Световната банка: Работниците ви ще са неграмотни

След 10 години основната част от активното работоспособно население няма да може да чете. Защото ще се състои предимно от роми, които към днешна дата би трябвало да са в училище. А с всяка изминала година броят на отпадналите ученици нараства - по около 20 000 на година за последните пет.

Все повече се увеличава броят на децата, които изобщо не тръгват на училище. Причината - масовото закриване на класните стаи в малките райони.

Убийствените данни, цитирани от в-к „Труд", бяха съобщени вчера на конференция за образователната реформа у нас на Световната банка.

В доклад на институцията се казва, че ако сега не се вземат мерки за образованието на "езиковите малцинства", това ще създаде сериозни проблеми на страната. А в България, по данни на Евростат, се очаква най-голямото намаление на броя на населението за периода 2008-2060 г.

За тези 52 години прогнозата е, че ще се стопим с 28 на сто или до 5,4 млн. души. Близо 60 % от тях пък ще са над 65 години.

От Световната банка съветват просветното ведомство да внимава със закриването на малките училища. "Независимо от по-ниското качество на обучение в тях е доказано, че ромчетата се справят добре и завършват", пише в документа.

От затворените училища броят на напусналите деца е 14,9 %, докато от останалите около 6,2 % за 2007 и 2008 г. Новооткритите средищни училища не помагали, защото ромчетата не пътували до тях не заради бедност, а защото не успявали да се социализират. От банката съветват да се пренасочат паричните потоци така, че да се осигури обучение на "езиковите малцинства".

В образованието за последните 3 г. са дадени с 46 % повече пари, но всички те са отишли за заплати на учителите. Това обаче не е довело до повишение на качеството на обучение. Прехваленото външно оценяване (малките матури и държавните зрелостни изпити) също не помогнали. Защото всяка година форматът и трудността на препитванията се променяли. По този начин не се разбирало какво се случва в системата, а и резултатите от самите изпити не се използвали за подобряване на обучението.

У нас също така броят на учителите в прогимназията и гимназията бил неоправдано голям в сравнение с другите европейски държави. Съотношението ученици/преподаватели в България е 1 към 11, докато в Холандия е 1 към 16.

За периода 2000-2009 г. относителният дял на педагозите над 50 г. се е увеличил от 19 на 38 процента.

#1 Ицо 14.09.2010 в 15:15:02

А бе интересно ми е .... след като съотношението учители/ ученици е 1/11 ... а в същото време броя на учениците в паралелка е около 33, по проста сметка излиза че от 3-ма учители, само 1 преподава. Останалите какво правят ? т.е. 1 час преподава, 2 часа си почива .... егати. Значи не им се уплътнява раб. време. Затова и се жалват че са им малки заплатите.

#2 dabadaba 14.09.2010 в 19:03:50

Не бе, Ице, не иде реч за учителите, ама ти явно се заяждаш поради факта, че утре е 15 септември и учениците и учителите тръгват на училище. В статията ясно е казано, че след 10 години работниците ще бъдат неграмонти. Наистина е така, защото тук ще останат само цигани, а те не подлежат на приобщаване и не знаят що е това работа. Ако има такива, които са грамотни и трудолюбиви, то е по-скоро изключение, отколкото правило. Всъщност, защо наричаме циганите роми?

#3 Аз008 14.09.2010 в 20:03:35

Държавата тормози, гони и/или убива Българите. Само земята, която употребява е Българска. Културата и образованието са най-важните опори на нацията. Най-трудно се събарят, но и най мъчно се възстановяват. За какво им е на циганите образование? Мислите ли, че ще е останал университет след 20-ина години, в който да станат професори? Световната ...банка точно го е казала: "Работниците ви ще са неграмотни." Това ще остане - някой и друг милион цигани-"работници" и 2-3 хиляди данъкополучатели. Като се открадне и продаде всичко, данъците от иначе толкова работливите цигани ще могат да изхранват само толкова лапачи. Все още не е късно за истинска промяна, но кой ще я направи? Дано се сещате ...

#4 лаик-2 14.09.2010 в 23:52:54

тънкия намек е-наливайте още пари за циганите,за да не се налага да се занимаваме ние с тях,я у лево,оправяй те се вие с тях,ние си ги харесваме тъпи

#6 Tutankamon 15.09.2010 в 08:42:00

В САЩ мексиканците си работят без да знаят да четат и пишат на английски, а повечето и да говорят, тъй че споко, ще се справят и ромите, то работата им не е да пишат дисертация по висша математика все пак! ... Ама чакай малко то след 10 г. те всичките ще работят ли според изследванията на Световната банка, брей, брей, брей, браво бе, дай боже, добре вървим значи!

Новините

Най-четените