Скъпи майки, не ровете в профилите на децата си

"Скъпи момичета," пише майката на четири деца Кимбърли Хол в своя блог . "Имам информация, която може да ви се стори интересна: ако сте приятели със синовете ми, сте приятели с цялото ни семейство - и ако пускате свои разголени снимки, ще съм принудена да ви блокирам."

Цялостното послание на поста може да бъде сумирано с едно просто изречение: "Няма да допусна вие, непълнолетните развратнички, да изкушавате синовете ми - тийнеджъри, да съгрешат; защо дяволски блудници като вас искат да контролират момчешките умове?!".

Иронията е, че постът на Хол, критикуващ ожесточено разголените снимки на млади момичета в социалните мрежи, реално остава почти незабелязан за момичетата в тийн-възраст от приятелския кръг на синовете й, към които е ориентиран - но за сметка на това предизвика фурор сред родителите на подрастващи по цял свят и досега е видян от над 10 милиона души.

Лесно е да разберем защо публикацията беше толкова експлозивна

Някои от коментарите - основно от съидейнички на Хол, религиозни майки на момчета - са подкрепящи; мнозинството, не особено изненадващо, особено от майки на тийнейджърки, са на гняв.

Сериозно ли някой може да напише нещо такова? Сериозно ли една майка смята, че "безсрамните момичета" развалят чистите и невинни нейни синчета? Искрено ли вярва, че синовете й не носят отговорност за "нередните мисли", които може да се появят в резултат на виждането на тези снимки, а момичетата трябва да бъдат мъмрени за тях?

Наивността на Хол донякъде се илюстрира и от факта, че украсявайки мъдрите си слова, тя изпъстря текста със снимки на своите момчета - по бански. Сега тя вече е заменила кадрите с такива, на които те са напълно облечени, след вълната от обвинения в "двоен стандарт" - но е чудесна ирония, че самата тя се е оказала в ситуацията да изглежда глупаво онлайн. Дори повече от хората, които се опитва да засрами.

Постът и конфликтните реакции около него реално отразяват в микро-версия по-мащабния дебат за скромността и благоприличието, особено този, който съществува като цяло в по-религиозните общности. Проблемът е, че въпреки че благоприличието е качество, което като цяло си заслужава да бъде отстоявано, то често бива зле разбрано и използвано погрешно по начин, обективизиращ сам по себе си жените. (Пример: запомнящата се, но доста спорна теза "по-благоприличното е по-секси", използвана от много поддръжници на благоприличното облекло.)

Лесното прехвърляне на отговорността в отсрещния лагер

Анди Зайслър, основател и редактор на некомерсиалната феминистка медийна компания Bitch и издател на списанието "Кучка: феминистка реакция на попкултурата", смята, че постът на Хол е показателен за цялостен проблем с начина, по който обществото възприема момчетата и момичетата, особено при инциденти на разпращане на сексуални снимки, сексуален тормоз и дори изнасилване.

"Много е лесно да бъде стоварена отговорността върху момичетата - да бъдат винени те за начина, по който се обличат и по който се държат, отколкото да бъдат научени момчетата и мъжете да не сексуализират жените и да не смятат, че е нещо нормално те да се възползват от тях или да ги изнасилват," заявява Зайслър.

"Съзнавам, че е пресилване да свързвам блог-поста на Хол с темата за изнасилването, но той е част от цяла поредица от теми, свързани с начина, по който възприемаме отношенията момчета-момичета, особено в насоката на сексуалността."

Това, което изглежда най-наивно в демонстриращия покровителствено отношение към тийнейджърките пост на Хол, е заявлението й, че ще блокира публикациите на нахалните момичета, които са публикували свои поразголени снимки на Facebook стените на синовете й.

Звучи, сякаш тя наистина си вярва, че има последната дума по този въпрос. Въпросът е, че след като децата веднъж станат тийнеджъри, родителите единствено се самозалъгват, ако смятат, че имат власт над начина, по който децата им използват социалните медии. Ако още не са го сторили, вече можем да се обзаложим, че момчетата на Хол скоро ще си направят тайно нови Facebook страници, добре скрити от любопитния поглед на майка им.

Както би ви казала всяка майка на подрастващи дъщери, очевидно има моменти, които карат родителите буквално да замръзнат на място, особено когато става дума за правени от самите момичета снимки. Но всички ние би трябвало да се опитаме да помним поне едно: юношеството освен другото цели да шокира възрастните наоколо.

Юношеството, независимо дали ни харесва или не, е свързано в огромна степен със секса; един от начините, по които сексуалното привличане се реализира в наши дни, е онлайн. Тийнеджърите и от двата пола винаги са експериментирали със сексапила си - и това е една от огромните разлики между ерата "преди" и ерата "сега" - просто това експериментиране си има по-различна и по-масова среда за проява през 2013.

