Страх в Ню Йорк заради урагана Санди

Отменени са 6800 полета, търговията на Уолстрийт ще се извършва са по електронен път за втори път, след като през 1985-а е била затворена отново заради ураган - "Глория", представления няма да се играят на Бродуей, затворена е централата на ООН. Ню Йорк е притихнал в очакване да го връхлети ураганът "Санди", заради който са евакуирани близо 400 000 души от 22-милионния мегаполис.

Ураганът вече причини смъртта на 65 души в Карибския регион. Най-много хора - 51, загинаха в Хаити.

"Санди" ще връхлeти североизточното крайбрежие на САЩ днес или утре, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Супербурята заплашва 50 милиона души в най-гъсто населения коридор в Съединените щати. Освен евакуираните от Голямата ябълка, 50 000 са преместени на други места от щата Делауеър и 30 000 от Атлантик сити.

Големите градове от Вашингтон до Бостън се готвят да посрещнат "атаката" на урагана, който е от първа категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън и с максимална скорост на съпътстващите ветрове от 120 километра в час.

В 21 ч по Гринуич вчера (23 ч българско време) супербурята се намираше на 850 километра южно от Ню Йорк и се движеше на североизток със скорост от 24 км/ч. Метеоролозите предупредиха, че "Санди" може да опустоши район с дължина от 1300 километра, простиращ се от Източното крайбрежие на САЩ до Големите езера.

Извънредно положение бе обявено в редица щати от Северна Каролина до Кънектикът. Властите в Ню Йорк и Филаделфия решиха да спрат обществения транспорт от снощи. Училищата в двата града ще останат затворени днес. Учебните занимания във Вашингтон, Бостън и Балтимор също бяха отменени.

Другата голяма фондова борса в Съединените щати - Насдак (Nasdaq) - търговията на която се извършва само по електронен път - планира да бъде отворена утре. Търговията на Нюйоркската стокова борса, на която се извършват сделки с петрол, по-конкретно от сорта американски лек суров петрол, ще се извършва от днес само по електронен път. Самата сграда, която се намира в зона, на чиито жители бе наредено да се евакуират, ще остане затворена.

Местните жители в застрашените райони се втурнаха да се запасяват с необходими неща - фенери, електрически генератори, пропан, непромокаеми ботуши и батерии. Мнозина взеха предупрежденията присърце, други смятат, че ситуацията се драматизира излишно, а трети отказаха да се евакуират.

Новините

Най-четените