Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Време е за уют: 6 рецепти за идеалните печени ястия на фурна

И как пилето да стане перфектно Снимка: iStock
И как пилето да стане перфектно

Топлите, слънчеви дни вече наистина свършиха и колкото да не ни е приятно, трябва да приберем скарата, а с нея и онзи специфичен, безгрижен и опушен аромат.

Хладните, тъмни, къси дни идват с нещо не по-малко любимо - печеното.

С бавно готвене, с печка, която топли цялата кухня часове наред, с червено вино и уюта на това, което е най-близо до домашната, семейна храна, която прави всеки уикенд празник и дава топлина.

С това идва и наситеният, богат вкус на ястия, готвени дълго във фурна. Те не изискват толкова умения, колкото търпение и любов.

Предлагаме няколко рецепти за бавни ястия за почивни дни, както и два трика за идеалните пиле и картофи на фурна.

Свинско със сливи

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 1.6 кг свински бут
  • 2 ч.л. сол
  • 2 ч.л. чер пипер
  • 2 ч.л. канела
  • 2 ч.л. смлян джинджифил
  • 4 ч.л. кафява захар

За соса:

  • 30 гр. масло
  • 100 гр. захар
  • 12 сини сливи, разполовени

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 220 градуса. Постелете голямо парче фолио в тава за печене. Овкусете свинското с подправките, сложете го в тавата и печете за около 30 минути, докато покафенее.

Намалете фурната до 150 градуса. Извадете тавата и налейте около 300 мл. топла вода във фолиото при месото. Увийте и затворете добре месото с водата във фолиото. Оставете да се пече за 3-4 часа или докато стане крехко.

Накрая усилете отново огъня до около 220 градуса, развийте месото и го върнете във фурната за 10-тина минути, докато стане хрупкаво отгоре.

За соса:

Разтопете маслото в тиган и добавете захарта, докато започне да се карамелизира. След това сложете и сливите и гответе по около 5 минути от всяка страна.

Поднесете с картофи и броколи.

Говеждо с целина и пащърнак

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 1.5 кг. говеждо или телешко месо, нарязано на парчета
  • 1 голяма глава лук, нарязана на едро
  • 3 моркова, нарязани на едро
  • 2 стръка целина, нарязани на едро
  • 3 бр пащърнак, обелени и нарязани на едро
  • 250 мл. червено вино, може и полусухо
  • 1 литър телешки бульон
  • 2 дафинови листа
  • 1 с.л. брашно

Начин на приготвяне:

Изберете огнеупорен съд, който може да се ползва и на котлон, и във фурната.

Първо го сложете на котлона. Загрейте малко олио и запържете добре месото, докато покафенее. Извадете го от съда и в останалата мазнина (при нужда капнете още малко) сотирайте лука, морковите, целината и пащърнака с дафиновия лист. Сложете и брашното и разбъркайте, докато покрие зеленчуците.

Върнете месото със соковете, добавете и виното и деглазирайте. Прибавете бульона, подправете със сол и пипер. След като кипне, похлупете и оставете да се пече във фурна за 2 часа. След това махнете капака и оставете за още половин час, докато ястието придобие коричка.

Сервирайте с картофено пюре.

Свинско с ябълки

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 1.5 кг. свински бут или плешка
  • 4 почистени и нарязани на парчета ябълки
  • 6 глави лук, нарязани на едро
  • 1 стрък целина, нарязана на едро
  • 2 чаши пилешки бульон
  • ¼ чаша ябълков оцет
  • 1 лимон, на резени
  • 2 пръчки канела
  • 2-3 стръка мащерка

Начин на приготвяне:

Подправете свинското добре със сол и чер пипер.

В огнеупорен съд сложете ябълките и зеленчуците, както и канелата и мащерката. Полейте с оцета, а отгоре поставете месото. Намажете го с малко олио.

Захлупете с капак и печете за около половин час на 200 градуса. След това намалете топлината до 160 градуса и оставете ястието за около 3-4 часа - докато свинското омекне достатъчно. Накрая усилете температурата до 200 градуса и махнете капака, за да се получи коричка.

Перфектното печено пиле

Снимка: iStock

Да изпечеш цяло пиле изглежда лесна работа, но всеки се е провалял. Или коричката не е хрупкава, или пилето не е достатъчно изпечено, или е станало сухо и безвкусно. Ето съвети как да постигнем перфектния резултат:

Времето за печене зависи от големината на птицата. Пиле от около 1 кг се пече 1 час на 200 градуса, а по-голямо - час и 40 минути.

За да е сигурно, че пилето е опечено, най-добре е да се използва термометър за месо - то е готово, когато температурата му е стигнала 70 градуса и ги задържа за 2 минути. Ако нямате термометър - проверете най-дебелата част на птицата - между бутчетата и гърдите - сокът трябва да е чист и светъл, без оцветяване от кръв.

Особено важна е коричката - най-хубавата част от пилето е хрупкавата кожа. Тя се постига по два начина. Първият е да се увеличи температурата на фурната, след като пилето е готово - до 220 градуса, за 20-30 минути.

Вторият е с подготовка - посолете добре птицата предния ден и я оставете за една нощ в хладилника. Така солта ще извлече влагата. На следващия ден я опечете, но без да я миете преди това.

Ето я и базовата рецепта, за която са нужни само пиле и 30-40 грама масло:

Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете пилето в тава за печене. Повдигнете кожата и под гърдите намажете с маслото. Подправете добре със сол и пипер.

Сипете малко вода в тавата - около 1-2 см. Покрийте пилето с фолио и печете 1 час.

След това махнете фолиото и върнете във фурната за още 20-30 минути, докато кожата стане златиста, а соковете от пилето - чисти. Оставете го да си почине за още 20-тина минути, покрито с фолио и чиста кърпа.

Печено пиле със зеленчуци

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 1 цяло пиле
  • 4 картофа, нарязани на парчета
  • 5 моркова, нарязани на парчета
  • 3 глави лук, нарязани на едро
  • 30-40 грама масло
  • 2 скилидки чесън
  • 2 стръка мащерка
  • 1 лимон

Начин на приготвяне:

Настържете кората на лимона, накълцайте едната скилидка чесън на ситно и смесете с маслото, част от мащерката и сол и пипер. След това втрийте под кожата на пилето и над нея. Останалият лимон и останалите чесън и мащерка сложете в кухината на пилето. Можете да защипете кожата с клечки за зъби.

В тава за печене сложете нарязаните зеленчуци и подправете със сол и пипер. Сложете отгоре пилето, покрийте с фолио и печете за час или повече - според големината на птицата. Когато е готова, махнете фолиото оставете във фурната, докато стане коричка.

Печени картофи

Снимка: iStock

Тайната на идеалните печени картофи е, че първо трябва да се сварят. Обелете, нарежете на не прекалено малки кубчета около килограм картофи и ги сварете в подсолена вода. Свалете от огъна, когато са почти готови.

Отцедете добре и оставете картофите в тенджерата с отворен капак, докато цялата влага се изпари. По тях не трябва да остава вода.

След това преместете картофите в тава за печене - достатъчно широка, за не са прекалено скупчени картофите един в друг. Овкусете със сол и черен пипер, сипете щедро олио и добавете бучка масло.

Печете, докато станат златисти и хрупкави.

 

Най-четените