Матич: Да ме прощавате, но няма да си сложа "попи". Макът ми напомня за бомбардировките в Сърбия

Звездата на Манчестър Юнайтед Неманя Матич заяви, че няма да носи мак на екипа си по време на неделното градско дерби със Сити.

Всеки ноември Британия почита загиналите си в битка военни – традиция, започнала след Първата световна война, но Матич заяви, че макът му напомня за бомбардировките в Сърбия през 1999-а, когато бяха убити около 500 цивилни граждани след атаката на силите на НАТО.

Сърбинът не сложи "попи" и при гостуването на Борнемут миналата събота, спечелено инфарктно с 2:1 с късен гол на Маркъс Рашфорд.

"Напълно разбирам хората, които носят мак и изцяло уважавам правото им. Изпитвам уважение към всеки, който е загубил свой скъп човек в конфликт. Но на мен ми напомня за атака, която преживях лично като 12-годишно, уплашено до смърт, момче в Шабац през 1999-а, когато страната ни бе разрушена. Смятам, че сега не е времето, за да сложа мак на екипа си.

Не искам да подценявам "попито" като символ в Британия нито да обидя някого, но това е личен избор. Надявам се, че всички ще разберат причината да не сложа мак и че ще мога да се концентрирам върху това да помогна на отбора си в предстоящите мачове", написа сърбинът в Instagram.

Новините

Най-четените