Наоми Кембъл съди шоколадова марка за расизъм

Топмоделът Наоми Кембъл ще заведе дело срещу марката "Кедбъри" заради "расистка" реклама, която я сравнява с шоколад.

"Премести се, Наоми, в града има нова дива" (Move over Naomi there's a new diva in town), се казва в рекламата на шоколадовия продукт.

Шокирана съм не само защото съм сравнена с шоколад, но и защото това е обидно за всички чернокожи жени и чернокожите като цяло, казва пред "Дейли мейл" Наоми, която разглежда всички възможни опции, за да заведе дело срещу поръчителите на рекламата.

Чернокожите бойкотират шоколада

Саймън Уули от групата за граждански права на чернокожите Operation Black Vote е изпратил писмо до американските активисти за граждански права Ал Шарптън и Джеси Джаксън с молба за бойкот от страна на афроамериканското население към продуктите на "Крафт фудс", компанията, собственик на "Кедбъри". В него се казва, че ако чернокожите не получат извинение, единственият начин да реагират е да не купуват въпросния шоколад.

Според Уули оприличаването на чернокожите с шоколад е толкова лошо, колкото да бъдат сравнени с плашило: "Расизмът на детските площадки започва, когато чернокожите деца бъдат наричани "шоколадче".

Компанията е свалила плакатите си

От "Крафт фудс" съобщиха, че са свалили всички плакати с рекламата и нямат намерение да я използват занапред. В официално си изявление от компанията твърдят, че кампанията им в никакъв случай не е възнамерява да обиди или засегне когото и да било.

Не за пръв път Наоми Кембъл се провиква по темата с расизма - през 2008 г. тя заведе дело за проява на расизъм от пилот на "Бритиш еъруейс", след като той се опитал да й обясни лично, че багажът е бил загубен.

Преди две години пък открито заяви, че според нея модният бизнес използва рецесията като извинение да не използва чернокожи модели в кампаниите си.

#2 sunseeker 02.06.2011 в 15:05:04

Просто иска медийна изява, нищо повече. Като опищи света и надигне старите лозунги за расизъм естествено че ще влезе в няколко вестника. Що ли не се гръмне заради глупостта си тая...

#6 D-Fens 03.06.2011 в 06:56:40

@Т.Димитров +1 В САЩ е често явление при кандидатура за работа да се предпочете тази на черния американец дори при по-ниска квалификация на последния. В противен случай веднага се сезират съответните черни антирасистки организации които при всяка възможност започват медиини кампании или дори процеси по обвинение на работодателя в расизъм.

#7 quince 03.06.2011 в 09:27:04

Просто не са и платили, това е. Иначе верно - Move over Naomi.

#8 Ицо 03.06.2011 в 10:25:56

Тая пък .... вместо да е благодарна че са я лансирали за топмодел, тя се прави на интрересна. А те толкова грозна че .... ми се повръща като я гледам. Просто иска да гепи парички от тази фирма сега.

#9 Архангел 03.06.2011 в 19:02:56

просто Наоми залезе и отдавна е само една елитна държанка И се чуди откъде да изкара някой лев

#10 MacAllister 04.06.2011 в 22:49:10

Няма по-големи расисти от онези, които се дразнят от споменаването, асоциирането или шегата със специфичната характеристика на расата им. Раси има, разлики между тях има и какво от това - трябва ли да целия свят да повтаря като омагьосан някаква мантра "всички сме равни" (например), за да може ония, които имат комплекси от начина по-който са се родили да се чувстват спокойни? Нужно е да има уважение, от равенство нужда няма - да търсиш равенство е вече признание за неравенство и пристрастие към нареждането на всичко в тоя свят в една редичка, в която да си по-напред е "по-квалитетно". Аз имам уважение и към животните, дори и тези, които ям, не съм само аз, всичко знаете североамериканските индианци и техните разбирания - ето ви на пример за подражание и то сред хора без университети, парламенти и други подобни. Кафява е Наоми и какво от това, ето на днес видях едно коте на улицата с един бял и един черен крак и ми мина през ума - ами ако ние хората се раждахме такива шарени как щяха да се оправят расистите? Стига глупости, разлики има, понякога и цвета на кожата или козината е в пралел с други разлики, проблема е примитивното подреждане на "по" и "най", както и страха да не те подредят в такава редичка, вупроса е искаш да се бориш да за уважението или просто за усъвършенстването си или искаш да се водиш равен по подразбиране ...

Новините

Най-четените