Онлайн игрите провалят брака

Ролевите игри като World of Warcraft позволяват на играчите да се превърнат в груби воини, размятащи мечове онлайн. Това помага да си обясним защо по-запалените геймъри могат да пропилеят часове пред компютъра.

Ново проучване обаче доказва, че отдадеността на играчите към виртуалната реалност има последствия в реалния свят: тя може да повлияе негативно на семейното щастие.

Жените не са толкова против игрите, ако заради тях не стават семейни скандали

Не е изненадващо, че прекалената игра може да направи партньорите недоволни, но това не се дължи на причините, които ни хрумват първоначално. Учените от университета "Бригъм Янг" са установили, че съпругите нямат толкова голям проблем с дългите часове игра.

По-скоро те са недоволни, когато онлайн игрите причиняват офлайн спорове. Особено ако прекалената пристрастеност води до нарушаване на навиците за сън: двойките, които не си лягат по едно и също време, съобщават за по-голяма степен на незадоволеност от брака.

"Часовете нямат значение," обяснява Нийл Лундберг - един от изследователите и професор по управление на свободното време в Brigham Young. "Става въпрос за цялостния ефект върху връзката - дали се създава конфликт по отношение на играта".

Партньорите на геймърите най-вече се оплакват, че "той не се старае достатъчно"

За целите на изследването, публикувано в изданието Journal of Leisure Research, изследователите са анкетирали 349 семейни геймъри: в 132 от двойките, само един човек играе игри - и в 84% от случаите това е съпругът.

В останалите 217 двойки и двамата души играят, но в случаите, когато единият от тях прави това повече от другия, 73 на сто от тях отново са мъжете.

Средната възраст на респондентите е 33 години, а продължителността на брака им - 7 години. (По-стари проучвания откриват, че повече от 1/3 от играчите на MMORPG игри са женени, а 22% от тях имат деца - но откъде намират време да играят, си остава нерешим казус.)

Като цяло учените са открили, че 75% от партньорите на геймърите желаят повече усилие от тяхна страна по отношение на брака им, а когато единият играе повече от другия, това обикновено води до недоволство и спорове.

Подобно на всяка друга дейност, която засяга интимността и семейното време на двойките, онлайн игрите оказват еднакъв ефект.

Дамите е добре да изкушават повече съпрузите си, за да забравят за компютъра

Освен това учените предполагат, че брачното недоволство на геймърите има потенциала да се окаже много по-голям проблем, отколкото е установило проучването, тъй като много играещи онлайн хора са отказали да участват в него.

"Изследването категорично доказва, че игрите в дългосрочен план оказват негативен ефект върху брачното удовлетворение," обобщава Лундберг. "Това не е просто случайно явление, което засяга единствено малък брой двойки".

За дамите, негодуващи от факта колко много време отделят партньорите им на игрите онлайн, все пак остава възможността да се опитат да ги привлекат с малко по-различен вид семейни "ролеви игри", при които компютърът е излишен...

#1 lele male 17.02.2012 в 16:51:44

мдааа... има нещо вярно! Доста тежко преживя половинката зарибяването ми в една игра... Обаче познавам две двойки, които са заедно вече 3 години /ще станат тази година/, които се запознаха от такава игра...

#2 fALLEN 17.02.2012 в 18:17:08

по фермата ли, леле?

#3 Bobby_gBG 17.02.2012 в 21:19:20

Всако ММОРПГ е убийствено за всичко, не само за брака... То просто не ти остава време за нищо друго, ликвидатор на целия социален живот. Та затва съм си оставил игрите, но такива неща като WOW, дето трябва да си отговорен за клана, и всеки път при уговорката да си там, и да нямаш право часове наред да приключиш - без мен... Обикновено играя игри които в рамките на 10 минути мога да ги спра, най-много до час ако се хвана да цъкна някоя дота... Но това да играеш нещо което не ти позволява да го спреш часове наред - не мерси, студентските години минаха отдавна, неприложимо е за човек който работи и има връзка...

#5 AI 17.02.2012 в 22:23:46

ваня жената може да ми гледа цяла вечер гърба, ма знае че съм там, а не по мацки и кръчми. тъй че мрънкането не е сериозно. по-скоро като фонов шум

#7 Блуждаещ читател 18.02.2012 в 12:05:29

Едва ли игрите са основния проблем на тези двойки. Та само преди 20г ги нямаше, а разводи си е имало и тогава колкото сега. Твърде повърхностен поглед. А бе лала бала да върви и да ни цъкат рекламите, това е.

