Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Бадемите - суперхраната, която не е скучна

Ядките дават магнезий, витамин Е, антиоксиданти и какво ли още не Снимка: iStock
Ядките дават магнезий, витамин Е, антиоксиданти и какво ли още не

Суперхрана е термин, измислен най-вече с маркетингова цел и често опитва да продава непознати продукти от далечни земи, за чието съществуване не сме подозирали допреди няколко седмици.

Да, звучи някак несериозно да наречеш суперхрана нещо тривиално като картоф или домат например. Или пък ядките, за които всички знаем, че са много полезни, но рядко ядем. Причините ядките да намерят трайно и устойчиво място в диетата ни обаче са много.

Особено бадемите - смятани за едни от най-полезните ядки, те са далеч по-достъпни от доста други свои събратя и категорично могат да бъдат наречени суперхрана.

Естествено, става дума за сурови, неосолени бадеми. Всяка храна губи от полезните си вещества при топлинна обработка и ядките не са изключение. Затова и ако искаме да получим максимума от бадемите, трябва да ги ядем сурови.

По принцип бадемите имат доста калории и високо съдържание на мазнини. Става дума обаче за "полезни", ненаситени мазнини, които са нужни на организма. Пълни са и с протеин, което ги прави добър заместител на месото, и много засищащи - неслучайно ядките са абсолютно задължителни за всички вегани.

Снимка: iStock

Да влезем във форма заедно!

Скъпи читателю, този текст е част от Get in Shape 4 - инициативата, с която искаме да те мотивираме да водиш по-активен и здравословен живот. В това начинание ни партнират:

Next Level Fitness Club, Asics, Novo Nordisk.

Всъщност, редица проучвания сочат, че тези суперядки спомагат за загубата на тегло и подобряване на метаболизма. Освен това бадемите имат високо съдържание на важни хранителни съставки. Те осигуряват антиканцерогенния витамин Е, калций, магнезий, антиоксиданти и фибри.

Само една порция от 30 грама бадеми например осигурява една трета от препоръчителния дневен прием на витамин Е, както и 20 на сто от нужния ни магнезий. Хранителната стойност е около 160 калории.

Важно е да се знае, че антиоксидантите, които забавят стареенето и намаляват риска от болести, са основно в кожата на бадемите, затова е по-добре те да не се ядат обелени.

Тъй като са пълни с фибри, протеин и ненаситени мазнини, но с ниско съдържание на въглехидрати, бадемите са отличен избор за хора с диабет, освен това проучванията сочат, че подпомагат контрола на кръвната захар - заради високото ниво на магнезий. Този микроелемент помага и срещу развитие на метаболитен синдром, както и за контрол на кръвното налягане и намаляване на лошия холестерол.

И въпреки повечето си калории, бадемите, благодарение на протеина и фибрите, са доста засищащи и в крайна сметка допринасят за намаляване на теглото.

Всеки знае, че за лека закуска между хапванията е добре вместо чипс или солети да изяде шепа ядки, които ще го държат сит за по-дълго. Как обаче да включим в диетата си бадеми и по други начини, така че да извлечем максимум полза от тях?

Чудесна идея е да заменим кедровите ядки в пестото с бадеми. Те могат да бъдат използвани и вместо сирене за поръсване на ястия - например ризото или паста. Естествено, всяка салата може да бъде поръсена с натрошени бадеми, те могат да бъдат добавени и в купичката мюсли или овесени ядки сутрин. Смлени бадеми могат да се добавят към буквално всеки сос - от маринара до бешамел и барбекю сос.

Снимка: iStock

Ето обаче и 4 лесни и леко неочаквани рецепти, с което са добавим още бадеми към менюто си.

Мус

Нужни са чаша сурови бадеми, 1 голямо авокадо, 4 супени лъжици сурово какао. Сложете ги в блендер с четвърт чаша вода и ги смелете. След това добавете подсладител по избор - мед, фурми или кленов сироп, пуснете отново блендера и мусът е готов.

Сирене

Нужни са чаша сурови бадеми, ¾ чаша вода, 2 супени лъжици зехтин, 3 супени лъжици лимонов сок, 2-3 скилидки чесън, сол и други подправки по избор.

Смелете в блендер всички съставки, докато стане гладка смес. Поставете гевгир в купа и го покрийте с честа кърпа или тензух, в която да изсипете сместа. Оставете купата в хладилник да се отцежда за поне 2 часа, но може да я държите и до 2 дни. След това ще имате чудесен и много интересен крем за мазане.

Доматена паста

За нея са нужни ¾ чаша бадеми, 400 гр печени домати, скилидка чесън, сол и зехтин. Смесете всичко в блендер. Дипът може да се ползва за салати, за намазване или за сос към печено месо например.

Сурови бонбони

Рецептата дава много възможности, като в основата ѝ са сушени плодове и ядки в съотношение две към едно, плюс кокосови стърготини - количество колкото половината ядки. 

Най-подходящи са фурми, а като ядки могат да се ползват бадеми. Може обаче да се добавят и сушени кайсии или боровинки, както и канела, или ванилова есенция, ром или кора от лимон. Всичко се смила в блендер, след това допълнително се овалва в кокосови стърготини или какао.

---

Какво е Get in Shape 4? Инициативата на Webcafe.bg и нашите партньори има за цел да ви мотивира да "влезете във форма" - да се движите повече, да се храните по-добре, да тренирате, да полагате грижи за тялото си. Познати лица тренират в рамките на 3 месеца, за да ви докажат, че има ли желание, има и начин. Освен това ви очакват и съвети за фитнес и хранене. Всичко за инициативата, участниците и съветите може да откриете в платформата Get in Shape.

   

Най-четените