Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

"Запазете живи селските кръчми!"

Пъбовете са част световното културно наследство, която Ирландия опитва да спаси Снимка: iStock
Пъбовете са част световното културно наследство, която Ирландия опитва да спаси

Едва ли има по-приятно място, където да изпиеш няколко бири, да хапнеш и дори да послушаш жива музика, от ирландския пъб.

Тези места бързо стават институции, където и да се появят по света, да не говорим за централното им място в живота в собствената им родина.

Сега обаче пъбовете в Ирландия са под заплаха и от местната Винарска федерация на Ирландия (VFI), която обединява 4000 заведения в провинциалната част на страната, са готови на отчаяни мерки.

Включително и да търсят помощ от ЮНЕСКО, за да включат ирландския пъб в списъка на Световното културно наследство.

Кръчмите срещат тежки времена заради енергийната криза, която заплашва оцеляването им през зимата, а обмисляна от правителството мярка за лицензите за продажба на алкохол допълнително усложнява положението.

Което - оказва се, не е розово от години, особено в провинциалните райони на страната. От 2005 г до 2021 г. броят на пъбовете в Ирландия е намалял с 21%, като за това време са затворили 1829 заведения, сочат данните на Drinks Industry Group of Ireland, представени миналата година.

Снимка: iStock

С други думи, към края на 2021 г. страната е имала 6788 пъба. Проблемът далеч не е само икономически.

"Вероятно е това да има негативно социално въздействие. Пъбовете служат като жизненоважен социален отдушник за много хора, особено в провинциална Ирландия", коментира авторът на изследването Антъни Фоли от Бизнес колежа към Университета в Дъблин.

Икономическата устойчивост е един от няколкото определящи за затварянето на пъбовете фактори. Промяната във високите акцизи би могла да има положителен ефект за малките заведения, смята той.

От бранша също призовават правителството за намаление на акцизите на алкохола със 7,5 на сто за 2 години.

"Темпът на затваряне нарасна в резултат от пандемията", припомня дългите локдауни в Ирландия и изпълнителният директор на винарската федерация Пол Кланси.

Другите причини за проблемите на пъбовете са, че при пенсиониране или смърт на собствениците не се появяват нови, малките обороти, недостатъчната икономическа сигурност и дори липсата на адекватен обществен транспорт за клиентите.

Положението се влоши допълнително и от икономическата криза и най-вече заради драстичния скок на цените на енергоносителите. Част от заведенията - тези, които ползват природен газ, са включени в схемата на правителството за енергийно подпомагане и ще бъдат компенсирани за част от скока на цената на горивото през зимата.

Пъбовете, които ползват втечнен газ или керосин обаче, не получават помощ и VFI предупреждава, че стотици от тях, отново в отдалечените райони, могат да се окажат пред невъзможност за работят.

Снимка: Getty Images

Последният удар идва от очаквани промени в Закона за продажба на алкохол.

Именно в опит да помогне на заведенията и да стимулира отварянето на нови, министерството на правосъдието предлага промяна в лицензионния режим, който сега постановява, че нов пъб може да се отвори само след като друг затвори.

Тепърва това лимитиране ще отпадне.

От VFI - защитниците на интересите на селските кръчми, смятат, че с дерегулацията на търговията и възможността за отваряне на нови заведения без ограничения ще има огромен негативен ефект в населени места, които и сега едва издържат един малък пъб.

"Пъбовете в селските райони намаляват не заради ограниченията за влизане на пазара, а заради други причини, включително демографски и промяната в навиците на клиентите", обяснява Пол Кланси.

"Дерегулацията ще ускори затварянето на много кръчми, защото собствениците им ще се изправят пред непреодолима конкуренция. Да, пазарът решава нещата, но не се вземат предвид културните и общностни ценности на съществуващите пъбове", мотивира се той.

Далеч не всички обаче смятат така.

Според Донал О'Кийфи, председател на друга федерация - тази на лицензираните винари, Ирландия е "тежко свръхнаситена с пъбове", а затварянето на една пета от тях само потвърждава, че има свръхпредлагане.

"Комбинацията от прекалено много пъбове, особено в провинцията, с намаляващо търсене, значи, че броят им ще продължи да намалява, независимо от каквито и да било промени в лизенционния режим", обяви той пред комисията по правосъдие в ирландския парламент.

Кръчмите трябва да бъдат защитени, призова депутатите Пол Кланси.

Те са "ценен културен актив", който привлича туристи - много хора казват, че сред основните причини да посетят Ирландия са пъбовете, мотивира се представителят на кръчмарите.

Много от тези кръчми са семеен бизнес, предаван от поколения, типичният пъб е център на общността, а кръчмарите играят жизненоважна роля за нея, мотивира се директорът на VFI.

"Всъщност културната стойност на нашите пъбове е толкова важна, че VFI е в процес на кандидатстване пред ЮНЕСКО, която да включи пъбовете към списъка на Световното културно наследство, с което да ги защити", обяви Кланси.

"Нашето послание е - запазете живи селските кръчми", призова той.

 

Най-четените