След като изгледах осемте епизода на "С любов, Меган" (With Love, Meghan) в Netflix, изпитах чувство, което трудно се описва.
Нещо средно между убийствена досада и искрено възхищение към жената, убедила Netflix да похарчи десетки милиони долари за парад на суетата и декориране на дъски с нарязани зеленчуци и цветя.
Базовата идея на "С любов, Меган" обаче не е само да ни предложи поредната кулинарна екстраваганца.
Поредицата иска да ни покаже на какво е способен човек, който не ходи по 8 часа на ден на работа и разполага с неограничени запаси от буркани и градински площи.
То не са арт инсталации със сандвичи, то не е събиране на мед от личните пчелни кошери. И, разбира се, посрещане на известни приятели във фалшивата ти къща с пасторален изглед към планината Санта Инес в Монтесито.
••• Любопитни факти за живота на Меган Маркъл ще намерите тук:
Де да можеше всички да срещнем по един принц с разхлабени връзки със семейството, да се омъжим него, да опустошим отношенията с 99% от приятелите му и накрая да заживеем щастливо с парите на Netflix и Spotify в Южна Калифорния... но, уви!
Такава привилегия е дадена на малцина и Меган Маркъл, пардон - Съсекс, е една от тях. (бел. ред. актрисата сама се представя с фамилията Съсекс).
С новото си кулинарно предаване все още носещата титлата херцогиня на Съсекс опитва да се представи като доайен на доброто гостоприемство. Готова е да посрещне всички с грееща усмивка и домашно приготвен мармалад.

С изключение, разбира се, на баща си, сестра си, брат си, свекъра, девера и зълвата, която бяха извадени от компанията ѝ за градински брънч през 2020 г.
Сред поканените обаче са нюйоркският гримьор Даниел Мартин, актрисата Минди Калинг (познавате я от "Офисът"), Абигейл Спенсър (от "Костюмари"), известният корейски шеф Рой Чой и още куп хора, които лично аз за първи път виждах.
Шоуто открива Даниел Мартин, за чието пристигане Меган се готви ден по-рано, като му приготвя поднос от глезотии за вана. Изсипва килограми с хималайска сол в буркани, приготвя му пуканки с трюфелово масло, слага свежа лавандула във вазичка и мята малко купешки прецели с фъстъчено масло от един найлонов плик в друг.
От този момент знаете, че бившата звезда от "Костюмари" не е човек, който ще се тревожи за цената на яйцата в магазина.

Но по-голямата ирония е, че Даниел няма да се наслади на подаръците си за вана скоро, защото неговата известна приятелка веднага го хваща на работа. Като някакъв експлоататор на високи токчета, тя кара новодошлия да правят свещи от пчелен восък, да приготвят паста с домати и да гланцират 3-етажна торта.
Представете си какво е да си Даниел. Да си бил път от Ню Йорк до Монтесито, още да не си се осветил от дългото пътуване и часовата разлика с Калифорния, а като пристигнеш, да се окажеш въвлечен в кулинарен маратон.
••• Защо се провали подкастът на Маркъл ще разберете от статията тук:
Толкова мъка се усещаше в края на епизода, когато Меган му показа внушителната гледка в двора, а той ѝ признава: "Просто искам да си легна", че хем е смешно, хем е тъжно.
За разлика от него Минди Калинг беше доста по-превъзбудена. Изстрелваше комплименти по Меган като картечница и се държеше ентусиазирано. Макар че и тя не си беше прочела внимателно имейла, защото на място разбра, че няма да бъде само гост, а ще се налага и да готви.
Това е рамката на цялата поредица "С любов, Меган". Приятелите идват, обожават херцогинята мултимилионерка, обезкостяват по някоя риба и правят калинки от домати за детско парти с въображаеми деца.

Целият кулинарен спектакъл на бившата актриса е демонстрация за това колко много се обича тази жена - до степен, в която чак ти става неудобно да я гледаш.
Но иначе в своето егоцентрично пътешествие в света на кулинарията Меган споделя със зрителите и някои лични рецепти и хитринки.
Като например - как да си направим слънчев чай.
Трябват ви само торбички от чиста коприна, хибискус от личната ви градина, изсушен лимон и калифорнийското слънце. Събирате продуктите в торбичките, нареждате ги в голям буркан, сипвате вода и я оставяте на слънце. И 5-6 часа по-късно имате чудесен чай за гости. Лесно, органично и претенциозно!
А за да издигнете обикновения обяд до изкуство, е важно да следвате две правила. Винаги на масата ви да присъства дъска с красиво подредени зеленчуци, защото за градинските партита те са това, което е Леонардо да Винчи за Ренесанса.

И винаги да декорирате ястията си със сухи цветя. Без значение какви са те. Понички, филии с козе сирене, печена риба, пържено пиле по корейски... всичко придобива дух на изтънченост, когато посипете отгоре цветни венчелистчета.
Естествено, има я опасността да задавите гостите си с някое листо на минзухар, но хайде да не се хващаме за дребните неща, щом пред очите ни стои истински гастрономически шедьовър.
Такъв е кулинарният свят на Меган (Маркъл) Съсекс.
В него салатата от моркови има философска стойност, гради се емоционална връзка с пчелите в кошерите, а ако хората искат да правят свещи като нейните, трябва само да се свържат с "локалния пчелар" и да го помолят за восък (ако някой знае кой е локалният пчелар за район "Илинден" в София, да ми се обади).
За Меган (Маркъл) Съсекс тайната на готвенето е в пресните продукти и сигурно затова възнамерява да залее света с империята си от домашен мармалад. Но ако се решите да го опитате, трябва да знаете, че в него освен пресните ѝ плодове, присъстват и силни нотки на самовлюбеност.
••• Още сериали, които да гледате през март, ще намерите в тази галерия: