Циркът отново е тук!

Най-мащабното представление на европейския политически цирк - изборите за Европарламент на 25 май - са след само три месеца и кампаниите "про" и "анти" ЕС вече навлизат в активната си част.

Социолози и политолози започват да чертаят графики и схеми как би изглеждал състава на законодателното събрание на ЕС през следващия му мандат. Безработица, социално неравенство, политики на ограничения и други непопулярни мерки, предприемани на европейско и национално ниво през последните пет години, дават огромно предимство на крайно-десни и евроскептичните партии и движения в голям брой от държавите-членки на предстоящия вот.

До степен в представите на част от наблюдателите да се зароди мрачният сценарий, в който популистите се превръщат в една от основните политически групи в Европарламента. Възможно ли е анти-ЕС партиите и движения наистина за превземат европейските механизми, за да блокират функционирането му? Фактите дотук показват, че подобен развой на събитията е напълно реален.

Парчетата от пъзела

В социологическо проучване на агенция Ifop от края на 2013 лидерката на френските крайно-десни от "Национален фронт" Марин льо Пен беше посочена като фаворит за спечелване на евровота с 24 % от намеренията на избирателите. Традиционната десница, "Съюз за народно движение" получава 22 %, а управляващите социалисти на президента Франсоа Оланд имат подкрепата на 19 на сто.

Тези данни ще бъдат подложени на тест на предстоящите на 23 и 30 март местни избори във Франция, но очакванията на наблюдателите са вотът да потвърди неодобрението на французите към управлението на Оланд, както и да затвърди липсата на доверие в традиционната десница.

При всички положения ефектът от четвърт от френските гласоподаватели гласуващи в полза на крайно-десните ще означава, че най-малко 18 членове на ЕП ще произлизат от "Национален фронт".

След като през ноември обяви включването си в политически съюз с френските евроскептици, лидерът на холандските националисти Геерт Вилдерс продължава да присъства стабилно в сондажите на социолозите от "ниските земи" и последни проучвания от 14 февруари дават "Партията на свободата" като първа политическа сила.

В Холандия също предстоят местни избори през март, но Вилдерс вече обяви, че ще запази силите си за евроизборите, като негови кандидати ще се борят за кметските места само в два града - Хага и Алмере. Очакванията на наблюдателите са от 26-те мандата на Холандия в ЕП, най-малко 10 да отидат в полза на "Партията на свободата".

Подобен на френския сценарий се наблюдава и в Австрия, където партията на покойния Йорг Хайдер се завърна "с трясък" в политическия живот на парламентарните избори през септември 2013 г., спечелвайки 20 % от местата в националния парламент. Ако тази тенденция се запази, австрийската "Партия на свободата" ще има най-малко петима свои депутати в следващия мандат на ЕП.

Според социолози в 12 от 28-те държави-членки на ЕС да бъде регистриран възход на евроскептиците на предстоящите избори, което ще им даде като резултат 34-35 места в ЕП.

Допълнителните "фактори"

Към тези резултати обаче следва де се добавят членовете на ЕП, които ще дойдат от Великобритания, където „Партията на независимостта" на Найджъл Фараж се очаква да вземе 22 % от гласовете и да вкара 16 евродепутата, вместо сегашните 8.

Крайно-десните "Истински финландци", които са първа политическа сила във Финландия ще имат между 6 и 7 свои членове на ЕП. Подобен възход на популистките партии се забелязва също така в Швеция и Латвия.

Младата евроскептична партия "Алтернатива за Германия" също ще има шанс "да блесне" на евровота, както и движението "Пет звезди" на Бепе Грийо в Италия, за които се очаква не само да вкарат за първи път свои представители в ЕП, но и да вземат най-малко 19 мандата.

Простата калкулация на изброените дотук очаквани резултати за анти-ЕС партиите показват, че ако сформират политически алианс, подобен на този вече създаден от Марин льо Пен и Герт Вилдерс, те ще са трета политическа фракция в ЕП с между 71-75 евродепутати. Изпреварвайки либералите, които се очаква да запазят едва 62 места в законодателното събрание, от сегашните 84.

