Киберпънк филмите, които са задължителни за гледане

Научната фантастика безспорно е един от най-скъпите жанрове в съвременното кино и причините за това са много - дали от множеството специални ефекти, дали от заплащането на все по-големите звезди, които се снимат във фантастични продукции.

Факт е, че фантастиката, заедно с филмите за супергерои, се превърна в новата рецепта за блокбъстър. Един от нейните поджанрове обаче винаги е предизвиквал особен интерес с провокативната си същност и ужасяващите си предсказания за бъдещето на човечеството (които понякога изглеждат плашещо реалистични) - киберпънкът.

Ако сте гледали вече Blade Runner 2049, знаете за какво става дума. Постапокалиптични светове, общества на кибернетичното бъдеще, където хората и технологиите съжителстват в пълна зависимост едни от други.

Киберпънкът определено не е за всеки вкус. Тягостната обстановка и често влаганите дълбоки философски послания определено тежат и могат да накарат мнозина просто да се откажат от по-нататъшно гледане.

Ако цялата тази мрачност обаче не ви притеснява, значи има голяма вероятност този жанр да ви стане любим.

За вас е и тази галерия със задължителните киберпънк филми за гледане.

#1 Latrell Spencer 28.10.2017 в 22:11:16

Страхотни филми! Гледал съм почти всички, включително Метрополис (книгата е по-хубава). От изброените любимите са ми Зов за завръщане и Блейд Рънър, нищо, че са коренно различни като кинематография, концепция и т.н. Авторът е забравил един наистина велик филм- "Ванила Скай"! Това е филм, който всеки фен на жанра ще помни вечно!

#2 mytagz 25.05.2019 в 13:20:02

Това са едни от най-известните филми в жанра. Всички филми от тук са велики, което означва че всеки фен на жанра ги е гелдал. Но има и доста пропуски. The Thirteenth Floor (1999) и Minority Report (2002) са велики филми, а ги няма в статията.

Новините

Най-четените