Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Как французите украсяват за Коледа

С финес Снимка: iStock
С финес

В един от епизодите на "Двама мъже и половина" Алън си намира приятелка, която е вманиачена по Коледа и украсява дома на чичо Чарли като мол преди голяма разпродажба.

Цветни гирлянди на всеки сантиметър, безброй светещи лампички и елхи в планински размери караха Чарли да се чуди дали не прекалил с пиенето и не се е озовал в селото на Дядо Коледа.

Цялата украса не напомняше толкова за повдигане на празничния дух, колкото за безконтролно нахвърляне на шарени и лъскави вещи, за което в естетиката си има точна дума - кич.

Във Франция гледат на обилната коледна украса точно по този начин - както чичо Чарли гледаше натруфения си хол, когато се събуди след две маргарити.

Французите са неформалните експерти по класа, елегантност и минимализъм. Вкусът им е лакмус за шик, а финесът им се пренася и в традицията, с която украсяват преди Коледа.

Ако сега си мислите за Страсбург, който изглежда като декорация, извадена от преспапие, то трябва да имате предвид, че градът е изключение. Богатата му украса в стил лапландско село е елементът, който го превръща в атракция.

Страсбург изпъква, защото на останалите места във Франция коледната украса е по-умерена.

Няколко са реквизитите, които присъстват в декорацията на масовите френски домове, а кои са те може да прочетете по-долу.

Коледната елха

Снимка: iStock

Разбира се, като останалата част от света, и във Франция коледното дръвче заема централно място в декорацията за празника, но сред французите е прието орнаментите по него да са в минимален брой.

Класиката е дървото да се украси със светещи в бяло лампички, сини и сребристи гирлянди и червени ябълки. Въпросните ябълки може да са свежи, но най-често са от захаросаните, които продават на коледните базари.

Те имат дървена дръжка, която улеснява нанизването на червена панделка и съответно - закичването на дръвчето.

Ако следвате дословно френските правила, не бива да прекалявате с количеството на ябълките и с гирляндите. Тук мотото "малкото е много" важи с пълна сила.

Адвент календари

Снимка: iStock

Слабото място в коледните приготовления за французите са и т.нар. адвент календари, в които зад множество малки кутийки са скрити различни лакомства и подаръци.

Те се поставят преди Коледа, като всеки ден се отваря по една кутийка. Във Франция има щедро изобилие на подобен тип календари. От класическите с шоколадови изделия, до такива с вино, сирена, месни деликатеси...

Каквото ви душа поиска, само да не ставате твърде лакоми, а да спазвате традицията, като отваряте само по една кутийка на ден.

Венци

Снимка: iStock

Коледните венци във Франция също не излизат от линията на скромността. Изработват се от елхови и борови клонки и се украсяват с червени панделки и борови шишарки. Това е.

Както в останалите страни, така и във Франция традиционно коледният венец се поставя на входната врата.

Сцени от Рождество

Снимка: iStock

От всички орнаменти сцената на Рождество Христово е може би най-важната коледна играчка във Франция. По-миниатюрните побират яслите, младенеца, Йосиф и Мария, а в тези с по-големите размери са включените и тримата влъхви.

Едва ли някой ще се изненада, че французите са отдадени католици, които не пропускат да включат и сцената с раждането на Спасителя в дома си за Коледа.

Масата

Снимка: iStock

На масата за Бъдни вечер задължително се поставя свещник с три свещи, които символизират Светата Троица. Около него може да се нареди дребна украса като шишарки например, като с това декорацията се изчерпва.

Останалото, което присъства на масата, са принадлежностите, които ще се използват - салфетки, чаши, прибори за хранене.

Традиция във Франция е и преди да се седне на масата, краищата на покривката да се завържат на възел, за да не влезе дяволът.

И с това приготовленията приключват, за да направят място на най-веселата част от празничния сезон - посрещането на Коледа. Масата винаги е отрупана от деликатеси, заобиколена с компания от хора, а вечерята продължава по 5-6 часа.

 

Най-четените