рио Фърдинанд обяви оттеглянето си от футбола на 36 години. Централният защитник записа 504 мача по английските терени с екипите на Уест Хем, Лийдс, Манчестър Юнайтед и Куинс Парк Рейнджърс.

С това си постижение, Рио се нарежда на 10-о място във вечната ранглиста по изиграни двубои във Висшата лига.

В кариерата си Рио Фърдинанд спечели шест титли във Висшата лига, шест пъти Къмюнити Шийлд, три пъти Купата на лигата и по веднъж ФА Къп, Шампионската лига, Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство.

Фърдинанд започна кариерата си в Уест Хем преди да се превърне в рекорден трансфер, първо на Лийдс, а след това и на Манчестър Юнайтед.

След 18 години като професионален футболист, считам, че сега е правилното време да се оттегля от играта, която обичам. Като 12-годишни момче, когато просто ритах топка, не съм си и представял, че ще играя за Уест Хем, ще бъда капитан на Лийдс, ще спечеля Шампионската лига с Манчестър Юнайтед и отново ще се събера с първия си мениджър Хари Реднап в Куинс Парк Рейнджърс”, каза Фърдинанд в изявление.

Бранителят слага край на кариерата си, след като договорът му в КПР не бе подновен и месец, след като загуби съпругата си. „Искам да благодаря и да отдам дължимото на съпругата си Ребека и на семейството си, включително майка ми и баща ми, за всички жертви, за куража и съветите, които ми даваха през цялата ми кариера”.

„Винаги ще ценя своите 81 мача за Англия. Това са спомени, които ще останат с мен до края на живота ми”, каза още Рио.

„13-те трофея, които спечелих с Манчестър Юнайтед, ми помогнаха да постигна, всичко, което съм мечтал, във футбола. Нищо от това нямаше да е възможно без гения на един човек – сър Алекс Фъргюсън. Най-голямото му постижение в моите очи винаги ще си остане как успя да ни развие като мъже, но само като футболисти. Според мен, той винаги ще си остане най-великият мениджър в историята на английския футбол”, каза още вече бившият бранител.

В галерията може да проследите бляскавата кариера на Рио Фърдинанд от началото до края ѝ.

Новините

Най-четените