Половината човечество вярва, че има бог

Вярата в съществуването на бог или някакво висше същество, както и в живота след смъртта, продължават да са силни по цялата планета, показва ново социологическо проучване на "Ройтерс" и института "Ипсос".

Проучването е проведено в Аржентина, Белгия, Бразилия, Канада, Китай, Франция, Германия, Великобритания, Унгария, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Мексико, Полша, Русия, Саудитска Арабия, ЮАР, Испания, Швеция и САЩ.

От анкетираните почти 19 хиляди души от 23 държави, над половината (51%) са убедени, че под някаква форма животът продължава в отвъдното и че име божествено същество.

Почти всеки шести (18%) не вярва в бог, а 17% се колебаят.

Едва 28% обаче вярват в креационизма - учението, че Господ е създал живота и човека. 41% приемат теорията за човешката еволюция и 31% не знаят на какво да вярват, посочва "Ройтерс".

Страните с отчетливо висок дял на населението, категорично вярващо в съществуването на бог, са Индонезия, Турция и Бразилия. В съществуването на много богове вярват 24% от индийците, 14% от китайците и 10% от гражданите на Русия.

На другия край на спектъра - тези, които не вярват, че има някакво висше същество - са французите (почти 40%), следвани от шведите, белгийците и британците.

Макар половината от отговорилите в анкетата да смятат, че има нещо след смъртта, почти 25% не вярват да има рай и ад. 7% са убедени, че "в крайна сметка човек се преражда", а 2% приемат съществуването на рай, но не и на ад.

В живот в отвъдното (но не и в концепцията Рай/Ад) най-много вярват мексиканците, следвани от руснаците, бразилците, индийците, канадците и аржентинците.

Вярата в прераждането е най-силна в Унгария. Цели 13% от унгарците са убедени, в това. В Швеция най-малко хора имат идея какво се случва след смъртта. Испанците и южнокорейците оглавяват групата, в която хората отговарят, че след смъртта "човек просто спира да съществува".

Вярата в креационизма е най-силна в ЮАР, следвана от САЩ, Индонезия, Южна Корея и Бразилия.

"На мнозина може да им се струвa, че живеем в светски свят, но проучването показва колко важно за много много хора по света е духовното", казва Боби Дъфи от "Ипсос". "Другото наистина интересно нещо е, че толкова голям дял от останалите не са съвсем сигурни в духовните обяснения за това как сме се появили тук и какво става с нас след смъртта."

"Виждаме силна вяра във висше същество, но от друга страна и много несигурност", коментира още Дъфи относно идеите за задгробен живот.

Тагове: живот, смърт, бог
#2 Бойко Стефанов 25.04.2011 в 14:21:21

А другата половина му е все тая, дали има или няма бог, щом има вселена, живот, Земя, природа, флора и фауна, хора, работа, труд, постижения, мъки и приятели, с който да си разделиш и доброто и тежкото. Не стига това, ами онази половина, която уж вярва, че Бог има, си дели господа или бога на Елия, Аллах, Велзевул, Вулкан, Илли, Астарта, Ал Мардук, Мут, Хермес, Зевс, Меркурий, Хера, Енлил, Гилгамеш, Мойсей, Мохамед, Буда, Тангра, Ра, Шива, Сидхарта, (не ги карам нито хронологично нито по азбучен ред, просто каквото се сетя и само през двайсет имена, че да не съсипя интернета с божества и господи) Исус, Йоан, Дева Мария, светата проститука Магдалина, светата проститутка Сестра Тереза и други видни и по-малко видни бирници, циници, подлеци, убийци, войници, търгаши и какви ли още не хорица, които, разбирате ли изведнъж осенени от бога, кой бог, Един Господ знае, станали святи и останали за почит от смирените миряни. Далеч съм от целта да разколебавам която и да е и чиято и да е непоколебима вяра в каквото и да е и когото и да е, ако това и той е някой от всички божества в историята на човечеството. Само защитавам от моята собствена позиция цял един половин свят, който разчита на собствената си сила и човешка смелост в космоса, и който половин свят е злостно нападнат от безбройни църкви и секти, които не оставят света на мира, в буквалния смисъл, ами вместо да запретнат ръкави и да се трудят здравата, правят войни за преразпределение на падналите банани от дърветата, станалите диаманти в недрата на земята, посятата, пожъната, овършана и смляна пшеница и какво ли още не, което става за тъй наречения мениджмънт на човешки ресурси. Нечовешки ресурси, впрегнати в язденето на човешките ресурси. Господи, Господи, Господи-Боже техен, който и да си ти милостиви господи, молим ти се половината свят, ела Господи и старателно си прибери вересиите, че ни омръзна да ни яхат от раждането до смъртта! Жив да си и ти, ама поне една работа свършИ като хората вече за толкоз хилядолетия и ти барем.

