Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Диджестивите с шоколад - бисквитите, които ядем от грешната страна

И защо носят това странно име Снимка: iStock
И защо носят това странно име

Тези бисквити имат култов статут - вероятно и заради леко странното си име.

В родната си Великобритания са сред най-обичаните, но славата им отдавна е прекосила Ламанша и са добре познати и у нас.

Това са шоколадовите диджестиви McVitie's - полусладки бисквити с шоколадов топинг от едната страна. Те са ужасно пристрастяващи и са нещо като чипса в света на сладките снаксове - единствено Чък Норис може да изяде само една, а не целия пакет.

Ако и вие сте ги опитвали - знаете какво имаме предвид.

Оказва се обаче, че всички ядем това лакомство по грешния начин.

Шоколадовите бисквити, които се произвеждат от цял век, са предназначени за ядене с шоколада от долната страна, обяснява пред "Би Би Си" Антъни Коулсън, мениджър на шоколадовата фабрика на McVitie's в Стокпорт.

••• Още сладки изкушения:

"Това е най-невероятният спор на света - дали шоколадът да е отдолу или отгоре", казва той. И пояснява, че трябва да е отдолу, защото така има директен допир с езика, благодарение на което започва да се топи и да освобождава аромата си веднага.

Хората вероятно смятат, че шоколадът е топинг за бисквитата, но самият производител обяснява, че когато непокритите лакомства минават през "резервоара с шоколад" той всъщност обвива долната им страна.

Интересно е името на бисквитите, които трудно могат да минат за диджестив.

Те идват от Шотландия и чистият вариант без шоколад на тази марка се произвежда от края на XIX век, като рецептата - естествено - е тайна.

По онова време се е смятало, че содата бикарбонат подпомага храносмилането. Първите бисквити, наричани диджестиви, са разработени още в средата на XIX век от двама лекари, които смятали, че содата за хляб има антиацидни свойства.

••• И не само:

Това разбиране отдавна е опровергано - содата бикарбонат действително облекчава стомашните киселини, но временно - след първоначалното подобрение стомахът започва да произвежда повече киселини.

Диджестив започват да се покриват с шоколад чак през 1925 г. и в този си вид неизменно оглавяват редица анкети и класации за любими бисквити на британците.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените