Култът "произведено в Русия"

Лоренцо Гети е красив 28-годишен италианец, който има фирма за деликатеси в Москва. Последните 6 месеца, той е регистрирал спад на продажбите с почти една трета. Причината - Русия забрани вноса на повечето западноевропейски храни през лятото на 2014 г. - в отговор на санкциите на Запада срещу Русия.

Лоренцо обаче успява да открие достатъчно качествено руско мляко и месо, внася оборудване за производство на сирене и други материали от Италия и започва да произвежда продуктите си в Москва. Към момента, в който фирмата му започва производство, покупката на "произведено в Русия" се е превърнала в националистически поздрав.

"Преди хората искаха да купуват вносно сирене, а не местно производство", казва Гети по време на конференцията "Време е за Москва", организирана миналия декември от московското кметство и РБК, цифров медиен гигант, притежаван от милиардера Михаил Прохоров.

"Санкциите обаче постигнаха обратния резултат: сега те охотно купуват местна продукция, а цените са по-ниски!", допълва той.

Сега Лоренцо пуска на пазара прилично Проволоне, Горгонзола, Прошуто, колбаси и други.

"Резултатите са много добри", доволен е Гети. Баща на две деца и родом от Римини, той се мести в Москва през 2010-та година. "Продукцията ни не е точно като това, което имаме в Италия, но е истинска - и клиентите ни са много доволни."

Продажбите не са се възстановили напълно, но са стабилни и разходите са спаднали. Освен две кафенета и онлайн магазин, наскоро Гети отвори и пицария в центъра на Москва. Тя се нарича #byItalians, с девиза "Made in Itali.ru."

Някои руски индустрии страдат в резултат на западните санкции

Като цяло производството е спаднало с около 3%, а търговията на дребно с близо 9%. И все пак опитите на Русия за заместване на вноса, целящи да насърчават местната индустрия, са мащабни - към 2500 проекта на стойност $38 млрд.

Забраната за внос намали доставките на много стоки, но засилването на местното производство компенсира донякъде тази разлика. За много хранителни продукти забраната насърчи инвестиции и развитие - сега, според руската Централна банка, много хранителни продукти са достъпни в по-голямо изобилие от периода преди забраната.

"Заместването на вноса се превърна в много иновативна област", съобщи на конференцията Никола Шавро, московски предприемач, родом от Франция, който държи компания за доставки на храни. "Участниците на пазара са готови да разглеждат нови алтернативи. Всички са отворени за предложения. Ако имате ново производство, нови производствени техники, те казват: ‘Моля, покажете ни", разказва той.

Руската забрана на вноса засегна тежко европейските фермери

Copa Cogeca, брюкселки профсъюз на фермерите, който включва земеделски организации от ЕС, калкулира около €5.5 млрд. загуби в резултат на руските санкции. Руските производители от друга страна печелят от евтината рубла. Миналия април руски производител от региона на Тула получи разрешение да изнася пуйки за ЕС. Преди месец Русия рестартира и износа си на пилешко за ЕС.

Руснаците изглежда приемат новото статукво. В октомврийско социологическо изследване на Romir Research 71% от респондентите подкрепят ембаргото, а повече от половината казват, че не са забелязали спад на качеството на достъпните хранителни продукти.

Не за всички обаче ситуацията е толкова лесна

Десетки италиански готвачи са се върнали у дома. На Валентино Бонтемпи, готвач и собственик на московските ресторанти Bontempi и Pinzeria, се е наложило да промени менюто си, защото някои съставки вече не са достъпни. Инфлацията пък е направила много други осезаемо по-скъпи.

И все пак Бонтемпи е запазил същите цени. Маржът на печалбата му е спаднал с около 30%, но по негови думи бизнесът е останал стабилен. И той говори позитивно за руските хранителни продукти, които се предлагат на пазара.

"Донякъде е дразнещо - да търсиш нови продукти, внимателно да избираш тези с наистина добро качество, да следиш цените ежедневно - но няма проблем с намирането на добри продукти в Москва. Знам за някои големи руски компании, които произвеждат асортимент от сирене с доста добро качество", изтъква Бонтемпи.

Тъй като Швейцария се въздържа от присъединяване към режима на санкции срещу Русия, швейцарските Грюйер, Ементал и други сирена все още са достъпни в руските магазини. Но с появата на повече руски сирена, включително Моцарела, Фета и Камамбер, местните стават все по-склонни да пробват местни видове.