#3 My Majesty 25.04.2011 в 15:30:06

До Бойко Стефанов: Само не разбрах що се молиш на някой, който според теб не съществува??? А човешката самонадеяност и вярата ти в "собствената си сила и човешка смелост в космоса" в събота погубиха 6 млади живота и почерниха семейства. Човешката смелост и глупост реши да кара със 160 и 1.3 промила. Бог да прости душите им! И да те питам още нещо - как така си решил, че само атеистите работят и съзидават, а вярващите чакат наготово и рушат?

#4 Бойко Стефанов 25.04.2011 в 16:02:32

Дай да се разберем първо, че такива приказки от Ашхабад за Багдад не само че нищо не казват, ами би трябвало като религиозен човек малко да се засрамиш от толкова широки лъжи. Нямам нищо общо с никакви убийства. Не отнемам животи аз. Виж, да създавам условия за създаване на животи - това го приемам без много уговорки, защото, където се появя и се застоя поне 24 часа, хората започват веднага да правят дългосрочни планове. Може би от моята самоувереност ли, що ли, но на секундата изкарват отдавна забравени мечти и умения и започват да живеят на 120%. така че уважавам религиозността ти, но ако тя цялата се изчерпва в нелепо суеверие, може дори и без най-чистосърдечното ми уважение да си останеш. Защото човек, който не крепи вярата си високо, непоколебимо, не е правдив в мислите си и в чувствата си и обвинява в убийство и подбуди към унищожение ближния си, той не е религиозен и вярващ, ами е просто един шарлатанин на религията и религията иска този да я напусне, за да не я мърси със скверните си мисли, а чрез извеждането им в думи - и дела. МерИ си думите, защото Господ, както сама разбираш те оставя ти сама да се излагаш и не ти мери той думите. Думата АТЕИст означава само детайла, че някой не приема нито едно божество за свое кредо и верую. Дори не си обърнала внимание в статията, че неверник, безбожник и атеист изобщо не означават еднакви неща. Ас съм убедено вярващ човек. И вярвам в живота и нашата вселена, понеже двете са доказани реално и мога да гарантирам за вярата си, че не отива в глуха линия. Вярвам в добродетелите и идеализма, но не съм наивно вярващ, по-скоро съм скептик, но умерен скептик, съзидателен. Колкото индивида в живота си видях, чух и изтърпях да ме убеждават в собствената си отдаденост на Господ, че белким наистина си повярват, че вярват в Него. По-невежествени, мракобесни (както твоето обвинение пряко срещу мен, невежествено и мракобесно), суеверни, изтъпели от невъзможност и самозаблуда от тъй наречените религиозни хора не съм срещал. С всеки атеист можеш да завържеш разговор и да свършите заедно някаква работа. С нито един религиозен не можеш да споделиш абсолютно нищо, и всяко твое усилие да свършите заедно някаква работа е обречено на абсолютно предателство от страна на ХИХИХИ ""Вярващия"". това ти го гарантирам, като ти го казвам. Изброй си наум всички видове религиозни и си спомни който и да е атеист. За религиозните направо не ти се говори. А за атеиста се сещаш още от първия миг с усмивка. Разбира се, аз можех да бъда значително по-пестелив в примерите си, и да не отсека така рязко границата между религията и вярата в живота. Но тъй като ти ми скачаш направо с обвинение, че предизвиквам смърт, мисля, че измислената ти котка има нужда от един ритник по носа, средно лек и предупредителен. Може да вярвам в хората, но някой, който ме напада, ме заплашва. Предизвикваш моята остра защита. Надявам се освен остра, да е и достатъчно красноречива. ;)

