В Русия всичко бе перфектно. И трябваше да е перфектно

„Оставих да ми вкарат 4 гола, но спасих 11 човешки живота". Думите на унгарския вратар Антал Сабо след финала на Мондиал 1938 звучат пресилено, но е исторически факт, че в навечерието на мача италианските футболисти получават телеграма лично от Бенито Мусолини: „Бийте или умрете!".

Дучето отчаяно жадува за втори път световната титла, с която да компенсира (доколкото е възможно) провала на италианското оръжие.

В годините преди Втората световна война Мусолини и опитите му за възраждане на Римската империя стават за смях по време на кампанията му в Абисиния (днешна Етиопия), където 200-хилядната италианска войска, разполагаща с тежки бомбардировачи и танкове, е на косъм от провал.

07:53"Дешан, изчезни! Веднага!"

Малко преди това - през 1934 г., Италия е домакин на първия европейски мондиал и, трябва да се признае, се справя похвално. Вдигнати са 7 чисто нови стадиона, организацията е перфектна, трибуните са претъпкани, навсякъде цари ред и гостоприемство. Светът се прехласва.

Мондиале`34 е първото голямо спортно събитие, организирано целенасочено за политическа пропаганда. Първенството е невиждан дипломатически триумф.

Няма лидер - кой от куртоазия, който от страх, който да не поздрави Дучето за организацията на първенството.

Две години по-късно Хитлер ще стори същото с олимпиадата в Мюнхен и оттогава спортът редовно ще се взима на въоръжение за пропагандни цели. От танковете на Видела на Мондиал`78 в Аржентина, през олимпиадите в Москва (1980) и Лос Анджелис (1984), до игрите в Пекин и Сочи - политиците безскрупулно трупат имидж на гърба на спортистите. И най-лошото е, че им се получава - защото светът им го позволява.

В дните около финала на Мондиал 2018 дори остриетата в идеологическата война между Запада и Изтока, сред които и британската преса, внезапно омекнаха.

BBC публикува хвалебствен материал за съвършената организация на Русия, в който кореспондентът Патрик Дженингс ни разплака от умиление с разкази как руски домакини с бебета на ръце си правели селфита с перуански фенове или как превъзбудени бразилски привърженици необезпокоявано пирували до ранни зори по улиците на „забранения град" Самара. В испанската, италианската и дори американската преса бодряшкият тон също взе връх, като чадърът на Путин общо взето бе единственият - и по-скоро карикатурен - повод за критика.

Русия, или по-редно е да кажем Кремъл, наистина се справи. Всичко бе перфектно - защото на всяка цена трябваше да е перфектно.

За разлика от Франция, която допусна грозни сцени по трибуните по време на Евро 2016, в страната на Путин нямаше улични сблъсъци, кръв, насилие или футболни хулигани. Нито тероризъм, нито кибератаки, нито дори джебчии по улиците. Ни-що. Имаше само щастливи гости, които се чувстваха като у дома си в разкошните руски градове, а после се върнаха у дома, за да разкажат колко прекрасен е руският народ (съответно и неговия лидер), как западните медии бълват лъжи срещу тази страхотна страна и как всичко е скалъпено.

Вярно е - Путин спечели категорична победа. Светът, дори „лошата" половина от него, набързо забрави, че докато течеше Мондиал 2018 Русия практически продължава да води две войни (в Сирия и в Украйна), да измъчва политически затворници, да създава Новичок и да държи населението си в огромна пропагандна клопка.

А само месец по-рано се водеше открита кампания за бойкот на първенството, режимът на Путин се клеймеше за добро утро, валяха предупреждения, че чуждестранните фенове ще бъдат дебнати, провокирани, окрадени, а вероятно и оглозгани от гладни мечки, които бродели из някои руски градове.

Щом обаче топката се завъртя и щом президентът на ФИФА Джани Инфантино започна да се прегръща с кремълския господар в ложите, а чуждестранните фенове установиха, че вместо мечки, по улиците има девочки и водка, Русия стана хубава държава. Заваляха теории, че за лошия й имидж виновни са Студената война, необятните й размери, липсата на познания за руския народ, неразбирането на нейния манталитет и какво ли не.

