Лични данни на над 100 милиона души в САЩ и Канада изтекоха след хакерска атака

Лична информация на около 100 милиона души в САЩ и 6 милиона в Канада, включително техните имена и адреси, е била източена при хакерска атака.

Това разкриха от банковата компания Capital One Financial Corp, чиито системи са били пробити.

За престъплението вече има заподозряна - 33-годишна жена на име Пейдж Томпсън. Тя е бивш софтуерен инженер в технологична компания в Сиатъл. Томпсън вече е арестувана.

Атаката е била извършена между 12 март и 17 юли. След като се е сдобила с данните, Томпсън ги е публикувала в платформата GitHub. Друг потребител е видял информацията и е информирал Capital One за пробива. Полицаи са успели да проследят хакерката, тъй като страницата, на която публикувала, съдържала и пълното й име.

Все още не е ясен мотивът на жената. Пробивът е извършен през зле конфигурирана защитна стена (firewall), обясняват от прокуратурата.

Очаква се инцидентът да струва между 100 милиона и 150 милиона долара най-вече заради уведомленията, които компанията трябва да изпрати на потребителите, кредитният мониторинг и правните услуги.

Хакерката не е успяла да получи достъп до номера на кредитни карти, но се е сдобила с около 140 хиляди номера на удостоверения за социална сигурност и 80 000 свързани с тях номера на банкови сметки. Сред другите изтекли данни са телефонни номера и кредитни рейтинги.

Засегнати са и около 1 милион номера на социални осигуровки на канадски клиенти на компанията.

#3 паяка 30.07.2019 в 16:24:57

" не само ние грешим " А, не! Не ние! Съвсем конкретни хора са преценили, че имат съответни умения, а други са ги наели да вършат някаква отговорна дейност. Грешките са техни.

#4 dedo adji 30.07.2019 в 16:49:39

А ти, Клиенте, мислеше, че сме само ние ли? Не сме. Колкото и нация от гении да сме, изоставаме във всичко. И пирамидите (помниш ли ги?) ги е имало, когато ние мислехме, че съдържат само фараони, и английските бабички пълнеха гушите на ало измамниците, когато нашите още нямаха мобилни телефони. А банковите пробиви са от времето, когато у нас работеха с правец. И защитата на пентагона пробиха, няма да се учудя, ако пробият и на белия дом, макар че за чий им е, като тръмп си публикува всички глупости в туитър. Разликата е в друго. Четох, че ударената банка предвижда $150млн само за уведомяване лично всеки засегнат. А у нас ти пускат някакво приложение, което ти дава само да или Не. Какво Да, какво Не, иди го разбери. И получаваш отговор не и си виждаш данните в публичен файл. 189 ВИПа ги уведомиха специално. Защо само тях, защо точно тях, има ли и други като тях - тайна. И НЯМА НИТО ЕДИН УВОЛНЕН ЗА НЕКАДЪРНОСТ И/ИЛИ ПРЕСТЪПНА НЕБРЕЖНОСТ.

#5 deowin 30.07.2019 в 17:00:07

>Значи,нашият скандал с НАП е просто пионерско изпълнение в сравнение със САЩ. Успокоява те фактът, че и другаде изтичат данни? Търсиш си извинение защо утре пак ще гласуваш за ГЕРБ? И ако държиш да ги сравняваш по незнайно какви причини, то вземи предвид, че 100 милиона са една трета от населението на САЩ, докато от НАП изтекоха данни на над половината българи. Capital One е частна компания, НАП е държавна агенция. В миналото при такива течове частни компании са глобявани брутално (последно - Facebook за 5 милиарда), а шефката на НАП дори не си прекъсна ваканцията.

#8 dedo adji 30.07.2019 в 18:33:24

>Търсиш си извинение защо утре пак ще гласуваш за ГЕРБ?... Много отрано путкара предизборната кампания, прасчо. Аз никога не съм гласувал за ГЕРБ, през 1990 гласувах за СДС, оттогава насам, само за националистически партии. И да, 1/3 от българите ще гласуват за ГЕРБ, без извинение, не, защото много ги харесват, а защото няма никой друг по-малко крадлив и по-малко некадърен. А трябва все пак да има някакво управление, щом от белия дом не командироват губернатор с пълен щаб. А твоите любимци могат да влязат във властта само в състава на такъв щаб. Но, да почакаме 3 месеца. Сравненията са определено в полза на САЩ. Не, защото фалът е по-малък, напротив. В страна, в която дигитализацията на банките и всички служби е с толкова по-дълга история и се захранва от толкова по големи капитали, такъв пробив е по-непростим. И разкриването е станало не по-бързо. Разликата в мерките след пробива. Уведомяват се лично всички засегнати. Вероятно ще има компенсации на щетите. Не от почтеност или добро сърце, а защото иначе банката ще загуби милиони клиенти, което ще й струва по-скъпо. А, ако се заведат дела, сигурно ще плати огромни обезщетения. У нас е ударена държавна агенция. Тя може да не се безпокои, че клиентите й ще избягат. И пуска само някакво приложение, по което, АКО запиташ, ще ти отговорят, без гаранция за вярност. И няма нито един уволнен, само няколко арестувани външни лица, за които не се знае дали ще бъдат осъдени. Някои торба акъллии говореха за глоба, може даже да я наложат. Държавата глобява своя агенция. Прехвърляне на пари от единия джоб в другия. Има резон да се глоби фирмата, писала защитната програма, тя със сигурност е аутсорс. Има резон да се глобят, и то яко, няколко висши началници, отговорни за сигурността. а, дано ама надали.

Новините

Най-четените