Мир в Украйна няма, Русия иска ООН да се намеси

Русия предлага Съветът за сигурност на ООН да приеме резолюция, с която да призове за спазване на примирието в Източна Украйна, влизащо в сила днес в полунощ. Досега международната организация така и не успя да приеме единен документ за отцепническия конфликт в Украйна, въпреки над 30-те заседания, заради правото на вето, използвано основно от Москва.

Сега обаче инициативата идва именно оттам, при това доста изненадващо. В текста, внесен от руски представители, е записано, че конфликтът в източните провинции на Украйна може да бъде разрешен изключително по мирен път, че е придобил трагични измерения с над 5400 жертви, както и че териториалната цялост и суверенитетът на страната не трябва да бъдат поставяна под въпрос.

Западните медии разглеждат Русия като победител в изтощителните преговори от началото на седмица, с които лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция се договориха с отцепниците за мир и изтегляне на тежкото въоръжение.

В последните няколко дни обаче боевете не стихват, като армията и бунтовниците се обвиняват взаимно в брутални нападения, включително и над цивилно население.

Междувременно президентът на Украйна Петро Порошенко съобщи за жесток обстрел срещу цивилното население в град Артьомовск, извършен от сепаратистите. „Най-близката ни позиция е в Логвиново. Това е на около 32 км. оттам. Ние физически не сме можели да стреляме в това направление", отговори министерството на отбраната на самообявилата се Донецка народна република.

Спорен е моментът за амнистия на заловените военни командири и редови бойци, която нито бунтовниците, нито правителството изглежда имат желание да приложат напълно.

Съветът за сигурност на ООН ще заседава утре и се очаква да се стигне до гласуване на руската проекторезолюцията, броени часове след влизането в сила на договореното примирие в Източна Украйна.

САЩ, другият основен играч в СС на световната организация, отдавна обвинява Кремъл в тайна подкрепа на бунтовниците с военна техника, което руските държавници многократно са отричали.

Миналата година Русия също предложи няколко проекта за резолюции за примирие, но бе бойкотирана заради анексирането на Кримския полуостров. Тогава САЩ определиха като „цинизъм" искането на Москва ООН да приеме документ за осигуряване на хуманитарен кордон за населението на стратегическия полуостров.

#1 янаки 14.02.2015 в 10:34:32

Поставил съм линк към „Стратегия за Национална Безопасност” (National Security Strategy). Един документ, който е основополагащ за външната политика на САЩ през 2015 година. http://www.whitehouse.gov/sites/default/files/docs/2015_national_security_strategy.pdf Експресно съм превел един абзац от тази стратегия: „На всички фронтове (на всякъде по света, където са застрашени националните интереси на САЩ) Америка лидира от позицията на силата. Разбира се това не означава, че сме длъжни да диктуваме на света траекторията на всички случващи се по света събития. Макар да сме силни и ще остамем силни нашите ресурси и влияние не са безгранични. В нашия сложен свят много от проблемите на безопасността, с които се сблъскваме, нямат бързи и лесни решения. Съединените Щати винаги ще защитават своите интереси и ще съхраняват своята привързаност към своите съюзници и партньори. Налага ни се да вземаме трудни решения при много влизащи в противоречие приоритети. Освен това трябва да признаем, че мъдрата стратегия се изгражда не само на базата на военната мощ. На практика, в перспектива нашите усилия по координиране и съгласуване на съвместната работа с другите страни по противодействие на идеологията и първопричината на насилническия екстремизъм ще станат по-важни, от нашите възможности по унищожаване на терористите на полето на боя.” За мене този документ, ако не друго, би трябвало да ни отвори очите, че вместо да се уповаваме било на САЩ, било на Русия и да чакаме на тяхната добра воля да направят нещо за нас, трябва скептично да гледаме на обещанията им, защото великите страни са велики, не защото имат приятели, а защото се ръководят от собствените си интереси.

#2 1Sion1 14.02.2015 в 13:34:12

Утопично е да се вярва , че примирието ще се спазва.Не вярвам САЩ да позволят това да се случи.Около преговорите в Минск обаче , излезе на повърхността друг интересен факт - САЩ и пуделът им Великобритания / Велико в случая е само за благозвучие/ бяха подложени на невиждано унижение , като им бе отказан достъп до преговорите.И ако Меркел се опита да смекюи удара по САЩ , имитирайки някакви консултации , то Великобритания бе буквално игнорирана по всички показатели.Като следствие на това, очаквам резолюция на Съвета за сигурност да не бъде приета , именно с гласовете Против на посочените две прелъстени и изоставени държави.

#3 Шамито 14.02.2015 в 15:26:22

Колосална грешка на САЩ че Русия се управлява от стил Горбачов.Дотолкова са опиянени че са загубили всякаква политическа ориентация и ще ни докарат до ядрен апокалипсис в името на техните демократични ценности.Успокоява ме мисълта че с нас ще изгорят и всички американофили/лакеи/.

#5 янаки 14.02.2015 в 20:15:09

Нещо по темата от "The National Interest", САЩ: „Съединените щати не взеха участие в преговорите в Минск и макар договореностите за прекратяване на огъня да бяха приети с предпазлив оптимизъм, това няма да спре растящия стремеж – особено на Капитолийския хълм – да се предостави на Украйна оръжие. Сепаратистите не трябва да забравят, какво се случи в Хърватия, където дългосрочната програма за укрепване на хърватската армия доведе до разгром на самопровъзгласилата се Република Сръбска Крайна. Вече някои сепаратисти изразяват недоволство, че Украйна не се стреми към урегулуране на конфликта, а само да използва примирието, за да укрепи армията си, след което да възобнови бойните действия. По тази причина те няма много строго да спазват договореностите. . Какво се надява да постигне Путин? Във всички съобщения се казва, че той е приложил сериозен натиск върху сепаратистите, за да ги застави да подпишат съглашението. Той, на свой ред, вероятно се надява, че настъпи ли сериозно примирие, европейците ще отслабят санкциите. А, ако не стане това, защо му е по-нататък да спазва съглашението? Защото въпросът за „неутрализация” на Украйна на преговорите не се разгледа. Съглашението в този му вид не дава на източните региони право на вето върху външнополитическите решения на Украйна, Цялата статия – линк: http://nationalinterest.org/feature/europes-desperate-hail-mary-save-ukraine-12244

#6 янаки 15.02.2015 в 08:33:43

“Примирието обаче бе многократно нарушено през изминалите часове. По думите на Басурин(Заместник-командващият щаба на опълчението на самопровъзгласената Донецка народна република) към 01.00 часа през нощта, остатъците от групировките на обкръжените край Дебалцево украински сили открили огън по позициите на ДНР и ЛНР. „Подразделенията на ДНР с цел недопускане на гибел сред мирното население води прицелна стрелба по огневите средства на противника“, заяви Басурин. Два батальона на украинската ултра националистическа организация „Десен сектор“ продължават настъплението си в района на Дебалцево, заяви нейният лидер Дмитрий Ярош. „Два мои батальона, отлично въоръжени и екипирани, продължават настъплението срещу терористите под Дебалцево и постигат сериозни военни резултати“, заяви Ярош.” http://www.segabg.com/article.php?id=738994

Новините

Най-четените