1001 стоки от соца

Още в първите месеци след "падането на режима", след "началото на промените", след "краха на социализма" и както и да наречем драстичната смяна на политическата и икономическата система, която се извърши на 10 ноември 1989-та, битът на българина драстично се промени.

Толкова драстично, че цял куп техника и стоки буквално се изпариха от света на средностатистическия нашенец, за сметка на западните им (и доста по-качествени) оригинали.

Facebook групата "Централен Комитет за Отсмиване на СоциализЪма", наред с много други групи и страници в интернет, събира българските "спомени", като прибавя към тях щипка чувство за хумор. Сред множеството снимки, които могат да се видят на страницата, има и такива на предмети и хранителни стоки от онова време.

Сред храните (все родно производство) се отличават етикетите на "Бисквити с фъстъчен крем", консерва "Копърка", бонбони "Лакта", всемогъщите "Лукчета", както и много други символи на продължителния и еднообразен социалистически бит.

Сред техниката се откроява незабравимият чушкопек, телефоните със шайба, социалистическите бушони, ютиите, които тежат цял тон...

Припоменете си или се запознайте за първи път с култовите "приспособления" на социалистическия бит в галерията и се насладете на избран коментар от фейсбук под всеки един предмет.

#1 пякорътезает 11.11.2014 в 05:04:06

Цитат от статията: **за сметка на западните им (и доста по-качествени) оригинали.** Драго ми уеб кафе много интересни статии излизат тук, ама ако може да спрете да давате пояснения в кавички. Очевидно е че всичките сте на по 18 години и нямате никаква представа за качеството на стоките от едно време. Това което сте написали е 50 % измислица, да не кажа, че послъгвате . Вие напишете статия така както един истински журналист трябва да я напише пък изводите ги оставете на хората. Половината от твърдението Ви е вярно, това за техниката. Колкото за стоките(хранителните). Вижте какви боклуци рожби на химията ядем сега, погледнете сиренето дето няма общо с кравите, пластмасовите на вкус домати и отглежданите без пръст само в разтвори с химични торове краставици, по същия начин най-големите производители на лютеници си отглеждат и чушките и даже не им се налага да ги мият от пръстта щото пръст няма, кисело мляко което не се вкисва и което няма полезните бактерии въпреки надписите на опаковката му, която опаковка пък от най-отровните видове пластмаси за разлика от стъклото едно време....стотици примери ще ви дам за здравословни и качествени хранителни стоки от времето на соца и милион примери за боклуците, които се продават сега по магазините. Изборът беше по-малък, но качеството и контролът на тези неща бяха на светлинни години напред от разградения двор, който е сега в този бранш. Хранително вкусова промишленост беше едно време, сега е ХИМИЧЕСКА вкусова промишленост.

#4 Citizen X 11.11.2014 в 19:56:10

Майкооо, тая лютеница в крайно дясно... Само я мернах и ми потекоха лигите Мисля, че 2,10лв струваше ('88-а това)

#5 Dox 11.11.2014 в 21:00:39

Оф-ф-ф-ф! И аз като си припомних, направо ми се съсипа настроението. Аз пък се сетих за бозата в сладкарниците. Тя беше май само наливна - боза от 4 /стотинки/ и от шест. А май имаше и от 8 - в едни чаши като халби или пък високи. Е това с една или две банички от 10 ст. Леле-е-е! Не видях обаче някой да каже нещо за хляба, та реших за това да се размрънкам аз. Готов съм да твърдя, че от близо 20 години хляб у нас просто не се произвежда. Опитвайки се да говоря за това на мои познати, веднага ме затапват - "Ами вземи си от домашните пекарни бе. Около 150-200 лв. струват" Което, всъщност е потвърждение на по-горното. В който и магазин да ида или хипермаркет - едни едри самуни, нарязани, ама като го вземеш - я тежи 150-200 грама. я не. Имам усещането, че ако го подхвърля - ще литне. Това е, защото са фрашкани с какви ли не набухватели. А пък тия, дето уж били многозърнести, пълнозърнести, едрозърнести и тинтири-минтири - като погледнеш вътрешността - един равномерен сив или сиво-кафяв цвят - ясно, играли са оцветителите. Оф-ф-ф-ф, айде стига, че ....

#6 Citizen X 11.11.2014 в 21:59:25

Т'ва за леба - абсолутно верно...

