Окупацията пълзи към ВУЗ-а на властта

Студенти от УНСС се обявиха в подкрепа на окупацията на Софийския университет „Св. Климент Охридски, която продължава вече седми ден.

Около 12:00 часа десетки студенти се качиха в зала 4026, където по това време се провеждаше лекция на депутата от БСП Румен Гечев.

“Искаме първо да обсъдим действията си с колегите, после с управата на университета. Много е вероятно до същинска окупация на зала в сградата да не се стигне, тъй като голяма част от УНСС в момента се руши заради нестабилна носеща стена”, заяви Петя Джонголова, която е студентка 3 курс по публична администрация в УНСС и е един от организаторите на акцията.

Над 500 души се очаква да протестират в двора на икономическия университет, където преподавателска кариера имат премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов.

Поне толкова са заявили участие в групата във Facebook "Окупирай УНСС!", която първоначално бе изтрита по неясни за създателите й причини.

Ректорът на УНСС проф. Стати Статев, който е близък до бившия президент Георги Първанов и бе сред основателите на движението му АБВ, не подкрепя протестите.

„Обявяваме пълната си, непоколебима и безпрекословна подкрепа към Окупацията на Ректората на СУ. извършвана от нашите колеги от Софийския Университет „Св. Климент Охридски", както и действията на останалите студенти в НБУ, ВТУ, НХА, НАТФИЗ, МУ и останалите университети", написаха недоволните от УНСС, определящи се като „будните студенти".

Те твърдят, че са партийно и политически неутрални, както и че не искат да свалят академичното ръководство на УНСС.

„Присъединяваме се в искането за оставка на министър-председателя на Република България г-н Пламен Орешарски, разпускане на Народното събрание и насрочване на предсрочни парламентарни избори", пишат студентите от УНСС в декларацията си.

Снощи студентите от СУ обявиха, че окупацията ще е безсрочна, докато правителството не падне. Студенти от Богословския факултет на Алма Матер обявиха, че се включват в окупацията. Очаква се днес същото да направи и Биологическият факултет.

Академичния съвет на Софийския университет прие декларация, с която обяви, че подкрепя студентите, но им препоръчва да намерят друга форма на протест.

В същото време, преподаватели, студенти и докторанти от Богословския факултет излязоха със своя декларация, с която подкрепят окупацията. Те пишат, че обществото трябва да излезе "очи в очи” (на улиците и площадите) срещу това, което олицетворява в днешно време злото – Министерския съвет, Народното събрание, Конституционния съд и всички държавни институции, отговорни за хаоса и сриването на държавността.”

"Ранобудните студенти" зад залостените врати на Ректората съобщиха във Facebook, че имат спешна нужда от вода, хляб, плодове (без ябълки), месни и млечни продукти, както и всякакви безалкохолни напитки. "Имаме нужда и от санитарни продукти от първа нужда: тоалетна хартия, четки, пасти за зъби", обявиха те.

Студентите от Русе също подкрепиха окупаторите в Ректората, искайки незабавна оставка и предсрочни избори. Младите хора са убедени, че всички заедно можем да прекратим системното нарушаване на конституционния ред в страната.

Символична акция в подкрепа на окупацията се провежда и в УАСГ. В Медицинския университет пък ще се проведе референдум сред студентите с въпрос “За или против окупацията като форма на протест”.

#1 Citizen X 29.10.2013 в 18:26:43

Ба си, щом и хрантутниците от учил-недоучил се вдигат, значи има мъничка надежда...

#2 Прокопи 30.10.2013 в 10:57:30

Искам Оня Дето Го Трият веднага да обясни защо след 30 дена трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори? Ако може, също така, да сподели своята прогноза за резултата от тези избори, която, както е известно съвпада на 99% с реалните резултати.

#3 Прокопи 30.10.2013 в 10:58:34

Ако Оня е много зает, може да се пробва Гевренова.

#4 Прокопи 30.10.2013 в 10:59:14

Извинявам се, Геврекова.

#5 Оня Дето Го Трият 30.10.2013 в 12:36:25

На момченцето с глуповатата физиономия много неща има да му се обясняват. Примерно първо вредата на анаболите върху мозъка. Това с изборите му е най-малкия проблем...

#6 Прокопи 30.10.2013 в 14:12:48

Явно, Оня няма обяснение... има само персонални обиди, в които не го бива особено. В такъв случай призовавам, който има да каже нещо различно от обиди да обясни. Гевренова, стига писа по сайтовете за запознанства, ами се включи!

#8 Оня Дето Го Трият 30.10.2013 в 15:25:59

Прокопи | 30.10.201314:12 В такъв случай призовавам, който има да каже нещо различно от обиди да обясни. Гевренова, стига писа по сайтовете за запознанства, ами се включи! Нещо различно от лични обиди ли каза?

#9 Прокопи 30.10.2013 в 15:26:43

А, Ташев добре, че си ти 1. За Атака вън от парламента съм съгласен. 2. За дебелия толуп съм съгласен също. Сега остана само да дадеш прогноза за изборните резултати. Щото и във Варна имаше едни предсрочни избори.... не знам дали се сещаш.

#11 Прокопи 30.10.2013 в 16:02:49

Така е Ташев Във Варна е ТИМ, в София са Цеко и Цецо, из Родопите са Цецка и Ветко, на север са Бобо и Гришо.... Навсякъде има някой и този някой може да си купи, както избори, така и протест. Само, че с изборите ще е по-трудничко ако повечето хора предпочетат да отидат до урните вместо за гъби в, изборния ден. Отговорните хора гласуват! За останалите, вие се изказвайте.

#12 daysydogy 30.10.2013 в 16:48:34

Така де - да си дойдем на думата! Значи можеш да нарушаваш Конституцията и международни договори (мораториума за земята), да отмъкнеш милярд и половина от здравните вноски, да емитираш дълг, а да нямаш пари да платиш на болниците, да избираш и после да отменяш противозаконно и противоконституционно мандатна длъжност (делян пеевски), да отмениш митническа проверка по искане на гоце (мишо бирата), да чуеш разговор между „виши“ престъпници (записа от Банкя), а да търсиш кой е записвал и всичко това е „законно!?!?!?“, но кагато гражданското общество ти потърси сметка с граждански протест е противозаконно... Безумството на сегашното (противо)народно събрание няма край!!! И да си мълчим, нали, щото ако протестираме е незаконно!?!? По делата им ще ги познаете! Така че - ГЛАСУВАЙТЕ, но не за сегашната измет от настоящето (противо)народно събрание!!!

Новините

Най-четените