Без видими перспективи санкциите да бъдат премахнати тази година - основно заради продължаващото напрежение в Украйна - Бонтемпи, Гети и други играчи на пазара очакват гамата от местни видове да се подобри още повече.

Паскал Лами, бивш ръководител на СТО, е скептичен по отношение на руската политика

"В повечето случаи, които са ми известни, политиките за заместване на вноса са се проваляли. Те намаляват ефективността на тяхната икономика" заяви той в Москва миналата есен.

Гети обаче очаква произведените в Русия стоки да продължават да се подобряват. Освен това той се чувства задължен към новата си родина. "Като италианец смятам, че санкциите са по вина на Америка, а Европа следва решението на Америка. Естествено, това е нещо много по-голямо от нас. Изходът от ситуацията е просто да се произвежда тук, както иска и руското правителство - така че се опитваме да изпълним този наш дълг", категоричен е той.

#1 TheRock 09.03.2016 в 15:24:21

Смешен италианец! Да се опита да изнесе "продукцията" си за Италия да видим тогава какво ще се случи! Жалки руснаци!

#2 Harry 09.03.2016 в 15:42:31

Рубладжия!

#5 Виктория Пенелопова 07 09.03.2016 в 21:22:09

Италианото пробутва на нас, българите, гледан вече филм. "съветският транзистор - най-големият транзистор"; "МОСКВИЧ" - най-хуманната кола, защото котките влизат и излизат безпрепятствено; Извън темата - любимото ми е "съветският болен - най-здравият болен".......Та така и със съветското прошуто

#7 dedogo6 09.03.2016 в 22:19:11

Те ако не си произвеждат папане, и вноса спадне драстично, както е сега, все си мисля, че ще си разглобят самоварите и ще ги преправят на калашници... От друга страна, сега не ми се рови из нета, някъде имаше статия какво всъщност произвежда Русия. Отговорите са много неприятни - почти нищо.Не могат да произведат дори един свестен скалпел.Внасят ги. Тва дето гледате някакви футуристични техни неща всъщност са единични бройки на нещо толкова недомислено, че не може да влезе в серийно производство, защото никой няма да го купи заради цената, а качеството ще е никакво. А на бабушката, дето е в деревнята, и дето има една радиоточка на мегдана в селото, която си произвежда всичко за папане в двора, не и дреме за санкциите.Москва не е Русия, това трява да ви е ясно на всички.И като цяло, икономиката на Русия няма да се раздвижи от едно производство на храна, което ако го няма - самовар -> калашник, и така. От санкциите Европа губи, защото си субсидира селското стопанство, ама Русия не печели нищо.Тя е една огромна бензиностанция.С ядрено оръжие. Така че шунката made in Russia, правена от италианец, не е тяхно производство.

#10 dedogo6 10.03.2016 в 00:03:07

сатурас, умреш да пишеш глупости, и се чудя дали си вЕрваш.Че ако е така, направо ходи в Русия.Там те чакат с родно производство

#12 TheRock 10.03.2016 в 09:21:38

граф Сен-Жермен | 09.03.201616:23 И моите коментари ти действат така, гледай ти да не се гътнеш!

#13 TheRock 10.03.2016 в 09:23:30

Лоренцо, не може да "пуска" на руския пазар продукти с имена дублиращи италианските оригинали. Лоренцо е обикновен италиански тарикат и шмекер, който произвежда ментета на италиански продукти. След като няма внос, то руските потребители нямат друг избор освен да купуват ментетата на Лоренцо. Та така!!!!

#14 Rodrigo Diaz de Vivar 10.03.2016 в 17:40:01

@Мануела... моите уважения, ама малко ти бяга икономическата теория. За съжаление, saturass е прав. Износът се прибавя към БВП, а вносът се изважда от него. Ако потребителското и инвестиционно търсене се задоволява от чуждестранно, а не от собствено производство имаме нарастващ търговски дефицит, респективно по-бавен икономически ръст, отколкото в обратния случай. Това са азбучни неща. Няма как добавената собствена стойност от спедиция, реклама, продажби и... бла, бла да неутрализира негативният ефект на отрицателното салдо, на дефицитът.

#15 Lavaca 10.03.2016 в 19:31:56

Моите лични впечатления са че Русия е една бавно развиваща се държава. Защитата на родното производство едва ли ще скори тяхното развитие. По-скоро обратното. Липсата на конкуренция обичайно води до упадък. А те няма къде да падат повече.

