Контрапромиване на глави

Напоследък в социалните мрежи придобиха особена популярност различни групи, които се въртят около идеята, че всичко е една огромна конспирация и целият свят (барабар с политиците и бизнеса) е създаден само за да мачка и прецаква обикновения човек. Доста ляв възглед, не мислите ли?

Нямам намерение да критикувам и да съдя тези групи, просто искам да кажа, че с поведението си те заблуждават хората точно толкова, колкото организациите, на които се противопоставят. Няма как да е другояче, защото така става винаги, когато се представя само едната страна на монетата.

Ще ви дам един простичък пример с това послание:

Средна работна заплата в България

1989 г. 274 лева = 1055 кг хляб

2010 г. 578 лева = 578 кг хляб

РЕАЛНО ОБЕДНЯВАНЕ НАЙ-МАЛКО ПЕТ ПЪТИ!

ВРЕМЕ Е ДА РАЗБЕРЕМ:

НЕ ГОЛЕМИНАТА НА РАБОТНАТА ЗАПЛАТА Е ВАЖНА,

А ПОКУПАТЕЛНАТА Й СПОСОБНОСТ!

Макар само по себе си то да е вярно, си остава едностранчиво и не може да се смята за общовалидно, защото визира само един (тип) продукт.

По същата логика мога да ви докажа точно обратното твърдение - че покупателната способност на парите всъщност се е увеличила, в сравнение с 89-та:

Да речем например, че искате да си купите автомобил тогава и сега. Сега една от най-евтините коли е Dacia Logan, която струва 13 000 лева. Ако взимаш заплата в размер от 1000 лева и не я харчиш за нищо друго, освен за разноските по колата, ще успееш да я изплатиш за година и нещо (моля ви, не се заяждайте с изчисленията, осъзнавам че всичко е релативно и има известни условия, които трябва да се отчетат, но при примера с хляба също е така, така че нека приемем, че става въпрос за положение "при равни други условия"). В соца при заплата средно 300 лева, което е минавало за много, трабантът е на цена 8000 лева, което значи към 2-3 години пестене, без да харчиш нищо от това, което изкараш.

Значи излиза, че сега е много по-лесно да си купиш кола.

Още един пример: преди 10 години за 500 лева можеше да си купиш компютър с мижава RAM, бавен процесор и малко storage място. Сега за същите пари можеш да си купиш лаптоп с мижава RAM, бавен процесор и малко storage място, който обаче е в пъти по-мощен от въпросния компютър.

Трети пример: преди 5 години си взех сапунерка за 350 лева, която в момента се продава за 100.

Доказах ли го? Доказах го.

Обаче и моето доказателство е точно толкова грешно и едностранчиво, колкото това за хляба, защото технологичните стоки и автомобилите се ценообразуват и ценоизменят по различен начин.

Ето затова си има потребителска кошница, която се одобрява от НСИ и се включват продукти и услуги от всякакъв тип, за да бъдат по-акуратни изследванията на (прираста) на ценовия индекс и оттам - на инфлацията.

Каква е поуката от всичко казано дотук? Не се доверявайте на някаква организация, само защото тя е в опозиция на нещо, което видимо не функционира добре. Мислете със собствените си глави и не се оставяйте да ви заблуждават.

Групите, които ви предупреждават, че някой някъде там ви промива мозъка, правят същото това нещо с вас. Прекаленият фанатизъм и едностранчивото манипулиране на информацията го има и от двете страни. Ако избереш да вярваш на едното значи "мразиш да мислиш", а ако избереш да вярваш на другото, само защото ти харесва и звучи по-правдоподобно, нима отново не мразиш да мислиш?

Аз казвам - зае...те ги тия лозунги и конспирации. Ако не ви кефи тук - махайте се. Ако не искате да се махнете, променете се. Защото промяната на цялото започва от промяната на единицата. Спрете да мрънкате, започнете да мислите. И чак след това да действате.