#5 My Majesty 25.04.2011 в 16:18:47

До Бойко Стефанов: Толкова си себелюбив и нарцистичен, че само Аз, Аз, Аз повтаряш. Даже си въобрази, че съм те обвинила в убийство И не ми обяснявай каква да бъде вярата ми Бог, след като ти казваш, че не вярваш в Него. Като вярваш в човека без Бог, обясни ми как така този човек, разчитащ на собствените си сили /пак според теб/ не може да осъзнае, че не бива да кара със 160 км и 1.3 промила? Катастрофи стават, нещастни случаи -също, но това което стана в Симеоновград не е нещастен случай, а човешко високомерие и глупост. И пак ти питам - защо си написал, че религиозните хора, чакат наготово? Изследване ли си направил върху производителността на труда им, какво?

#6 ot4eto 25.04.2011 в 16:19:51

Я, не съм сам. Бойко, поздравления за думите.

#7 ot4eto 25.04.2011 в 16:23:17

Бойко, искам само да ти направя забележка, че и религиозните хора са нормални хора и полезни за обществото. Полезни в моментите в която вродения им човешки морал, надделее над мракобесието на суеверията. Не обвинявай болния, а болестта. Маджестик, значи понеже един ненормалник убил няколко човека, съответно има бог?...или трябва да вярваме в бог, за да не се случват такива неща? Нещо не ти разбирам несвързаната мисъл, би ли уточнил/а?

#8 My Majesty 25.04.2011 в 16:29:10

До Бойко Стефанов: Забравих още нещо. Ако искаш от религиозния човек да ти помогне в продажба на дрога, трафик на хора или финансова пирамида и други неща извън закона и морала, най-логичното е да ти откаже. Чудя се, какво ли работиш? Баща ми, също е източноправославин християнин- лекар е. И колкото благодарни хора съм виждала да го поздравяват за трудолюбието и всеотдайноста му, ти никога няма да видиш. Дори когато е скапан от умора, не отказва да помогне - казва, "Ако всеки откаже -кой ще помогне?"

#9 My Majesty 25.04.2011 в 16:35:52

До ot4eto: Що за смешен въпрос? Тезата ми беше, че ако човек има по-висша духовна санкция от самия себе си, по-трудно ще кара пиян със 160 км. Ще се чувства отговорев не само за собствения си живот, но и за този на другите. Егоизмът на този млад мъж съсипа живота на десетки други. Ще страдат не само близките и родителите на мъртвите деца, но ще страдат и неговите родители, защото детето им е извършило непоправимо нещо -отнело и 6 човешки живота.

#10 ot4eto 25.04.2011 в 16:38:57

Добре, маджестик, не усещаш ли колко нелепо е твърдението ти? Какво общо има статуса на тази личност с религиозните му убеждения. В силно религиозните страни не стават катастрофи така ли? Дълбоко религиозни личности не убиват при катастрофи така ли? Хайде малко по-сериозно. Високия морал няма нищо общо с религията. Напротив, религията прави задачата далеч по трудна.

#11 My Majesty 25.04.2011 в 16:45:55

В един от предишните си постове написах, че КАТАСТРОФИ ВИНАГИ ЩЕ ИМА. Тук въпросът е, че това самонадеяно 23 годишно момче е НАПРАВИЛО ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА СЕ СЛУЧИ ТАЗИ КАТАСТРОФА. А за това ,че има връзка между вероизповедание и морал вземи и попрочети. То е вярвало, че човекът в него е толкова велик, че да може да удържи кола, летяща със 160 км по лош път, в комбинация с 1.3 промила алкохол.

