Независимо дали става дума за твърде много бира край барбекюто или сериозна парти вечер, всеки от нас е изпитал инвалидизиращите ефекти на махмурлука.
Тези несполуки продължават да тормозят съвременното общество. Методите за превенция понякога изглеждат като бабини деветини.
Истината е, че науката някакси отбягва махмурлуците.
В новата книга на журналиста Адам Роджърс - "Proof: The Science of Alcohol", той отбелязва, че през последните 5 десетилетия има 658 610 изследвания по темата "Алкохол". Едва 406 от тях са изследвали махмурлука.
Махмурлук се появява по няколко причини.Алкохолът е диуретик (предизвиква уриниране), причинява обезводняване, което води до симптоми като главоболие, сухота в устата, намалена концентрация и раздразнителност.
Нивата на кръвната захар спадат, защото тялото произвежда твърде много инсулин в отговор на голямото количество захар в алкохола. Това допринася за пулсиращата глава и пиянския глад. Алкохолът също раздразва стомаха и нарушава съня, причинявайки гадене и силна умора на следващия ден.
Какво всъщност знаем? Предотвратим ли е махмурлукът? Лечим? Или е само един от митовете около самото пиене? И, което е по-важно, превантивните мерки наистина ли повече помагат, отколкото вредят?
В разгара на лятото, вижте в галерията няколко общи теории за превенция на махмурлука и отрезвяващите истини, които стоят зад тях!