Не казваме, че това е нещо непременно добро, не казваме и че е лошо - просто казваме, че е нещо, което и ние самите сме правили твърде често, когато сме били млади, просто по различен начин.

Много е лесно в родителството, както и в живота като цяло, да насочваш пръст към това, което другите правят "неправилно" по твоя преценка

Посланието на Хол, когато бъде четено между редовете, очевидно е насочено към майките на тези момичета, но привидно е ориентирано към самите момичета. Ето обаче нашето предложение към г-жа Хол: защо не се концентрира върху посланията, които изпраща към момчетата си за самоуважението и уважението към другите, пък ние да правим същото с нашите момичета?

Да предадем на децата си посланието, че порастването носи със себе си и отговорности, и за бога, да си намери други занимания вечер, вместо да се рови във Facebook акаунтите на синовете си.

#1 Rowan 23.09.2013 в 10:08:50

Хах, те това направо ме разби: "да бъдат научени момчетата и мъжете да не сексуализират жените". Невероятна концепция за затриване на човешкия вид. Ако това беше само мнение на заклета феминистка, изобщо нямаше да му отделя от времето си да го коментирам. Те такива като нея, вехти скумрии, дето никой мъж не би ги пожелал, няма какво друго да кажат. Издигат в култ асексуалността и се мислят за много велики. Лесно е да издигаш в култ лишаването от нещо, при условие, че така или иначе си лишен от него. С поведението и излъчването си подобните на нея сами са се абонирали да бъдат нежелани, а реакцията им спрямо младите момичета е чиста проба завист. Големият проблем е, че майките възприемат тази концепция и осакатяват синовете си. Осъждайки нормалното желание на младите момичета да бъдат харесвани и желани, тези майки набиват маса предразсъдъци в главите на момчетата. И резултата е налице, момчетата се комплексират и всяко по-разголено момиче, за тях е курва. Щото мама това им набива в главите от най-ранна детска възраст. А момичетата се разголват, не защото са лошо възпитани, а защото крещят за внимание. Всячески се опитват да привлекат интереса на момчетата. Просто защото жената се чувства добре само когато е харесвана и желана от мъжете. И това е закодирано в природата й. Всичко останало е продукт на завистливите мозъци на доброволно прецакали се със феминизма недоклатени лелки. Нещата са свързани, откакто момчетата взеха да се "пазят да не ги излъжат", момичетата станаха активната страна, което пък все повече издига бариерите в главите на момчетата. Някой яко е объркал нещата, но това не са нито младите момичета, нито момчетата. Изобщо, ако някой някъде разпалено отрича или се бори с нещо, това почти винаги е симптом, че нещото е недостижимо за него. "Гроздето кисело" дето се разправяше в баснята.

#2 explorer 23.09.2013 в 12:05:58

Важния урок, който "кучката" пропуска, е че ако в началото на юношеството се наблюдава склонност към шокиране на околните (възрастни), то към края вече юношите трябва да си знаят мястото и това не става от само себе си, а някой трябва да ги сложи там. Пропуска на това действие ражда "кучки" в пряк и преносен смисъл.

#3 lele male 23.09.2013 в 12:13:19

Никога не забравяйте какви сте били! Никога!Така по-лесно ще общувате с децата си... и няма да бъдете шокирани... П.С. Теа, това ти ли са на снимката? Откога сина има ФБ?

#4 Мина 23.09.2013 в 12:50:09

""Много е лесно да бъде стоварена отговорността върху момичетата - да бъдат винени те за начина, по който се обличат и по който се държат, отколкото да бъдат научени момчетата и мъжете да не сексуализират жените и да не смятат, че е нещо нормално те да се възползват от тях или да ги изнасилват," заявява Зайслър." Ха-ха-ха! А, добро утро! А откъде, мислите, че се е пръкнала идеята за бурките??

#5 Мина 23.09.2013 в 12:53:01

Роуане, пак си изписал тонове писания, базирани на... неразбиране! Говори се да не се ВЪЗПОЛЗВАТ от момичета и да не ги ИЗНАСИЛВАТ!?? Никой не ти говори за най-нормалното ПРИВЛИЧАНЕ между половете!

