Най-малко петима са загинали при изригване на вулкан в Нова Зеландия

Най-малко петима души са загинали при изригване на вулкан на остров Уайт на територията на Нова Зеландия. Други няколко са в неизвестност, допълват още от "Би Би Си".

Вулканът е една от природните забележителности на Нова Зеландия и е посещаван от множество туристи. Секунди преди изригването е имало посетители, които са се разхождали по кратера на вулкана.

По данни на новозеландската полиция 23 души вече са спасени, но условията затрудняват мисията им. Възможно е да има още загинали.

Инцидентът е станал около 14:10 часа местно време, като някои от посетителите са успели да заснемат гъст бял дим и сажди, който излизат от кратера на вулкана 30 минути преди изригването му.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн потвърди, че по време на изригването около вулкана е имало както местни хора, така и много туристи.

Тя уточни, че в момента се провежда спасителна операция, но димът и остатъчните сажди затрудняват работата на екипите. В спасяването са се включили и силите за отбрана на Нова Зеландия.

Един военен самолет и два хеликоптера са в готовност да се включат при необходимост. По данни на полицията на мястото на инцидента е имало между 50 и 100 души

Изригването на вулкана не е съвсем неочаквано. "Би Би Си" посочват, че на 3 декември уебсайтът за наблюдение GeoWeb предупреждава, че вулканът може би навлиза в дейност на активни изригвания, по-силни от обичайното.

Остров Уайт е частен и достъпът до него зависи от дейността на туроператорите. Геологичният институт на Нова Зеландия може да издава предупредителни бюлетини, но няма правомощията да запрани достъпа до Уайт.

Островът е известен още като Уаакари сред местните жители и е една от най-популярните туристически дестинации в Нова Зеландия. На посетителите се предлагат както разходки из острова, така и панорамни полети над него.

Новините

Най-четените