Брилянтно изиграно от Кремъл: едните излязоха подготвени, другите - не. За което, съвсем откровено, виновни са си т.нар. западни демокрации.

Да си припомним какво написа Алексей Навални, арестуваният политически дисидент, в деня на освобождаването си, точно преди началото на шампионата: „Изглежда, властите не изключват, че ще се наложи да арестуват за буйство пияни английски запалянковци и не искат да станат за резил. Във всички килии спретнаха бърз евроремонт. Боядисаха решетките. Вместо дупките на пода, сложиха тоалетни чинии. В двора за разходка сложиха врати и раздадоха истински футболни топки. Започнаха да хранят по-добре, отколкото в ресторант. И дори келнер има - курсант от милиционерското училище минава и раздава меню. Подобно на самолет, човек може да избере един от два варианта".

В най-добрите съветски традиции Русия впрегна целия държавен апарат, за да излъска имиджа си - дори по затворите.

А светът се върза и показа срамно къса памет.

Преди мондиала правителството на Швеция обяви, че ще бойкотира до дупка, но след класирането на Тре кронур на четвъртфинал, обяви готовност да долети в пълен състав, за да подкрепя своите. Въпреки че през пролетта Франция експулсира руски дипломати заради случая „Скрипал", президентът Макрон изобщо не се замисли дали да седне в ложите на „Лужники" за финала. Където - освен Путин, компания му правиха други изтъкнати „демократични" лидери като емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, палестинския водач Махмуд Абас, президентите на Молдова Игор Додон, на Габон - Али Бонго Ондимба и на Судан - Омар ал Башир. Не на последно място - унгарския премиер Орбан.

Ще кажете, всички политици са еднакви. И ще сте прави - сложно, а и безсмислено е да се спори дали е по-добре да те управлява Путин или Тръмп.

Навсякъде политиците използват пропагандата, за да се задържат на власт. А спортът, и по-конкретно футболният мондиал като еманация на социалното му значение, е съвършеното пропагандно оръжие. Разликата е, че на Тръмп поне половината поданици не му вярват и всекидневно му го припомнят. В Русия малцина не вярват на Путин - и няма как да го кажат.

Сега мондиалът отива в Катар и, можете да бъдете сигурни, че отново ще гледаме „най-доброто световно първенство в историята". Ако трябва, климатът ще бъде променен, но всичко ще е перфектно за първия мондиал в пустинята. А стотиците непалци, загинали по строежите на стадиони, летища и магистрали, ще бъдат забравени - веднага щом топката се завърти.

#1 Marcinko 19.07.2018 в 08:32:24

Все едно Иво Нинджев я е писал тази статия, приятелю, ако Гневални е казал че са влязли и направили Дисниленд в затвора, пак ли ще го повярваш и напишеш. Пичове, от къде тази омраза към всичко руско, нямате ли си собствен живот?

#3 mrynmryn 19.07.2018 в 09:26:02

Към долния коментиращ: Да разбираме, че логическото съждение е, щом в България Боко, Пеевски, Домуса и компания крадат, значи в Русия всичко е наред (не нападат други държави и няма корупция и гонене на политически противници на властта)?

#5 Maquina 19.07.2018 в 09:50:27

Мероприятие преминало с безредици и трепане = демократично? Много хубава реклама. Браво!

#6 mrynmryn 19.07.2018 в 10:03:45

Май въобще не си ме разбрал - аз съм точно срещу русофили и русофоби. Против съм ако си "за Русия" да възхваляваш всичко руско, или ако си "против" да плюеш дори и добрите им неща. На мен не ми пука за САЩ и Русия, България ми е най - важна, но ти също ме вкара в двуполюсната матрица.

#7 Nikkor 19.07.2018 в 10:07:19

"Пичове, от къде тази омраза към всичко руско, нямате ли си собствен живот? " Ами нямат си. По-точно имат си точно такъв. Те това им е животецът. Стават и лягат с омраза в душата. Комунисти пар екселанс.

