Дянков реже чиновници до щата от 2005, МВР се дърпа

Ведър, бодър и с висок дух министърът на финансите Симеон Дянков съобщи днес една розова прогноза и едно черно намерение. Розовото: дъното на кризата е ударено през март, през април Дянков очаква балансиран бюджет и дори малък плюс. Това означава, че липсващите 1.4-1.6 млрд. лева, с които бюджетът е на червено през март не само ще се намерят, но и ще препълнят хазната, за да има плюс. Чернилката е от задаващото се преструктуриране в чиновническия апарат, който трябва да се върне на щата си през 2005 г. - преди кабинета на тройната коалиция, и на нова схема за заплащане от 1 януари 2011 г.   

"Публичният сектор е твърде раздут. Както частният сектор се сви, логично е и публичният да се свие, но заплатите да станат по-високи, за да привличаме по-добри кадри", каза Дянков. Искаме да стигнем бройките от 2005 г., но с много по-качествена работа, заяви той.

За целия мандат на тройната коалиция армията чиновници е била свита с едва 2.3%.

В момента държавните чиновници са 440 000, след като за първите 8 месеца правителството на ГЕРБ извърши съкращения с 10.6%. 87 370 от тях работят в централната администрация - министерства, агенции, областни управи и т.н. 61 170 са служителите на МВР, 291 460 души са заетите в съдебна власт, НОИ, армията, БАН, образованието и здравеопазването.

Средната заплата в държавната администрация е 863 лева и е нараснала с 63% при кабинета Станишев при средна за страната 600 лв.

От 1 януари 2011 г. се въвежда и обявената по-рано нова схема на заплащане, като МВР и Министерството на отбраната ще я прилагат година по-късно. Възнагражденията ще се формират от 75% постоянна част и 25% променлива, която ще зависи от резултатите от работата.

Дянковите реформи премахват допълнителното материално стимулиране (ДМС) и въвеждане на добавка за служители със специално образование и квалификация, което се прилагаше преди години. Благодарение на ДМС при данъчните например бившата данъчна шефка Мургина и голяма част от апарата получаваха десетки хиляди левове извън трудовите си възнаграждения.

Предвидено е да се въведе и нов тип определяне на основната заплата, което ще замени сегашните минимална, средна и максимална заплата.

МВР се опъва

Въпреки натиска да съкрати служители, с протекцията на премиера Бойко Борисов МВР досега се опъва и не го прави. Независимо че съкращения бяха извършени във всички останали държавни ведомства.

От заетите в МВР 61 170 души 60% или 36 727 са полицейските служители, разпределени в 34 дирекции, сред които четири главни и 28 областни. България е сред шампионите по брой полицаи на 100 000 души население - 481, което я нарежда на 4-о място в ЕС. Средно за общността бройката е 339. 

Бройката на служителите в МВР е голяма, но при нас нещата са по-централизирани. Работата на колегите там е повече, отколкото в други министерства, защото България сега става правова държава, коментира днес по БНТ Дянков.

На заседанието на кабинета в сряда вътрешният министър Цветан Цветанов представил разчети заедно с програмата за оптимизиране, подготвена от Дянков. Финансовият министър потвърди, че в МВР няма нито един съкратен служител от началото на мандата на ГЕРБ, въпреки близо 11-процентните съкращения в останалите ведомства. Министърът на отбраната Аню Ангелов обеща до края на май чиновниците в МО да бъдат съкратени с 32%.

Не стана ясно какво пише в разчетите на Цветанов в сряда, тъй като те били представени на оперативното заседание на правителството след края на редовното, а стенограмите от него не се публикуват на сайта на МС.

Предложенията за реформа предвиждат премахване на допълнителното материално стимулиране и въвеждане на добавка за служители със специално образование и квалификация, прилагана преди години. Предвижда се и въвеждане на нов тип определяне на основната заплата, което ще замени сегашните минимална, средна и максимална заплата.

Оптимизацията на държавния апарат предвижда закриване на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Националния център за информация и документация, на Изпълнителната агенция "Борба с градушките", Изпълнителната агенция по хидромелиорации, Националната служба за съвети в земеделието, Центъра за изпитване на земеделска, горска техника и резервни части - Русе, Центъра за изпитване на земеделска, горска техника и резервни части - Пловдив. Икономиите от закриването им се изчислява на 24 млн. лева годишно.

Обмисля се обединяване на Регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) и Регионалните центрове по здравеопазване (РЦЗ), сливане на Националния център по здравна информация с Националния център по опазване на общественото здраве, преструктуриране на петте Българо-германските центрове за професионално обучение в търговски дружества, реорганизация на Регионалните инспекторати по образование, преминаване на финансирането на по-голяма част от професионалните училища към общините и т.н.

Новините

Най-четените