Президентът против прехвърлянето на вина за Горни Лом

Президентът Росен Плевнелиев призова за единство след взрива във фабриката за боеприпаси в Горни Лом, който взе 15 жертви, но и за справедливост.

„Не бива в този труден момент за нацията да се прехвърля вината от един на друг, необходимо е колективно усилие. Вярвам в българските институции, че те ще стигнат до края на тази трагедия и в разнищването какво я е причинило", заяви държавният глава, който присъства на заупокойната молитва в катедралния храм „Света Неделя" за загиналите.

Президентът повтори съобщеното от служебния вътрешен министър Йордан Бакалов, че през годините два пъти е отнеман лицензът на предприятието, но след това е връщат със съдебно обжалване.

„Искам категорично да заявя, че държавата не е удобното извинение за бездействието и за нарушаването на правилата от фирми, работодатели и личности в тази държава...Крайно време е да посочваме фактите такива, каквито са, както и причините такива, каквито са. Затова вярвам в институциите, вярвам в правосъдието и също така апелирам към всички български граждани и те да имат малко повече вяра в собствената си държава и в нейните институции. Защото държавата, това сме ние", допълни президентът.

„Много често се оказва, че правилата не са лоши, изпълнението е лошо и тук не само държавата има своята вина. Крайно време е да разберем, апелирам - нека имаме уважение към държавата и институциите си, по този начин уважаваме и себе си", изтъкна той.

#1 pepe 03.10.2014 в 19:35:01

"Колективно усилие"? Какво значи това? От мен ли се очаква да полагам усилие иза какво по-точно? Или си има държавни органи, които трябва да си вършат работата? Защото ако държавните органи не си вършат работата, а всички полагаме "колективно усилие" зада им я свършим, тази държава какво основание има за съществуване?

#2 pepe 03.10.2014 в 19:45:03

Да, крайно време е... държавата ни да заработи и политиците да поемат най-накрая вина и те за нещо. Не че фирмите са без вина, обаче във всяка държава фирмите и техните управления се стремят да увеличават печалбата си. Ако се разчиташе на това те да са "добрички" и да се самоконтролират, тогава /отново/ държавата става излишна. Когато субектите в една държава не спазват правилата се очаква нейните органи да се намесят - те затова съществуват, така че имат не по-малка вина от ръководството на фирмата и госин президента да не се прави на неразбиращ.

Новините

Най-четените