Протестът още търси своите искания

Националният протест, който утре ще залее над 40 града в цялата страна, продължава да търси общи искания, след като кабинетът "Борисов"  падна от власт. Монополите в енергетиката, свикване на Велико Народно събрание и нова Конституция за момента се очертават като водещи причини хората да излязат на улицата.

Сливен събра 60 организатори на досегашните протести срещу монополите от цялата страна, докато в София исканията на недоволните също се обсъждат на кръгла маса. И при двете сбирки дистанцирането от политическите партии бе момент с особена важност.

Янко Петров от София и Женя Колева от Сливен са категорични, че без общо решение, представители на протестиращите няма да влязат на каквито и да било консултации или кръгли маси при президента Плевнелиев. Ако решат да участват в консултации в президентството, те ще излъчат своите представители, съобщи БНР.

Режисьорът Андрей Слабаков, който влезе в ролята на модератор, предложи да се заведат колективни искове срещу трите ЕРП-та, за да си тръгнат сами.

Дългоочакваният национален протест срещу монополите и статуквото е утре, а от администрацията на президента Росен Плевнелиев съобщиха, че той ще отиде при протестиращите.

Организаторите в София са съгласни с присъствието на президента, но искат да се осигури охрана, защото се притесняват от провокатори на митинга, където се очаква да присъстват над 20 000 души.

Някой от тях предложиха в протеста да се поканят роми, за да не се чувстват изключени от общата борба срещу статуквото.

За момента от столичната кръгла маса се чуват призиви за 50% гражданско участие в управлението на държавата, 51% от акциите на всички ЕРП-та да се върнат на държавата, да бъде закрит Българският енергиен холдинг (БЕХ), да бъде създаден нов закон за енергетиката, да се носи персонална отговорност от депутатите, да бъде свикано ново Велико Народно събрание, предаде Дарик.

Събранието в Сливен започна с подписване на декларация, че присъстващите не са членове на политическа партия. Един от дошлите напусна събирането, като бе аплодиран от своите колеги, предаде Дарик. Специално бе изтъкнато, че целта на сбирката не е създаване на неправителствена организация или пария.

"Моята кауза са децата", каза неформалният лидер на протестите във Варна Иван Петров, цитиран от БГНЕС. Петров беше намушкан с нож след протест в морската столица.

Той заяви, че дошлите в Сливен са единни, но по-късно четирима от тях бяха изгонени. "Аз нямам нищо общо с нито една политическа партия. Аз съм изгонен с още един от полицията поради това, че аз открих вчера, че има от Атака", контрира един от натирените протестиращи.

„В последния един месец аз се гордея, че съм българин. Такова единство, разбирателство и такава взаимопомощ България не е виждала от години. Всички сте усетили вече, че държавният апарат не се задейства. Днес ние или ще тръгнем напред, или ще се провалим с гръм и трясък", заяви един от организаторите.

Утре националния флаг ще развеят и българите в Германия, Испания и Великобритания, за да изразят солидарност с вълненията на родна почва.

#1 Оня Дето Го Трият 23.02.2013 в 13:35:37

Какъв е тоя фетиш към Велико народно събрание, който се повтаря от всички? Смятат, че понеже се кичи с думичката Велико, значи решава всякакви проблеми ли? Кой проблем точно ще реши това ВЕЛИКО НС, след като вътре мнозинство ще имат ГЕРБ, БСП, ДПС и т.н., а въпросните любители на ВНС няма да са вътре? Как няма кой да им зададе тоя въпрос А нова конституция? В нея ще пише, че не може да има високи сметки за ток ли? Ми то и в старата не пише, че трябва да са високи... И ако каже някой, че само критикуваме, а нищо не предлагаме - в момента организаторите на протеста учредяват нова партия (макар да не го осъзнават) и те трябва да формулират искания, които да подкрепим ние останалите. Не сме длъжни да подкрепяме безумни искания, само щото са дадени от "граждани". Не сме ние и в позиция да им даваме акъл, след като те са се обявили за лидери вече на новото нещо. Казвам "нещо", защото не искат да го нарекат партия....

#2 паяка 23.02.2013 в 14:39:02

"Някой от тях предложиха в протеста да се поканят роми, за да не се чувстват изключени от общата борба срещу статуквото." Далновидни.Хем ще направят вятър на най-активните по принцип гласуващи, хем ще им излезе без пари.

#3 паяка 23.02.2013 в 15:53:14

http://frognews.bg/news_51822/Kraiat_na_elita

#4 KingoftheROAD 23.02.2013 в 17:09:17

Оня, питах те и в друга тема, та пак да се повторя: Нали не очакваш "гражданското" общество в Булгаристан да е връйът на ЕнтИлегентостта още от самото начало? Тълпата проявява само ПРИМИТИВНИ емоции.

#5 Оня Дето Го Трият 23.02.2013 в 19:46:23

Без да искам да се правя на умен или велик, но "тълпа която се поддава на примитивни емоции" е логично да е бедна. И обратно - общество, което е по-интелигентно като цяло и знае какво иска е логично да е по-благоденстващо. Така че кучето май е заровено в мат'ряла.... При глупави искания - глупав резултат. При по-умни искания - поне шанса е по-голям.... Нали няма да ме питаш сега аз да определям исканията - имаше цели 3 сбирки на желаещи днес

#7 panaiotov 24.02.2013 в 12:29:02

КОНКУРЕНЦИЯ

#8 Чинчифон 24.02.2013 в 17:16:26

Имам само едно искане! Моля,от сметките ми да отпаднат разходите за ток,които правя неизбежно, докато текат реклами.Тях никога и пред никого не съм поръчвал и не ги считам за грамотни или естетични. ПРИНУЖДАВАТ МЕ ДА ПЛАЩАМ ЗА НАТРАПЕНА УСЛУГА,КОЯТО НЕ ЖЕЛАЯ! Да ни споменавам,че рекламите отнемат от животът ми,докато съм още жив и следя прогнозата.Защото примитивната пропаганда е по-лоша и от реклама

Новините

Най-четените