Русия и Гърция рестартират търговията

Гърция и Русия ще засилят икономическото си сътрудничество, обявиха лидерите Владимир Путин и Алексис Ципрас след среща в Москва, която бе посрещната хладно от Брюксел с напомняне, че Атина е част от Европейския съюз.

Радикалното ляво правителство на СИРИЗА по подразбиране се очерта като естествен противник на европейските санкции, наложени на Москва заради кризата в Украйна. Москва е сред основните търговски партньори на Гърция, но стокооборотът намаля с 40 на сто, откакто санкциите влязоха в сила.

Путин изтъкна, че двете държави споделят общи „духовни корени", а визитата на Ципрас определи като „много навременна". Гръцкият премиер говори за рестартиране на отношенията за „благото на нашите два народа".

Гърция не е искала финансова помощ от Русия и желае да реши дълговите си проблеми в рамките на еврозоната. Разговорите с Путин се фокусират върху енергетиката, инвестициите, търговията, туризма и земеделието. Според други източници двамата са разговаряли за участие на Гърция в "Турски поток", с който Кремъл ще замени "Южен поток".

Срещата между Ципрас и Путин идва в сложен момент, когато Атина се опитва да договори от западните кредитори финансиране, за да не изпадне в неплатежоспособност, а Русия се опитва да изгради лоби за сваляне на санкциите срещу нея.

Преди разговорите Ципрас, придружен от гръцка делегация, която включва и ветерани от Втората световна война, положи венец пред паметника на незнайния войн на Червения площад в Москва.

#1 Xaoc 08.04.2015 в 17:28:37

Е време беше. Даже закъсняха. Икономическите санкции срещу Русия не помогнаха, затова идва тежката артилерия - партньорство с Гърция.

#2 Шебек Хасан 08.04.2015 в 17:28:48

А така! А пък ние ще хванем чичо ви Сам за шлифера. И не стига това, ами май ще платим и част от гръцките борчове, след като византийците ни натоварят косвено с данък от 26 %. Най-жалкото в случая е, че оная лека жена, дето се прави на голям мъж - бат ви Бойко, даже няма смелост да предприеме някакви ответни мерки, щото видите ли "имало опасност от търговска война с Гърция". Сега щял да циври в Брюксел, че белким ония батковци там се скарат на лошата Гърция, дето ни тормози. Направо да се чуди човек да плаче ли, да се смее ли или направо да повърне от тия жалки лешове, дето са се провъзгласили за "бг елит".

#3 Xaoc 08.04.2015 в 17:36:22

Маймунке, яж си бананките на клона и не си занимавай малкото мозъче със човешките проблеми.

#4 boris 08.04.2015 в 21:31:30

Единственият шанс на България, да бъде някакъв фактор в газовата политика е, ако имаме късмет, Иран и Азербайджан да се включат в европейският енергиен пазар през Турция, защото тогава ние заставаме на пътя тази тръба, като най-пряк и логичен път. Всичко друго е бошлав. Единствената причина, до сега да има някакви подобни приказки, беше, че Украинците не искаха или не можеха редовно да си плащат сметките, а Русия нямаше как да им врътне кранчето, защото така спираше газта на още много държави след тях. Иначе е достатъчно човек да види картата на Европа за да му стане ясно, че просто сме много в страни от всякакви логични и икономически оправдани пътища на руския газ. Тоест до сега бяхме "в играта" поради конюнктурни политически игри. Кой нормален, ще прави газопровод през най-дълбоката част на Черно море, за да докара газ до точка да която има изградена тръба от много десетилетия, и то тръба която си минава по земята, а не по дъното. На Русия просто им трябва договор за някакъв алтернативен път на газа им към Европа, за да покажат на украинците, че нямат намерение за в бъдеще да им цепят басма и ако те не отстъпят – просто ще им дръпнат шалтера. До тук може да се каже, че за нас е по-добре в Украйна да си останат забатачени нещата, защото ако Русия си реши проблемите в Украйна, и Гърция и ние отиваме далече от газовия път, защото от Крим, ако остане окончателно руски, най -късия път заобикалящ Украйна е през Румъния. Гърците могат да се надяват това да не се случи, защото тогава вече ще са ненужни и на едните и на другите.

#5 1Sion1 09.04.2015 в 13:31:41

Бе то добре за маймунката , ма и твоето черепче малко изветряло изглежда.Даже не малко.Та надали политиката е точно темата , по която да се изказва.Вътре са ветрове и празно пространство.Особено второто.

Новините

Най-четените