#3 Webcafeuser 27.07.2012 в 17:03:09

В статията никъде не се казва ,че преди 89 сме живели по добре.Човека е обяснил,че ако дадена стока тогава е била по- евтина от сега то друга е струвала в пъти повече.Както и обратното(примера с колата ,която ще изплатиш само за година, но за сметка на това цените на други стоки и услуги са се повишили доста )И все пак автора доста си противоречи,като ни кара да мислим сами а в същото време ни агитира да не гласуваме отново за ГЕРБ както се вижда от добавеният постер.

#4 explorer 27.07.2012 в 17:30:01

Бих добавил, че освен елементарна логика (или здрав разум) е необходима и доза хъс или инат, за да се противопоставиш активно, първо в себе си, а после и вербално или както се наложи на този потоп от манипулации, целящи да превърнат хората в удобна за управление и моделиране маса

#5 Блуждаещ читател 27.07.2012 в 18:02:38

Ако предпочиташ да вярваш, вместо да мислиш, ще си сред стадото. С всички екстри - овчаря с гегата, овчарските кучета, стригане, доене и клане. Храна и вода - колкото и когато реши овчарят. Това е тезата на написаното. И е вярно и добре написано. Къде видяхте партийните призраци пак, не знам??

#11 post deluvian 28.07.2012 в 09:36:43

от утре започвало астрономическото куково лято

#12 post deluvian 28.07.2012 в 10:27:59

ае какво значение има какво било преди 89-та, или какво било преди 1232-ра, или какво било когато пра-пра-баба ти си пазела яйцата от птеродактилите, хубаво е да се живее в реалността, а в реалността живеем в една от малкото държави където има равенство между мъже и жени, и свобода на предприемачеството. Та в тоя смисъл - сума хора отказват да рефрешнат монитора и да видят новата реалност и възможностите, които имат, само хленчат що Бойко не идвал да им пълни хладилника и да им плаща сметките.

#13 niemen 28.07.2012 в 10:52:28

"Още един пример: преди 10 години за 500 лева можеше да си купиш компютър с мижава RAM, бавен процесор и малко storage място. Сега за същите пари можеш да си купиш лаптоп с мижава RAM, бавен процесор и малко storage място, който обаче е в пъти по-мощен от въпросния компютър." Норче, дете палаво, написала си уникална глупост. След като и двата са с мижава РАМ, бавен процесор и малко сторидж място, няма как единият да е в пъти по-мощен от другия. Повече са му конските сили ли? Примерите, с които си служиш, са абсолютно неуместни, да не говорим, че и не отговарят на истината. За 8 хиляди лева преди 89-та можеше да се купи Волга дизел, което си беше направо върхът. Трабантите бяха по3 хиляди. Проблемът беше съвсем друг: нямаше ги, имаше изкуствено създаден дефицит. Ако сравняваш средната заплата тогава и сега, то разликата сигурно е макс. 3 пъти в полза на днешната. Но повечето услуги и стоки сега са увеличени десетки пъти(транспорт, ток, вода, отопление, битови и пр.) Единственият верен показател за това, дали положението се скапва, е да видиш какво би могла да платиш със 100 лева тогава и сега с 300. Тогава: ток за месеца -6.50; вода - 1-60; парно -13.80; други битови -общо 10; до тук към 32 лева. С останалите можеш да отидеш с гаджето поне 6 пъти на ресторант. Сметката с 300 лева си я направи сама. Не казвам, че цените тогава са били реални. Но бяха такива и потребителят не го беше еня, защо са такива. По-голяма част от данъците отиваха именно, за да бъдат такива. И защо трябва да слушаме разни организации и целеви групи, които ни убеждават в това или онова, като всеки от нас харчи пари и може да направи елементарно сравнение? Да, ще кажеш, но свободата? Ех, свободата.....