#12 ot4eto 25.04.2011 в 17:27:25

Маджестик, още веднъж чакам да отговориш какво общо има инцидента с религията? Пак отговори несвързано. Защо просто не си признаеш, че няма връзка? Що се отнася до морала. Библията е дълбоко неморална. От там невероятно сложната борба на всеки вярващ с вярата си. То не е геноцид, жестокост, мъчения, изнасилвания, пребиване с камъни, математически грешки... Богът измислен от диваците на прехода от бронзова към желязната епоха е отражение на тяхното общество. В новия завет мекия Исус е далеч по добър. Ще се намери доста универсални човешки добродетели вътре, ще намерите обаче и ада. Докато тесногърдия бог на стария завет, унищожавайки своите врагове, стига до тяхното зариване или изпепеляване, с което историята приключва. Тук там някое друго поколение ще страда след това...но трябва да дойде мекият и добродетелен Исус, за да ни дари с ада и вечните мъки. Не може да си нормално човешко същество с морал и самосъзнание и четейки Библията да не влизаш във вътрешен конфликт. Така че думи че морал произтича от библията, могат да предизвикат снизходителни усмивки в мен. Не желая да бъда снизходителен с теб, но не ми оставяш избор. Понеже днес е празник за теб, не искам да ти го развалям и това ще бъде последния ми коментар по темата.

#14 My Majesty 25.04.2011 в 17:42:01

До т.нар Отчето: Не съм виновна, че четеш първосигнално и не познаваш историята на библейските текстове - нито на старозаветните, нито на новозавените. Ама много ви плаши Иисус с този ад, бе! Като не вярвате, що се плаште. Той е дал избор. Да Му вярваш или не. Но вярата не е нещо материално и затова не е лесно. Раят и адът не са онова, което описва Данте. А Празникът ми не можеш да развалиш - ни си равен Нему, за да ме наскърбиш в незнанието си

#15 Чинчифон 25.04.2011 в 17:45:08

Ако демокрацията оцелее още 5-10 години,всички хора ще вярват в бог.Робите винаги са имали само една мечта и надежда- да дочакат спасение.А надежда им дава само господ и той им е нужен.Е,и наркотиците,защото те напомнят на контакт с всевишния.

#16 Бойко Стефанов 25.04.2011 в 17:48:55

Как винаги, ама абсолютно винаги в България става, мама му стара, че един ПЪН, наричам те така синя котко, който абсолютно никакъв аргумент няма по разглежданата тема и точно поради тази причина изтъква едно абсурдно несвързано нещо, което е само в неговата, на този пън глава. И вместо никой да не му обръща внимание на пъна, който затова е пън, за да не му се обръща внимание, изведнъж темата отива точно на майната си, и вместо темата, всички обсъждат на пъна абсурда? Остевете пъновете да си седят като пънове без аргументация, отчайващо непотребни и неадекватни на обществото и обстановката. Щом едно немощно същество отчаяно се бори срещу най-добритге постижения на човешкия характер, самочувствието, което е производна на отговорността, значи човеченцето-пън, изобщо не е пригодно да живее в общество. То е за плевня, за къшла, за някаква мъничка общоност от мънички човеченца, които трялва непременно да си обявят нещо за фетиш и някого за тотем, за да може да имат нещо, около което да си въртят мъничките недорасли акълченца. Оставете ги пънчетата да си пънуват. Въпросът за религията, религиозността и религиитЕ е значително по-едър, щом занимава света тъкмо 50 на 50. Дребничките да си се свиват по ъглите, какво им пригласяте, да отиват в глуха линия и това е. Червен картон за абсурдните същества.

#17 Бойко Стефанов 25.04.2011 в 17:54:39

Ако някой се сети за по-ревностни религиозни от мафиотите и че най-жестокият сатрап на Флоренция Медичи е станал папа и е провъзгласил още двама от рода си. Нека ми припомни нещо друго, ако аз случайно се лъжа в нещо. Затворниците стават религиозни. Обречените стават религиозни, когато нямат нищо пред очите си нищо друго освен една отчайваща без изход участ. Нима това е смисълът на нашия живот? Да живеем като обречени, за да повярваме в бога? Какво нещастие!

Новините

Най-четените