Какво се случва със "Син Сити" | webcafe.bg
Webcafe

Какво се случва със "Син Сити"

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
22.11.2016, 11:31 (обновена 24.11.2016, 13:13)

1 от 9 снимки Назад Напред

Sin City

Снимка: © Webcafe.bg

Ето така изглежда бившата дискотека днес

Ако наскоро някой от вас е минавал по бул. „Христо Ботев" в София, няма как да не е забелязал разпада на някогашната „Мека на чалгата" - „Син Сити". Ако допреди година петък и събота вечер тротоарът беше осеян със салфетки и следи от разлят алкохол, то днес няма и помен от онзи живот. По фасадата липсват плакатите на Фики Стораро и Анелия. Липсват също прозорци, покрива, части от стени и каквато и да е признак за стопанисване на мястото.

Много преди да се превърне в "Син Сити", сградата е театър „Ренесанс" - построен през 1900 година. 40 години по-късно изгаря, но бива възстановена отново. Най-известна е като несъществуващото вече кино „Възраждане" - спомен за културния живот на района. Във втората половина от първото десетилетие на XXI век се превръща в чалготеката „Син Сити" до януари 2016 година. Оттогава започва периодът на бавен разпад.

В края на миналата година собственик на сградата - Красимир Георгиев обяви намерението си на мястото на бившата дискотека да построи петзвезден хотел. Явно обаче към момента няма намерение да събаря с кранове или да започва строителството.

Към март тази година стана ясно, че сградата никога не е изваждана от регистъра на паметниците на културата, където е вписана с най-ниския статут на културно-историческа стойност - „за сведение". Това означава, че събаряне е допустимо, като новопостроената сграда трябва да съдържа елементи от фасадата на старата. Не е ясно дали към днешна дата е постъпило искане за събарянето й. През пролетта Инспектората за опазване на културното наследство установи няколко нарушения на Закона за културното наследство, както и на вече отменения Закон за паметниците на културата. Разрушаването на част от конструкциите и демонтирането на елементи от сградата не е съгласувано с институциите. Сградата обаче продължава да се руши.

Вижте в галерията какво се случва със сградата.

Oще: sin city  бул. христо ботев  кино възраждане  красимир георгиев  министерство на културата  паметник на културата  паметници на културата  салфетки  син сити  театър ренесанс  чалга 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

3 Dear Ivan | 23.11.201611:02

Това е хубава, ценна и уважавана сграда с дълга история, придобита някак си от безотговорен човек и ПРЕВЪРНАТА в чалга дупка. И в процеса по придобиването са участвали прости и корумпирани хора, тя не се е придобила и не е станала негова собственост сама, от само себе си.

Въобще простият човек е нещо ужасно. Те са няколко вида. Най-простите са най-лоши, защото налитат без задръжки на лъскаво и изпъкващо. Примерно петзвезден хотел. Този хотел първо трябва да стане, да е хубав, да има всичко, и всичко това е едно нищо, ако няма клиенти. Освен това има и икономика този хотел, която е сложна. Тя не е само да кажеш на камериерката на смени чаршафите.

Този например се е сдобил с културната сграда, но не знае какво да я прави, витаят му някакви петзвездни хотели в мъглата на главата, но като не може да се справи, я е дал на чалгарите със силиконовите цици и салфетките и те са я направили на кочина. А това последно беше Културен дом и кино "Георги Димитров". То може да се казва всякак, няма никакво значение. Но имаше професионална театрална сцена със съоръжения, ценно и скъпо нещо. И ежедневно си беше кино, опъва се един екран отпред, и готово. Който се маха и се открива сцената за спектакли. Ей го е в идеален вид, с градинка с шадраван и малки заведения около него. И едни прекрасни кебапчета отдясно. С лютеница. Разгледайте го. Само касата, това по-ниското отдясно, е като петзвезден хотел!

http://www.lostbulgaria.com/?p=3180

За сграда от такъв характер в град, който си пази културата и атмосферата, примерно Париж, Виена или друг такъв, на подобен човек, който се кани да прави нещо такова с нея, кметството ще му отреже главата още преди да си отвори устата.

Но простакът си е простак. А масовият простак... ами масови простаци, сър.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2012, 11:18

2 IRCPoliceman | 23.11.201606:51

През оная ми работа е какво се е случило с тая чалга - дупка! Сградата да се запази...чалгарите да отиват на поляните!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 22.11.201616:54

Той не може ли да си реши проблема като онези с тютюневия склад - да направи в сградата един мега, гига, ултра концерт Пйанер хит, със всички звезди на поп-фолка и в разгара на купона да я запали? Ще има оправдание - много са се нагорещили страстите. Ще мине в съда.
   

оценка

+0 -0