#8 dedo adji 19.07.2018 в 10:18:33

Не всичко в Русия беше перфектно. Понеже Путиновата администрация играе с други топки, футболът беше далеч от перфектен. Един куп дузпи след продължения, та чак до малкия финал. Скучна игра. Заслужена, но нечестно спечелена шампионска титла. Но това не топли Игнатов и С-ие, които си скубят ташаците от яд, че първенството изобщо се проведе, че Русия не беше изключена от ФИФА, че макарон кацна в Москва и нямаше политически скандали. Всъщност имаше и скандали. Но включването на Албания в списъка на участниците не става за окалване на Русия, а глупавите изцепки на двама хървати бяха контрирани от собствените им сънародници, без да накривят шапката на руснаците. И скандалите не радват игнатовците. Как поне единственият провал на КГБ - пучият бунт на финалния мач, в добавка кхъм корумпираната свирка, не ги зарадва и го пропуснаха. Мъка!

#9 dedo adji 19.07.2018 в 10:32:14

П.П. Утешителна печалба. Тереса Мей си удържа на тежката дума и не отиде да гледа падането на англичаните от хърватите. Радвайте се поне на това, бе.

#11 dedo adji 19.07.2018 в 11:00:24

Прав си, Бароне, много секси сценка. Като не видяхме много футбол, поне това ще ни остане за утешителна печалба. И Колинда не лъже. Не може да не е направила впечатление на бабоебеца микрон, а и черничките франкофончета са точили лиги по тия яки цици. За тях пък излязоха бунтовните путенца, от тях могат да намажат.

#12 паяка 19.07.2018 в 12:27:54

"Който го е яд, да ме цуне отзад — отговори възпитано господин Паливец"

#13 Люба6а 19.07.2018 в 18:53:18

ей...край няма! Пак Путин виновен...за всичко..това стана такава просташка мантра, че ми е чудно как тези,които я употребяват, не изпитват някакъв срам не разбрахте ли,че в живота няма справедливост,честност,джентълменство?Животът е игра и борба за оцеляване.Ами що не приемете,че Путин ви "изиграва" по всички правила?Умен е и точка(или има умни съветници)

#15 Nikkor 20.07.2018 в 10:08:41

В дълбока грешка си Бароне. Пенсионната възраст се вдига, защото руската икономика е 1/10 от хамериканската в абсолютна стойност на БВП. Така че няма как да работят до 55 годишна възраст и после да живеят на пенсия толкоз години колкото са работили. То това и хамериканците не могат да си го позволят. И швейцарците също. Пенсионната възраст в Русия трябваше да се вдигне отдавна. Просто използваха световното за да го направят. Крим, мрим, Донбас и Донецк имат малка роля в това.

#17 dedo adji 20.07.2018 в 11:34:54

Бароне, не искам да се намесвам в спора ви с Ник. Може и да си прав, но нали тук все пак говорехме за Световното, за което и ти изказа някои мъдри мисли. Или искаш да компенсираш некадърността на автора, който е преписал материала отнякъде и не се е сетил да включи и пенсионната възраст, както е пропуснал и очевадния пучи бунт на стадиона. Пенсионната възраст се повишава по цял свят, вкл. и у нас. С последното се запознах отблизо, даже наскоро ми вдигнаха пенсията с цели 9лв. У нас също се провеждат някои световни, макар и от много по-малък мащаб. И мога да те уверя, че ако закрият стадион Васил Левски и арена Армеец, халът на пенсионерите няма да се подобри на йота. Както не би се подобрил халът на Наташа и Альоша, ако Путин се беше отказал от световното и беше оставил в Крим да се открие база на НАТО.

#19 deowin 20.07.2018 в 17:41:22

>Пенсионната възраст се вдига, защото руската икономика е 1/10 от хамериканската в абсолютна стойност на БВП. Така че няма как да работят до 55 годишна възраст и после да живеят на пенсия толкоз години колкото са работили. Неаргумент. Пенсионната възраст в Китай, където БВП/човек е дори с 20% по-нисък от Русия, е 60 години за мъжете, за жените е дори по-ниска. В контекста на това, че средната продължителност на живота в Русия е с 5 години по-ниска от тази в Китай и 7 години по-ниска от тази в САЩ, увеличаването на пенсионната възраст в Русия до 65 (в САЩ е 62) е неоправдано, не и с аргументи като загриженост за добруването на руския народ. Популационната пирамида на Русия дава още по-детайлна представа за това, че структурата на популацията не може да е аргумент за повишаването на пенсионна възраст. Следователно истинските аргументи са били други.

Новините

Най-четените