#16 goni 11.03.2016 в 14:18:59

Русия може да произвежда всичко! И то без да са и необходими внос на суровини! Въпрос на политика, не на възможности!Сегашните санкции срещу Русия могат да доведат до нещо, което не би се харесало не само на тези, които наложиха такива, а и на тези които не бяха съгласни!"О, не разумни юроде"! Защо дърпате Дявола за опашката?! Зорлем го карате да стане още по-силен?! Оставете я да спи! Не правете глупости!

#17 sim4o 14.03.2016 в 01:15:11

TheRock | 09.03.2016 15:24 Смешен италианец! Да се опита да изнесе "продукцията" си за Италия да видим тогава какво ще се случи! Жалки руснаци! .. -------------- Италианецът-смешен .. руснаците-жалки, а на Роко майка му- с късата пола на Околовръстното ..! Поздрави!

#18 sim4o 14.03.2016 в 01:28:41

Manuela Gerenova | 09.03.2016 23:52 "Култът към родното производство явно е дошъл от майка Русия и ... считаме... .... Така че биенето в гърди, че в Русия някак си са успели да скалъпят нещо, подобно на фета, е точно като биенето в гърдите с техните свръх нови трамваи ... " ---------------------- Абсолютно сте права, Геренова! От Русия са дошли тези култове и ей ги, как са се прихванали, не само на наша почва, а и на американска .. Виж сайта http://www.saveamericabuyamerican.net/ .. ей го .. и във Фейсбук .. Save America, Buy USA Made Products .. Ама що така правят - щото са подвласни на Руската Пропаганда! .. и са се емнали да рекламират и да агитират да се купувало американско .. Че и закон имат .. от Президента Хувър оставен .. "The Buy American Act ("BAA", originally 41 U.S.C. §§ 10a–10d, now 41 U.S.C. §§ 8301–8305) passed in 1933 by Congress and signed by President Hoover required the United States government to prefer U.S.-made products in its purchases .. " Естествено - подобна американска политика е плод на руско влияние върху Американското Общество и върху Президентът Хувър , както сте отбелязали .. "Култът към родното производство явно е дошъл от майка Русия .." Въобще не е малоумно мнението ви, Геренова , а е съвсем разумно .. съветът ми е, да си направите аргументацията и на английски и да пишете по американски сайтове и форуми, та да разобличите русофилите-рубладжии от Save America, Buy USA Made Products. Поздрави

#19 Шамито 14.03.2016 в 14:01:04

Ало великите анализатори. Нима не схващате една велика истина.Русия си е самодостатъчна.Със санкции и без санкции оцелява.Западният пазар може да успее в Русия ако пренебрегне политическите си пристрастия.Но понеже е под политически контрол няма шанс.Чакам истерията на Роко от Мароко.

#20 sim4o 14.03.2016 в 14:40:46

Роко сега е на Околовръстното .. при една негова роднина от женски пол .. познайте коя ..? Поздрави

#23 TheRock 15.03.2016 в 13:38:33

Ето какво ядат руснаците! Потвърждение на моите думи, че ядат само ментета: Риски кризисного меню До 70% сыров, колбас и сливочного масла на российских прилавках оказались фальсификатом. В колбасе вместо мяса — соя, сыр большей частью «растительный». ....... Проверке подверглись 20 образцов сыра и 26 марок сливочного масла производителей со всей страны — от Москвы и Санкт-Петербурга до Алтая и Татарстана. Две трети из них экспертиза признала фальсификатом. «Росконтроль» назвал более шести компаний, которые производят сыр, практически обходясь без молочного жира. «Такая продукция не то что сыром, но даже сырным продуктом называться не может», — заявили эксперты. Примерно столько же компаний производят «сливочное масло», в котором вообще не содержится молочный жир. Все это — растительно-жировые спреды или попросту маргарин. .......... Колбаса — без мяса, сыр — без молока О том, как экономия производителей сказывается на здоровье россиян, корреспондент «Росбалта» спросила доктора биологических наук, заведующего лабораторией химии пищевых продуктов ФГБНУ «НИИ питания» Владимира Бессонова. Собеседник агентства объяснил, почему, например, нападки на пальмовое масло не имеют ничего общего с наукой. По его словам, человечество использует его в пищу тысячелетиями, а все разговоры о его вреде из разряда «неподтвержденных слухов». http://www.rosbalt.ru/moscow/2016/03/11/1496988.html

Новините

Най-четените