Прекратяват издирването на българските моряци край Норвегия

Норвежките спасителни екипи прекратяват издирването на двамата български моряци, които паднаха зад борда и изчезнаха в Норвежко море.

Това предава в-к "Сега", като допълва, че спасителната операция няма да бъде подновена, тъй като при суровите климатични условия няма шанс моряците да са оцелели в студените води.

Те са се намирали на кораб "Стара планина". От Външно министерство уточняват, че близките им вече са информирани за случилото се.

Новината е потвърдена и от посланика на България в Норвегия - Вера Шатилова. Тя посочва, че при тези условия на студена вода, силно вълнение и без жилетки и специални костюми шансовете за оцеляване са минимални.

Въпреки това спасителната операция е продължила над 7 часа, допълва Шатилова. Изпълнителният директор на Българския морски флот - кап. Александър Калчев, лично е наредил корабът "Стара планина" да остане в района толкова дълго с надеждата да бъдат намерени телата.

Той уточни пред Нова ТВ, че вълнението на морето било толкова силно, че забавяло движението на кораба до човешки ход. Вятърът е достигал до скорост 20 м/ сек.

Калчев каза, че обичайно при такива условия не би трябвало да има хора на палубата и тепърва предстои да се изясни защо двамата моряци са били там. Тепърва ще се събират и свидетелски показания.

Българското посолство в Осло е информирано веднага за инцидента, който е станал в четвъртък сутринта. По това време "Стара планина" бил на 65 мили навътре в открито море.

Капитанът на кораба е подал незабавно сигнал, а от норвежката морска служба изпратили хеликоптери.

На борда на "Стара планина" имало 19 души - 18 българи и един украинец.

Новините

Най-четените