Той спечели Поетики

Радослав Чичев е победителят в тазгодишните Поетики - фестивала в София за публично изпълнение на живо на поетични творби от техните автори, където публиката избира фаворита.

Написахме, че Чичев е спечелил сърцата на публиката с "Африка", но се оказа, че е с друго съвсем ново стихотворение. Сгрешилият е наказан да напише стихотворение, достойно за Поетики 2013.

Пуснахме победните стихове, които ни изпрати бдителен читател, с уточнението, че музиката и цялостният пърформанс е мислен именно за Поетики. А музиката към пърформанса е на група "Кът за Яйца", които участват с авторска музика в проекта 4x4.

И ги изтрихме - по настояване на автора, тъй като "стихотворението е в работен вариант и никой няма право да го публикува".

Любимата ни Африка:

Тя е Африка, чисто и просто.

Влагата между краката й, жегата на Либия.
Пирамидите са само две, но си стоят на мястото,
познават ритъма, движението и млякото на Египет.
Пясъкът и пустините са над корема.
Под него са децата, недокоснати от слънцата.
Две слънца - едно на името и едно над името.
Сини, толкова сини, че когато премигват, изгарят,
и правят кожата черна, но дланите бели,
за да галят шията й - Газела в Танзания.

Вуду, вуду, вуду магия е нейната мантия, нейната мисъл,
ръцете й вързани в огън от Мали.
И хашиш.
И заклинание.

Танцувай с нея, танцувай, тя е Африка,
разделена на блокчета шоколад.

И всяко едно се топи под езика.

#1 kakao 04.09.2012 в 18:18:30

Тази година беше много зле! Нямаше никакви помпозни арт произведения, които да ме накарат да припадам от смях. Обикновено бъка от разни ''сърцето ми е като маймуна, провесена от седмия етаж'', ''лятото си тръгна лесно като обелка от патладжан'' или ''ще избия всички хора по света, защото ти си толкова красива''. Ходя на ''Поетики'', тъй като все не си намирам компания за цирк Но в неделя всичко беше тооолкова скучно и отегчително... Произведението на победителя е типично за младия български поет - претенциозно и тъпо. Поздравления!

#5 Лайнол Мастията 05.09.2012 в 11:46:06

Явно не разбирам от поезия!? Или явно това не е поезия!? Като се замисля май е второто!?!

#6 imperiall 05.09.2012 в 21:06:09

Това на Албена е малко тежко. Топи и себе си - смекчаващи, ама чуждата вина обстоятелства. То вече и няма друг начин да се изтропа каквато и да е истина де.

Новините

Най-четените