Къде стои кетчупът?
Едни са твърдо убедени, че ако не е в хладилника, любимият сос от домати ще се развали. Други смятат, че изстуденият кетчуп губи вкусовите си качества и не е толкова апетитен, колкото този на стайна температура.
За да проучат нагласите, от Heinz - може би един от най-популярните брандове кетчуп - пускат анкета в социалните мрежи, след което разкриват, че всъщност има само един правилен отговор.
"Кетчупът трябва да се държи в хладилник", категорични са от компанията.
От там уточняват за "Дейли мейл", че преди отваряне опаковката с кетчуп може и да се съхранява в шкаф, но след отваряне задължително трябва да се прибере в хладилник.
От Heinz са категорични, че престоят в хладилник по никакъв начин не влияе на вкусовите качества на хубавия кетчуп, а напротив - подобрява ги.
Брандът припомня, че инструкциите за съхранени са написани и на опаковката - както на кетчупа, така и на цялата гама от сосове.
В Twitter веднага изникна и въпросът с кетчупа по заведенията, където често бутилките със соса са оставени на масата на стайна температура. Тук е ред на ресторантьорите, които за кулинарното издание Eater уточняват, че в ресторантите, особено за пици и бургери, кетчупът се използва интензивно и няма време да застоява по масите.
Изданието се захваща да проучи и други продукти и дали трябва да ги държим в шкафа, или в хладилника.
Така например мнозина съхраняват хляба в хладилника с идеята, че така може би ще се развали по-бавно.
От Eater посочват, че престоят в хладилник всъщност понякога скъсява живота на хляба и съветът е вместо това да го сложим в специална кутия за хляб, като преди това се постараем да затворим добре опаковката.
Да, за целта се използва онзи пластмасов клипс, който често имаме навика да изхвърляме.
Друга храна, която изненадващо е по-добре да държим в шкафа, са бананите. Те са тропически плод и като такъв не се погаждат никак добре със студа. Ако приберем зрели банани в хладилника, той спира плодовете да произвеждат ензима, благодарение на който имат сладък и плътен вкус.
Храните, които задължително трябва да съхраняваме в хладилник? Яйца, млечни продукти...
Само че и тук има изключения. Популярният британски готвач Джеймс Мартин например заявява, че никога не съхранява яйца в хладилника и никога не би го направил. Според него яйцата "абсорбират вкуса на хладилника" и губят вкусовите си качества.
Той е убеден, че продуктът издържа достатъчно добре и на стайна температура за до две седмици.
Мартин признава пред "Дейли мейл", че често държи на стайна температура и разнообразни видове сирена и жълти сирена тип пармезан, гауда, ементал. По негово мнение хладилникът унищожава уникалните качества на тези сирена и отново го има проблемът с "попиването на миризми".
Топ готвачът съветва по-често да се доверяваме на небцето и интуицията си, вместо да робуваме на клишета. Ако продукти като сирене и хляб са ни по-вкусни, ако не са току-що извадени от хладилника, значи нямат никакво място там.