#7 dedo adji 11.11.2014 в 22:56:27

Тая статийка е писана от някои израстнали на Макдоналдс. А в коментарите, гледам сме се събрали пъпърдаци и каквото и да им разправяме, няма да ни повярват, защото не са виждали и главно не са вкусвали. Гражд. Х, помниш ли лютеницата Витамина? Изчезна още към края на 70-те. а салам Амбарица и смядовската луканка? Бирата, с изключение на Шуменско и Загорка беше пикня, но коняк Екстра беше на кантар с Мартел. Да не говорим за заарската мастика, макар и без циците на Андреа. След 89г. навлезли стоки иот запад. Мърмърици. Нахлуха ментета от Капалъ чаршъ. Още през 85-та докарах няколко чифта дънки оттам. За да ги прекарам през митницата ги обувах. След 500м ход на едните се отпори джобът, на другите цъфна шев. А през 1975 баща ми ми донесе плат от Англия за абсолвентския костюм. Като го огледа шивачът каза: "Ей, гледай тук, да не кажеш после, че съм ти сменил плата." На ръба пишеше "завод (някакъв партизанин) Габрово" Мога да продължа до утре, но ми загря клавиатурата. На правеца не загряваше.

#8 Оня Дето Го Трият 11.11.2014 в 23:08:50

Горканчовците те, дето някой под строй и насила ги води в МакДоналдс и не били яли хляб скоро Не издържам, плача за вас

#9 dedo adji 11.11.2014 в 23:17:04

Ончо, плачи за себе си дето не си ял истински хляб. Лапай гъбичките на Макдоналдс, пий ред бул и се облизвай.

#12 Оня Дето Го Трият 13.11.2014 в 15:13:41

И все пак не разбрах кога са водили насила някого в МакДоналдс? А да са карали някого насила да яде 20 видове сирена?

#13 Nikkor 13.11.2014 в 23:34:12

Кой каквото ще да говори, музикалният шкаф е страхотен.Майка ми е имала такъв.Трябва да е на някой таван.

#14 Nikkor 13.11.2014 в 23:52:37

И сега след като изгледах всички снимки... Лютеницата си беше истинска, не като сегашното китайско доматено пюре с отвратителен вкус. Бонбоните си бяха хубави, е... не бяха Фереро Роше. Списание Космос си беше направо супер.Нямаше Интернет.Вместо това имаше списание Паралели, спомняте ли си? Чушкопекът? Че аз и сега си имам един и то купен преди 2-3 години и никакъв друг уред не е в състояние да опече една чушка така.Може да няма вид на изглед, ама върши прекрасна работа. Цигарите...Стюардесата си беше отврат, обаче имаше едни пакети Слънце без филтър...мамма миа, истински тютюн.Тях пушехме по време на бригадите.С китарите по нощите из селата.Не като сегашните боклуци.Не знам с какво ги пълнят, но ги отказах точно защото просто са боклуци. Разберете ме правилно.Социализмът заслужава да бъде осмян, но не заради тези продукти. Не знам кои са тези от тази фейсбук група, обаче аз си имах прекрасно детство, хубави гимназиални и студентски години и формата на бутилката за олио ме кара да се сещам с усмивка за онова време, не с насмешка. И тогава хорат живяха, работеха, отглеждаха децата си и много от тях не заключваха домовете си. Само че на промити, чалгизирани мозъци е трудно да се обяснява.

#16 dedo adji 14.11.2014 в 11:11:42

Превърнаха в макдоналдс един от най-посещаваните варненски ресторанти на пъпа на града. Но и досега и младежи, които тогава не са били родени за ориентиране казват Севастопол. А от 20-те вида сирена половината не са приближили крава от километър и се правят от нишесте и палмово масло, а останалите миришат на чорапите ми ако не ги събуя една седмица.

#17 KingoftheROAD 14.11.2014 в 13:01:18

През комунизъма, не беше всичко мед и масло, но си имаше и своите предимства, и недостатъци. Сега пробваме само недостатъците на дивия капитализъм. От предимствата му едва ли скоро време ще долазим да видим каквото и да било.

#20 dedo adji 14.11.2014 в 15:17:49

Мануела, ако баба ти не прави домашна лютеница, не си кусвала такова чудо, горкана. А свободата, на която си мислиш, че се радваш, се свежда до свобода да гледаш ВИП брадър, да чатиш в нета и в краен случай да си биеш камшика към чужбина.

#21 KingoftheROAD 14.11.2014 в 15:54:47

Геренова, не съм казАл, но пак пУвтарЙЪм: Ут Искъру по-високу и ут Витушъ по-длибоку нйемъ

#22 Оня Дето Го Трият 14.11.2014 в 17:45:19

Фондация "Лютеница за дядката" събира дарения Дарете лютеница - спасете олигофрен! И пак не разбрах, кой кара някого да яде 20 вида миризливи сирена ако той не иска? И кого водят насила в МакДоналдс

Новините

Най-четените