Вероятно не бихте и помислили да сложите в уста това неприятно нещо, но за китайците морската краставица е такъв деликатес, че цените ѝ могат да стигнат невероятните 3500 долара за килограм.
Това всъщност е животно - въпреки името си, и в някои части на света е толкова ценено, че в други части има хора, които рискуват живота си, за да го осигурят на пазара.
"Това са доста странни животни. Нямат крайници, нито очи. Само уста, анус и куп органи между тях", обяснява пред "Инсайдър" Стивън Пърсел, специалист по морска екология от Университета на Южния кръст в Австралия.
Тези същества живеят в пясъка на дъното на морето, в пукнатини на подводни скали и в коралови рифове. Имат важно значение за екосистемата, тъй като играят ролята на чистачи и ядат мъртви морски организми.
От векове обаче в Азия богатата на протеин морска краставица се смята за деликатес и ѝ се отдават лечебни свойства. Тези животни са толкова ценени, че до тях достъп са имали само най-богатите, но от 80-те години на миналия век търсенето им скача неимоверно, благодарение на ръста на средната класа в Китай, която може да си позволи луксозната храна.
Обикновено наловените животни се изсушават, опаковат се в красиви кутии и се смятат за особено желан подарък за специални поводи.
На света има над 1200 вида морски краставици, но за най-голям деликатес се смята Японската морска краставица - цената и достига 3500 долара за килограм.
Има и по-евтини, но и при тях порцията може да струва над 170 долара.
И за да е още по-странно, любителите на тази храни ценят най-високо плътната ѝ, жилава текстура и по-малко вкуса.
Най-ценното обаче е наличието на определен глюкозамин в кожата на морската краставица, който от столетия се използва за лечение на артрит в китайската медицина. Смята се също, че той помага и при някои видове рак, както и срещу формирането на кръвни съсиреци. В Малайзия и Индонезия от животното се правят кремове продукти за разкрасяване.
Търсенето на това същество е толкова високо, че редица държави по света започват да "берат" морски краставици от морските си територии. От 1996 до 2011 г. броят на страните, които изнасят този продукт скача от 35 на 83.
Това води до логичното - критично намаляване на популациите на някои места. В Мексико например спадът на реколтата е 95% само за 2 години. В редица страни се налагат ограничения за улова, които водят до опити за бракониерство и цели канали за трафик.
Дефицитът води до по-високи цени, заради което гмуркачите предприемат все по-големи рискове и търсят все по-дълбоко, което е опасно.
"В някои страни това се прави дори без подготовка и обучение. Има доста хора, които остават парализирани в резултат на кесонната болест", обяснява екологът Стивън Пърсел.
Само в Мексико има и 40 случая на гмуркачи, умрели, докато опитват да събират морски краставици.
Немалък проблем е и че свръхуловът води и до изчезване на морските краставици - все повече видове, които се ядат от хората, стават застрашени.
За щастие, полека-лека започва култивирано отглеждане на морски краставици - особено в Китай, което да задоволява неистовото търсене на това странно същество.