Филмът "В страна на кръв и мед" в Белград с 12 зрители

На премиерата на режисьорския дебют на Анджелина Джоли "В страна на кръв и мед" снощи в Белград, който предизвика сълзи и омраза в Босна, присъстваха само 12 зрители.

Филмът, в който се разказва за насилието над жени по време на босненския конфликт, бе определен от сръбските критици като пристрастен, предаде агенция Франс прес.

Лентата разказва за любовната история на мюсюлманка и сърбин, които се оказват във враждуващите лагери след избухването на конфликта.

"В страната на кръв и мед" бе представен преди седмица в Сараево пред 5000 зрители, събрали се в спортна зала, в присъствието на Джоли и Брад Пит.

Посрещнат с овации, филмът предизвика минимален интерес сред сръбската публика.

Пенсионирана икономистка, излязла последна от залата, заяви: "Очаквах повече едностранчивост. Трябва да разберем, че ние сме "лошите" така, както за мене гермаците винаги са били "лошите". Мисля, че сръбски режисьори трябва да се занимаят с това и да снимат филм на тази тема".

Мирко Беокович от филмовата Академия в Белград заяви в сръбския печат, че "филмът е пристрастен, защото показва босненските мюсюлмани като цивилизовани хора, а сърбите - като свирепи селяни".

След излизането му по кината в САЩ през декември, "В страната на кръв и мед" излиза в цяла Европа до началото на март.

#1 Дракон с кисело зеле 24.02.2012 в 14:45:41

Вероятно съм единственото същество от мъжки пол на планетата, което не разбира какво точно има в Анджелина Джоли, та всяко момче на възраст над тринайсет години точи лиги по нея... Другото, което не разбирам, е манията й да колекционира деца. Третото, което не разбирам, е защо, по дяволите, се вдига толкова шум около режисьорския й дебют в балканските страни. Да, знам, третира важен военен конфликт и така нататък, но, за Бога, това е очевидно тъп и претенциозен филм, създаден от актриса, известна преди всичко и най-вече като фантазия за тийн-геймърите. Оценката му в най-голямата филмове енциклопедия на света е 3.6/10: http://www.imdb.com/title/tt1714209/ Филмът жъне масово негативни ревюта заради наивния си сюжет и едностранчивото представяне на историята. Не разбирам какво толкова... Да беше първият американски филм, изкривяващ световната история, да, ама то не е... Няма да е и последният, а и явно не се справя добре. И не, не съм го гледал, няма и да го гледам, освен ако не ми се плати подобаващо.

#3 explorer 24.02.2012 в 15:51:03

На първите двама коментатори, мога да отговоря, че вероятно избягват да се поглеждат в огледалото. Често другата гледна точка е непонятна, но да твърдим че е грешна или ...каквато се сетите, е показателно за много неща ;)

#4 axsbf 24.02.2012 в 16:52:35

По коментар 1: Правилно, обосновано. Но пък иначе "Да разлаеш кучетата" показва пак балканска история, само че дава и отговора кой и защо го прави. Отговорът за кръвопролитията в бивша Югославия е ясен на всеки, който може да събере две и две. Но ще се намери ли някои американски режисьор да направи филм по това? Ето една добра идея за иначе уважавания от мен Спилбърг. С едно "НО" - там не са убивали евреи, така че за него темата може би ще е скучна Така остава другият велик - Емир Костурица. Само че пък Западът ще се нагъзи и ще го залее с обвинение в липса на обективност, понеже е от региона.

#5 Дракон с кисело зеле 24.02.2012 в 18:30:15

Explorer, от ВСИЧКИТЕ ревюта, които прочетох за този филм, става ясно, че историята е представена адски едностранчиво, че сърбите са представени единствено като зверове, хвърлящи бебета от високи сгради, за да гледат зрелището, че абсолютно всичките сърби са в някакъв смисъл отрицателни герои, че само те извършват зверствата във филма и така нататък. Не съм търсил специално негативните, просто отворих имдб и четох наред. Повечето от ревютата даже не бяха написани от сърби. Прости ми, че няма да го гледам. Бих гледал нещо много исторически неточно, всъщност, и то с удоволствие, стига само да не се взима насериозно и да не се опитва да ми отваря очите. Впрочем, гледайте "Слуга государев". Английското му заглавие е "Battle of Poltava". Това е руски приключенски военен екшън, и то адски добър. Едва ли е особено достоверен исторически, но представените нации не са показани едностранчиво. Няма да видите добрите руснаци вс. лошите шведи, примерно. Доста интересно е, че са споменати дори зверствата, извършени от руската армия по време на войната. Това, обаче, в американски филм няма как да се види. На американците им трябват Добри и Лоши, няма средни положения. Трябва единият да е Зъл Потисник без положителни качества, иначе няма филм. Затова и преди време се отказах завинаги да гледам американски филми за втората световна война, между другото.

#6 nPoMeTeu 24.02.2012 в 19:07:24

"The Sovereign's Servant" Да сме по точни

#7 Гюндеркиндер 25.02.2012 в 01:45:02

Драконе не си единственото същество от мъжки пол на планетата, което не разбира какво точно има в Анджелина Джоли, та всяко момче на възраст над тринайсет години точи лиги по нея

#9 John Smith 25.02.2012 в 09:03:20

Без да съм пъпчив юноша, мога да Ви споделя,че единственото за което ме е яд на Анджелина Джоли е ,че не колекционира деца.....от мен

#12 greenstreet 25.02.2012 в 15:29:34

Ще се присъединя към John Smith - уникална красавица Годинките не прощават, но още е годна за употреба С филма се надцени - в такъв змиярник и Скорсезе би се замислил преди да бръкне, но пък не се знае - първият опит често е неуспешен. А за мечтателите дето превъзнасят сръбската военна мощ на земята само едно ще кажа. Не съм нито про-сръбско, нито про-американски настроен, общо взето всичко, освен България ми е през к.ра. С братята сърби сме се клали не един и два пъти и недоумявам как имат толкова фенове още у нас - най-вероятно защото псуват звучно. Но да сравняваш перфектно екипираните морски пехотинци с опит къде ли не по света с редовата армия на Сърбия е смешно. Пак подчертавам, че не съм про-американски настроен, това са просто факти.

#19 Оня Дето Го Трият 26.02.2012 в 13:42:06

Отклоняваме се от темата, ама щом и жени вече вземат отношение как се води война.... Цивилизована държава ако води война ще гледа как да има по-малко свои жертви, затова Америка не от небето, ми и от друга галактика ще обстрелва Сърбия, къде е драмата в това не виждам? Анализатора Бички как ще ни обясни пардокса на втората световна - "победителя" Русия да е дал в пъти повече жертви от победения Германия? Героизъм ли е или малоумие? А случая Анджелина е ясен - при нас с чифту хубави цици може да станеш певица или теле-водещ, на Запад с хубава усмивка и тяло може и до режисьор и полит-анализатор да се издигнеш..... епохата на професионализма е отминала вече

#20 Falconetti 26.02.2012 в 18:21:47

Ангелина даже в ранните си години, 2001, в първороден грях, не показа нищо повече от две обработени пластично цици и механичен антиоргазъм партнирайки на Антонио Бандерас. Сега е джезве с кокали , както казват шопските баби. Анти женско начало. Колкото за героизъм, не разбирам много. Но едно ми е ясно че в Берлин защитаван от Армия, Гестапо и 80 млн. нация, не се влиза като на селска сватба. Без жертви не става а и без героизъм също. Необходими са и двете, както при зачеването.

Новините

Най-четените