#6 Rowan 23.09.2013 в 13:36:38

Минке, ние неразбиращите се събираме и се чифтосваме, като по този начин продължаваме човешкия род. Вие разбиращите нищо не оставяте след себе си... щото много ги разбирате нещата. От много разбиране май пропускате, че хората се размножаваме като животните. Разликата между нормалния секс и изнасилването е само в съгласието на жената, но чисто физиологично погледнато и двете са си насилие. Или имаш друга дума да предложиш, как да наречем, вкарването на чуждо тяло в теб? Пък и знаеш ли, на нормалните жени им харесва мъжът да упражнява това насилие над тях, щом доброволно го допускат до междукрачието си. Да, всеки изнасилвач сексуализира жените... но далеч не всеки мъж, който сексуализира жените, е изнасилвач - различни понятия са. Изнасилвача е с нормални предпочитания и желания, но с ментални отклонения. Пък на мъжете дето не сексуализират жените им викат гейове или по нашенски педерасти. И изобщо не стават за разплод. А цитираната феминистка за да премахне изнасилванията иска да асексуализира мъжете. Пък ти Минке вземи порасни, щото май още си въобразяваш, че всеки мъж който ти предложи да излезете, дето ти отваря вратата, дето ти отстъпва място в градския транспорт и т.н., не иска от тебе само секс.

#7 vickpayne 23.09.2013 в 16:01:03

Rowan - ти се вкара в ебати филмите с тия разлики. Ебнята по никакъв начин не е насилие. Ще ти обясня защо. Жените се делят на мръсници и порядъчни. Има голяма разлика. Сега, повечето порядъчни момичета си мислят "О, ама и аз съм мръсница в леглото, имам разни костюмчета на стюардеса и медицинска сестра и 4 пъти в годината го поемам отзад. Да ама не. Порядъчна девойка като го поема до сливиците си мисли: "Е, дано Пешо оцени какво правя за него", докато мръсницата го поема до сливиците защото не може да издържи и секунда повече без някой кур да й разцепи гърлото. Докато порядъчното момиче го поема отзад тя си мисли: "Хм, тва не е чак толкова лошо. Пък и е евтин подарък за рожденния ден на мъжа ми", мръсницата си мисли "Абе, то хубаво имам кур в гъза, ама по-хубаво ще е ДВА кура в гъза ми". Та общо взето на повечето жени си им е вродено да обичат ебнята.....мислите не са мои, а на известен комик.

#8 скучко 23.09.2013 в 16:29:58

Както писах по друга статия: "Света се върти около голия хуй"

#10 скучко 23.09.2013 в 16:35:23

Млада жена е на прага на квартирата с куфар в ръка: - Мамо, връщам се да живея при теб! - Еййй, знаех си, че мъжът ти не е стока! Изневери ти нали? - Не точно! Хвана ме съвсем неочаквано с един негов приятел. . . - Бреййй, оказва се, че е по-отвратителен даже, отколкото съм предполагала!

#11 asdfsd 23.09.2013 в 17:30:42

Много сложно ве, Роване. Досега мислех, че жените не искат да спят с теб, ако не ги привличаш сексуално и/или си тъпо парче. Както впрочем и много мъже (без да са гейове). Ето Ташев, например, е искал да изчука само половината. Та щом ти е природно вродено да си кат животну, никоя лелка не ще го промени. Не става ясно тогава, за какво редовно плачеш под такива теми. И как всички отказали ти секс, са недоебани феминистки и вехти скумрии, при положение, че точно такива те отблъскват.

#12 Мина 24.09.2013 в 11:27:40

Изкукалият, това, за което говориш е САМО биологичната им функция. Да, обаче (за твое съжаление??), те имат и други функции, които никой не им "приписва", те просто ги имат и ги изпълняват... Не сме в първобитно-общинния строй!

#13 Мина 24.09.2013 в 11:32:26

"Разликата между нормалния секс и изнасилването е само в съгласието на жената, но чисто физиологично погледнато и двете са си насилие. " Е, неееее, Роуане, с това изби рибата! То бива, бива, да се правиш на оригинален, ама ти прекали... Няма какво да ти обяснявам, пък разбирам, че си и доста по-дърт от мене. Няма какво, аз "младата", да ти обяснявам! Остани си по-разбирач, и си "насилвай" жените! Само се моля, никога да не срещна теб или сина ти (в случай, че сте силно привлекателни и не може жена да ви устои- кой знае...). Надявам се, георгафксата ни отдалеченост да направи това събитие невъзможно. И, в София ли живеете? Надявам се, не. Така вероятността да ви срещна става наистина минимална....

#14 Мина 24.09.2013 в 11:35:55

"Или имаш друга дума да предложиш, как да наречем, вкарването на чуждо тяло в теб?" Е, не, ама наистина ще ме спукаш от смях! Ти САМОНАСИЛВАШ ли се, като си миеш зъбите, чистиш си ушите или недай си Боже си правош (или ти правят!!!) клизма!?? За гинекологичните прегледи няма как да те питам, ама те са от същата категория... А това, дето ти вкарват тръба да ти видят стомаха или червата... айде да не се отплесвам, че може да си на маса...

#15 Мина 24.09.2013 в 11:39:36

Упс, забравих бъркането в носа! Извинявам се, за което...

#16 KingoftheROAD 24.09.2013 в 12:20:55

Мино, и ся кво? Напънала се патката, та станала мисирка :-)

Новините

Най-четените