Отпадат наказателните лихви при предсрочно погасяване на кредит

Отпадат наказателните лихви за предсрочно погасяване на кредит по нови и вече сключени договори, реши парламентът с приети на второ четене промени в Закона за потребителския кредит.

Промените ще важат не само за нови договори, но и за такива, сключени назад във времето, както предложени депутатът Янаки Стоилов. Така всеки ползвател на кредит, който е погасил поне 12 вноски, ще може да заплати предсрочно и целия размер на кредита, без да плаща неустойки или обезщетение.

"Сключените договори ще остават в сила, но с възможност кредитополучателите да погасят своите задължения, без да бъдат облагани с допълнителни такси или неустойки", заяви Янаки Стоилов пред журналисти.

Той е категоричен, че стабилността на банковата система ще се запази, като очаква и раздвижване на кредитния пазар. Според него вследствие от промените в закона е възможно да се намалят печалбите на банките, но те няма да загубят средствата, които им се полагат.

Приетите промени разширяват и обхвата на закона по отношение на кредитите под 400 лв. За тях няма да се прилага правото на отказ от кредита, тъй като наличието на това право би обезсмислило и ограничило краткосрочните кредити. Досега важеше разграничение до 400 и над 400 лева, което вече отпада.

В края на март Народното събрание прие таван от 50 на 100 за лихвите по потребителските кредити.

#1 Rodrigo Diaz de Vivar 10.04.2014 в 09:01:10

Ще се радвам, ако някой обясни. В момента [на практика] се връща първо лихвата, а след това започва погасяването на главницата. Таксата по управление няма да я включвам в разсъжденията. Е ... какъв е смисъла да погасявам предсрочно, след като предсрочното погасяване не намалява лихвата? Банката, така или иначе, си прибира лихвата или поне огромна част от нея, полагаща се за целия срок на кредита. Първо нея. Дори и пли план с анюитетни вноски, аз започвам с плащане на висок размер лихва и малък размер главница, като с течение на времето позициите се обръщат. В края на срока в поредната вноска имам малък размер лихва и голям размер главница.

Новините

Най-четените