#8 straight 18.02.2012 в 12:57:13

Общо-взето, има две основни мнения по въпроса за виртуалния свят, който създават игри като УоУ. Едните напълно отричат този вид забавление и твърдят, че геймърите са по начало сбъркани в мозъка. За този тип хора (условно, "анти-геймъри"), събота и неделя е време за ловната дружинка, ски или други дейности извън дома. Често това е удобно извинение да кръшнеш с любовницата, да забиеш нещо ново или просто да се напиеш като една свиня без жена ти да ти дудне на главата. Изобщо, добро извинение да не си край семейното огнище. Другите са геймърите. Те от 10 кладенеца ще ти донесат вода, за да те убедят, че е 100 пъти по-добре да разцъкваш УоУ в къщи, отколкото да забиваш с приятели по кръчмите. Тези хора се спасяват от неминуемата простотия и досада при общуването с реални хора, поне това е най-честото обяснение, което дават. Освен това е по-евтино, не те цепи глава и не получаваш смс-и с любовно съдържание посред нощ. Може би, както и с повечето неща в живота, истината е в добрия баланс между хубавите неща в живота и здравия разум. А, щях да забравя - като говорите за УоУ сложете скийншот от УоУ. Тази е от Старкрафт 2. Такива грешки показват, че авторите изобщо не разбират за какво става дума. Като онази женица, дето щяла да сложи парола на компа на сина си. Голям майтап...

#9 fALLEN 18.02.2012 в 15:49:53

е ако направят като wow ама в света на старкрафт, те тогава че си Ебе майката. най-вероятно ще се зарибя и аз...

#12 vimes 19.02.2012 в 02:42:10

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/404986_2925057327092_1280648045_3220655_2002463550_n.jpg

#13 Rowan 19.02.2012 в 08:13:03

Онлайн гейменето си е чисто бягство от действителността. Геймърите обаче са два типа - обвързани и необвързани. При първите е симптом, че не могат да траят партньора си и вместо да му обръщат внимание, и да прекарват времето си заедно, избират убиването на същото във виртуалния свят на игрите. Това може и да го пише в статията, домързя ме да я чета. При вторите - гейменето онлайн си е явен симптом на асоциалност. Киснат си в безопасния свят на виртуалните познанства, вместо да правят реални такива. Щото се страхуват от нещо. Забравят какво е да говориш с хора, да осъществяваш реални лични и социални контакти. Там в играта е лесно, на живо, трябва да гледаш живи хора в очите - ужас!!!

#14 Оня Дето Го Трият 19.02.2012 в 10:24:48

Изпедерасти се някак този свят вече....изБекъми се ако предпочитате. Едно време истинския мъж гледаше мачове на по бира с приятели и това проваляше брака му, а сега.... пиу-пиу-пиу на компютъра, детска му работа

#16 Оня Дето Го Трият 19.02.2012 в 12:17:22

Рестарт и готово, аз имам 3 живота и още кръв.... ама нямам брак

#19 Doberman 19.02.2012 в 18:34:18

Хъ-хъ, от гледна точка на програмирането и рисуването нищо не мога да кажа, но от гледна точка на писането на сюжет и история за игра... Това не е изкуство, а точно премерена наука. Като с филмите, в първите 10-12 мин, трябва да има точно определени неща, после други и т.н. Всъщност се иска огромен талант, умения и сметки, за да паснеш всичко където и както трябва, но това идва с опит и много работа... Изкуство... Не... Занаят-да. И го давайте по-леко. Още си спомням една статия от "Труд", дето бяха писали за "З

#20 Doberman 19.02.2012 в 18:36:22

"Ztar Kravt", някак си, това е било и винаги ще го има. Да си живеят хората, както искат и толкоз. Пу деба тоя червен бутон, като го видя и ми идва да го цъкна... И цъкам, мамка му!

#21 fALLEN 19.02.2012 в 23:09:28

доберман, дори дебил като мене разбира, че трябва да съчетаеш перфектната техника (занаята) със страхотен сюжет и история (изкуството). или за тебе и рисуването и писането също е занаят? ако беше така, както ти казваш, всички игри и филми щяха да са еднакви откъм история, но с разлики във външния вид. не че го няма много често и това, особено напоследък. но тия неща трябва да си навътре, че да не пишеш глупости от сорта на твоите. или поне леко да мислиш...

#22 fALLEN 19.02.2012 в 23:11:13

и още нещо - това го има във всяка сфера на човешкия живот, особено там където се изисква да измислиш нещо авангардно, ново, различно, няква идея. винаги има преплитане на познато и ново. и т.н. не говоря разбира се за икономисти, финансисти, фаянсаджии и пр. схващаш ли?

Новините

Най-четените