Плевнелиев покани Елизабет ІІ в България

При посещението си в Лондон президентът Росен Плевнелиев е поканил кралицата на Великобритания Елизабет Втора да посети България, съобщи БНР. Следващата седмица държавният глава ще изпрати поканата си писмено. Плевнелиев е поканил у нас и дука на Кент - принц Едуард, който освен че е братовчед на кралицата, е и председател на Националната кралска асоциация за поддръжка на военните паметници. Двамата ще обявят обща регионална инициатива за опазване на военните гробища.

По думите на Плевнелиев дукът е изказал благодарността на Англия за жертвоготовността на Пламен Петков, който спаси от удавяне английско дете, но сам загина. Наскоро посланикът на България в Лондон Константин Димитров връчи посмъртно орден "За храброст" първа степен на родителите на Петков, загинал в края на май, след като спаси петгодишно момиче.

По време на визитата си в британската столица президентът е разговарял с германския си колега, с австрийския канцлер и с датския премиер, информира БНР. Плевнелиев е разговарял с федералния канцлер на Швейцария за увеличението на швейцарските инвестиции у нас.

Президентът на България Росен Плевнелиев отпътува тази сутрин от Лондон за София, съобщи по-рано днес прессекретариатът на държавния глава.

Снощи той присъства на откриването на игрите на ХХХ Олимпиада в британската столица, а телевизионните камери го уловиха за кратко да приветства българския отбор. Преди това държавният глава беше сред специалните гости на приема при кралица Елизабет Втора.

Плевнелиев ще посети Лондон повторно и в периода 8-12 август, когато ще има работна закуска с представители на лондонското сити и ще посети бизнеспарк.

Премиерът Бойко Борисов също ще пътува за британската столица по време на олимпийските игри. Той е получил покана за това от колегата си Дейвид Камерън.

#4 янаки 29.07.2012 в 12:44:30

Добре ще бъде да дойде. И да се извини на българския народ от името на баба си Виктория за разкъсването на България на Берлинския конгрес през 1878 година. Когато Дизраели от нейно име изтъргува цялостта на България срещу Кипър.

#5 Чинчифон 29.07.2012 в 12:54:35

Имам питане.Ако Елизабет е приела поканата и ни гостува със своя съпруг кой,от българска страна,ще кавалерства на господина

#6 Бобо 29.07.2012 в 17:52:02

Кралицата у България по покана на невзрачен бантускот! А бе кафето, как е вемето над Шипка?

#7 Бобо 29.07.2012 в 20:41:13

A, bре тоа кво ги показва тея палци, сака некой да го фане за тех, ама мислим нема да е кралицата! В най добрия случай ше е кралицата майка ако е жива още.

#8 паяка 30.07.2012 в 08:54:28

Ты чувсвуешь мой палец? - А вот мои руки!

#9 Ицо 30.07.2012 в 09:59:03

Като гледам как се хили Маргарита, явно му чувства палеца и много й е кеф.

Новините

Най-четените