#14 LaForce 28.07.2012 в 13:35:40

Тоа па, иска да се махнем, иска да се променим... ни сме променени бе слабак. Даже и да искахме да се махнем, няма къде да отидем, на нас е ясно че системата е глобална, ясно ни е че в америка 100 000 000 хора са под прага на бедноста, ясно ни ече в норвегия също ги гледат с камери, че в испания половината население е без работа а царската им фамилия управлява 1000 години... ясно ни е че глобализъм означава точно това което означава- глобален контрол. Няма да се махнем, ще се борим, ще контропромиваме мозъци ще обясняваме какво значи конспирация, какво значи да мислиш критично. Въобще слабаци със плитка сугестика от типа - заеби това "което ти промиха мозъка като го чуеш да се пходхилкваш и да не слушаш", нямат голям шанс вече. Нивото се вдига, нивото на разбиране за света и на познанието за себе си... вчерашните умници, които управляваха умовете на масата днес са мезе и по кварталните седенки се обсъжда колко плоски методи за манипулация ползват... the game...

#15 Uti 28.07.2012 в 14:40:54

#17 Govedo13 28.07.2012 в 18:33:43

Да не се доверявайте на простите факти вервайте ми. Много угодна статия за социално инженерство. Всъщност българина по време на комунизма е имал по-малка но пълна потребителска кошница, а благата са били разпределени по-същият начин както сега- 90% се притежават от 2% от населението. Единствената но СЪЩЕСТВЕНА разлика е че по време на комунизма е нямало човек без работа, нямало е отрицателна раждаемост, нямало е цигански и турски проблем и е нямало българи,който да умират от глад както сега. Когато авторката сравни 2 пълни потребителски кошници от времето на комунизма и сега тогава може би може да си говорим.

#19 post deluvian 29.07.2012 в 11:05:24

тц, като са тръгнали да се връщат във времето, не може да ги спре никакъф Бай Тошу, а направо продължават до пещерни времена

#21 Govedo13 29.07.2012 в 15:52:41

Дам. Да кръстят статията промиване на контра-промиването на глави. Напред към светлото капиталистическо бъдеще на България като най-бедна държава на континента с умиращо население.

#22 Не е задължително да си луд 29.07.2012 в 18:51:01

"...Доказах ли го?..." - ДА! Че си тъпа уфтча!, със своя статия в WebКенеф!" Кой те излъга, че израстъка в горния ти край, може да бъде наречен "глава" и се нуждае от промиване, а не просто от измиване? Как се трие тук акаунт? То, по-добре да започна да чета "Галерия", "Шок" или коя и да е подобна боза!. Там поне глупостите се пишат за пари...

#23 wolfbg 30.07.2012 в 09:20:13

Заради такива като тебе, буцо Нора Найденова, и слабоумния ти начин на мислене, ще те цитирам : " Ако не ви кефи тук - махайте се. " ...??? - в България останаха 99% дебили, които на две магарета сламата не могат да разделят и това дава години наред сила на други дебили да се мислят за много хитри и да ни заливат с простотиите си, за да ни щавят и да изкарат некой друг милион. Земи ти се скрий некъде, краво. Спри да дращиш простотии.

#24 post deluvian 30.07.2012 в 09:47:13

Наистина много хора живеят зле, но като чета глупостите по форумите, няма как да е другояче. Кризата винаги е в мисленето.

#25 Ицо 30.07.2012 в 09:55:49

Всеобща Конспирация ИМА. Но тя е на по-друго ниво. И това е казано хиляди години преди нас. А именно : Има борба между Доброто и Злото. Може да го наричате Бог и Сатана ... или както си искате, но това е факт. Няма да влизам в подробности, щото е доста дълго и който има мозък и иска да разбере истината нека да прочете повече от Библията например. Макар че и там не е казано много ясно и не е лесно за разбиране от по-елементарните мозъци. Но с 2 думи - Бог е носител на доброто а Сатаната на Злото. Сатаната работи с изкушенията с цел да зароби душите на хората. Но и той е творение на Бог все пак и е необходим в по-висшия замисъл на Твореца. За съжаление не ни е дадено да разберем изцяло този Висш замисъл. Хайде да спра че сигурно ставам досаден

Новините

Най-четените