С един българин, чужденец от Верея и много от Юнайтед: Най-големите провали във Висшата лига

Както повечето български млади футболисти, които могат да „вържат“ два паса, и Александър Тонев бе смятан за изключителен талант. Младото крило се представяше повече от добре по българските терени, бе забелязан от Лех Познан, който плати 350 000 евро за него на ЦСКА.

В полския клуб Тонев изкара две години и продължи да впечатлява с изявите си, записвайки осем гола и пет асистенции в 62 мача във всички състезания. По препоръка на Стилиян Петров бе взет в Астън Вила, а бирмингамци платиха за него 3,2 млн. евро.

Веднъж щом стъпи на Острова, Сашо Тонев се сблъска с реалността, с която се сблъсква всеки наш млад талант, излязъл зад граница – липсата на физическа подготовка.

Тонев бе прекалено слаб за изключително силовата Висша лига и след само 17 мача, в които главно се появяваше за по няколко минутки като резерва, бе пратен под наем в Селтик. Там също не успя и бе отпратен, а Вила го освободи на следващото лято.

Фрозиноне прибра Тонев, но в края на сезона изпадна, а по време на цялата кампания статистиката на българина беше една асистенция в 22 мача. През лятото на 2016-а родният футболист премина в Кротоне, отново със свободен трансфер, и остана да играе в Серия А. Спаси се от изпадане, но постепенно играеше все по-малко и по-малко и през февруари 2018-а бе освободен.

Вече 28-годишният Тонев ще се надява да си намери нов отбор през лятото, но, за съжаление кариерата му върви надолу. Затова и бе включен в класацията на списание FourFourTwo за 50-те най-големи провала в историята на Висшата лига.

В нея, разбира се, попадат и доста по-големи издънки, а Тонев далеч не заема челно място, като е под №46. Отбори като Арсенал, Челси и Манчестър Юнайтед са правили далеч по-сериозни трансферни грешки от тази на Вила, когато взе Тонев, а топ 10 е наистина изумяващ.

Вижте повече в галерията.

Новините

Най-четените