Съюзът на "съмишлениците"

Самите Вилдерс и Льо Пен вече заявиха готовността си да търсят съюз с партията на Найджъл Фараж и подобни „съмишленици" от други западноевропейски държави, изолирайки се от нео-нацистките движения от Изтока, като "Златна зора" в Гърция и "Йобик" в Унгария, които също ще имат свои представители в ЕП.

Съгласно правилника за създаването на политическа група са необходими най-малко 25 евродепутата, от най-малко седем държави-членки. Съществуващата досега фракция "Европа за свобода и демокрация", в която членува партията на Фараж, но не и тези на Вилдерс и Льо Пен, съвсем реално може да се разпадне, за да даде място за групирането на крайно-десен евоскептичен фронт. Подобно обединение ще има възможността за интегриране и на част от независимите членове на ЕП.

Цялата картина

Проучване на агенция Pollwatch от 19 февруари показа, че двата политически мастодонта в ЕП - Европейската народна партия и Европейските социалисти - ще имат малка разлика в броя на местата, които се очаква да вземат, с преднина на левицата от 213 срещу 209 членове на Европарламента.

Ниският резултат на либералите (62 места от 84 досега), спадът в подкрепата за "Зелените" (38 места от 55), запазването на позициите на крайната левица (47 места от 35) и традиционните консерватори (61 места от 51) означава, че една евентуална група на евроскептичните партии ще има възможността съвсем реално да влияе на процесите в ЕС.

Наистина подобен сценарий ще позволи на европейските социалисти да заложат в политиката си в ЕП на "изконното си право" за идеологическо противопоставяне на крайно-десните. Докато консерваторите, ще имат възможност да са решаващият партньор в контрирането на законодателните им инициативи. Доколко обаче това ще е възможно и ефективно, само бъдещето ще покаже!

При всички положения отвличането на европейския демократичен механизъм за анти-ЕС цели е действителна опасност на хоризонта, както в близко, така и в далечно бъдеще.

*Благовест Бенишев е журналист, международен редактор и преводач. Работил е като пресаташе в Европейския парламент (2007-2011 г.)

#1 Borracho 25.02.2014 в 16:14:31

Зиг Хайл еуропа юнайтед а? Бахти фалшивата картинка, бахти дебелите пердета са спуснати навсякъде. А в Брюксел весело пече, пейслипове от по 10-20 хиляди евро на месец има за всички, краставиците са прави и корави, кокошки весело куткудякат свободно по улиците

#2 скучко 25.02.2014 в 16:42:38

Ами каквото повикало-такова се обадило! Вместо да си гледат в пъпа , да се вайкат и да лепят етикети, "националисти", "популисти", " нео-нацисти" и пр. клишета, радетелите за европейското единство да се замислят не докараха ли те, със своите си действия този надигащ се, справедлив, евроскептицизъм? Ми то не беха директиви за "криви краставици", "щастливи кокошки", 'чувстителни прасета и крави", "зелени енергии" и куп още дивотии сътворени от дебелите задници и лениви мозъци на евродепутатите!? Пък впоследствие се оказа ,че зад всички тези уж полезни за гражданята на ЕС идеи стоят чисто корпоративни и лични интереси. То не бяха раздавани пари на калпак по трудно разбираеми критерии за тва и онва, този и онзи бизнес такъв и онакъв проект и като се разровиш се оказва ,че и консултантите ,че и бенефициентите, че и подизпълнителите на европейско и местно ниво са се навързали като свински черва с политици, евродепутати и секакви други евролобисти и радетели за евроинтеграция. Дотам са се самозабравили, че дават съвети и мнения за драстични икономии и свиване на националните бюджети, а не забравят всяка година да актуализират с "+" собствения си бюджет. Всъщност що ли си хабя клавиатурата Далеч съм от мисълта , че и новите евродепутати, от която и ще партия и движение да са няма да помислят първо за себе си и ближните, па после да творят за благо народу.

#3 sim4o 26.02.2014 в 13:39:49

Ще станат и първи ...

#4 Borracho 26.02.2014 в 13:53:27

"Марин льо ПенИС"

Новините

Най-четените