Техническите прегледи на колите поскъпват

Техническите прегледи на колите ще поскъпнат догодина заради въвеждането на система за онлайн наблюдение на пунктовете, където се извършват проверките, съобщава "Труд" в днешния си брой, като цитира директора на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Валентин Божков.

В момента обичайната цена на годишен технически преглед на лек автомобил се движи около 30 лева.

По думите му увеличение на цената с 2, 5 или 10 лева е оправдано, щом целта е да се затегне контролът и по пътищата да не се движат ковчези на колела. За онлайн наблюдение се заговори след поредица от тежки катастрофи с жертви.

Агенцията ще обяви обществена поръчка и ще монтира камери във всичките около 800 пункта за технически проверки. Те ще трябва да изпращат поне по три снимки от всеки преглед на превозно средство - в началото, средата и в края на инспекцията.

"Автомобилна администрация" е подготвила изцяло нова наредба за пунктовете за технически прегледи, която вече е пусната за обществено обсъждане. Въвежда се класификация на констатираните неизправности на превозните средства.

Те ще се делят на незначителни, значителни и опасни. При нарушения от последната степен се издава удостоверение, забраняващо движението на МПС-то по пътищата - нещо като черен печат. Такава санкция ще се налага при тежки отклонения от нормите - неработещи спирачки, кормилна система или теч на гориво.

Ако в пунктовете за технически прегледи установят значителни технически неизправности, то собственикът на колата ще получи предписания със срок за отстраняването им, преди да се яви на повторен преглед.

#2 lele male 10.08.2011 в 15:15:10

Петков, защо въобще трябва да има коли? Да ги забранят в България... Ей ти колелета, ролери, тротинетки... по-чиста околна среда - по-здрав народ! Тъкмо и от ремонт на пътища ще пестим...

Новините

Най-четените