Истински значимите летни блокбъстъри

През 1975 г. „Челюсти" на Стивън Спилбърг регистрира $260 млн. приходи и промени завинаги киноиндустрията.

Оттогава филмовите студиа започнаха да изпълват киносалоните с високобюджетни, обикновено неангажиращи, и пълни с визуални ефекти продукции, създадени специално за летния сезон.

Бизнесът разцъфтя и до днес лятото неизменно се свързва със супергерои, извънземни нашествия, динозаври, чудовища и всякакви други опасности, от които светът трябва да бъде спасен.

В почти всички случаи става въпрос за филми, целящи единствено развлечение и забава, характеризиращи се с простички послания и незадълбочена история.

Но през годините някои от летните блокбъстъри, освен да позабавляват и да припечелят, са успели и да оставят ясна следа, да покажат реално качество, да стартират тенденции, да изработят формула, към която всички след тях се придържат, и в крайна сметка да променят с нещо киното.

Без претенции за изчерпателност, ето 10 блокбъстъри именно от този тип.

Разбира се, към тях може да бъде включен и родоначалникът „Челюсти", чиято значимост не подлежи на съмнение и за чиято 40-годишнина ще можете да прочетете утре в Webcafe.bg.

#1 Penio_Ludiq 11.06.2015 в 09:58:56

Черния рицар и Завръщане в бъдещето са класика. Наистина добри филми. Напоследък обаче единствените блокбъстери са олигофренските марвелщини, от които на човек с ИТ > 80 му се драйфа. Айде на спиндерманите, връколаците и хълковетееее... За всички има, не съ бутайте моляяя...

#2 Дракон с кисело зеле 11.06.2015 в 11:03:44

"Аватар"? "Челюсти"? "Карибски пирати"?

#3 Коректив 11.06.2015 в 11:09:48

Добре де , как можете да кажете че филми като "Умирай трудно" (банален екшън) и "Пазителите на галактиката"(адски комерсиалния филм по комикс , каквито се правят на килограм от няколко години насам ) са , разбираш ли "Истински значимите..."????

#4 Дракон с кисело зеле 11.06.2015 в 12:34:26

Коректив, не че нещо, обаче "Умирай трудно" е един от най-влиятелните филми в последните трийсетина години. Това е просто факт, бтв. Още повече, че в статията става дума за блокбастъри.

Новините

Най-четените