Жена в Индия - опасно за живота

Многобройна тълпа скандира гневно по изпълнените с полиция улици на Ню Делхи в неделния следобед. Демонстрантите носят плакати с искане да бъдат обесени мъжете, отговорни за груповото изнасилване на жена, която по-късно почина. Сред задържаните за нападението е и 17-годишно момче.

"И какво като е малък", пита един от протестиращите - "обесете го и него". Протестиращите са дали на властите срок за изпълнение на смъртните присъди - изнасилвачите трябва да увиснат на въжето до 26 януари. На тази дата Индия празнува своята независимост, дошла с помощта на ненасилствената съпротива на Махатма Ганди. Една от крилатите му фрази е, че "око за око прави света сляп".

Тълпата по улиците на Делхи сега изглежда разярена и жадна за мъст. Тя е съставена почти изцяло от мъже.

Хиляди индийци излязоха по улиците след ужасяващото изнасилване на 23-годишна студентка по медицина. Тя се качила на автобус заедно със свой приятел, когато била нападната от няколко души, сред които и шофьора.

Масовите протести на пръв поглед са знак, че безразличното и даже поощряващо сексуалното насилие общество е готово за промяна. Обиколилите света кадри с разгневени мъже показват, че може би е дошло времено проблемът да получи нужната публичност.

Най-голям процент от посегателствата стават в бедните селски райони и често властите въобще не са сигнализирани за тях. Освен това, обществото хвърля немалка част от вината за изнасилванията върху самите жени, като ги съветват да се обличат семпло и да не се придвижват сами по тъмно.

Промените не стават за една нощ. В демонстрациите участват и жени, но те рискуват отново да станат жертви на агресията - много от протестиращите са водени само и единствено от сляпа ярост.

"Много се радвам, че мъжете протестират", казва Ритупурна Бора, която от повече от година организира протести на жените срещу сексуалните посегателства. Според нея обаче не смъртните наказания, а цялостните социални промени ще защитят индийките.

Преди изнасилването на студентката, на протестите не идвали много мъже. След това започнали да се появяват и такива, които "яхвали" демонстрациите. "Ние не искаме палячовци, а хора, които наистина ги е грижа за насилието срещу жените. Ние молим мъжете да спрат да скандират, за да се чуват и жените, но това не се случва. Казват "Хайде де, дошли сме и ви помагаме".

Понякога се случва жените и мъжете да са поравно на улиците. Представителите на силния пол крещят и искат смърт, докато забулените със сари тихо държат запалени свещи и показват плакати с призиви за край на насилието. Макар сред мъжете да има и такива, които разбират тежкото положение на жените в Индия, мнозинството смята, че може да опази честта на своите близки само със средствата на насилието. Случва се даже да заплашват жените-активистки.

Бора нарича тези хора "главорези". С тяхна помощ при последните няколко протеста се е създала изключително враждебна атмосфера спрямо жените. Прекият резултат от нея са същите издевателства, срещу които индийките се борят безуспешно.

#1 iii_krv 03.01.2013 в 11:42:53

Когато индийката се омъжва на челото и рисуват червена точка, а на мъжа и дават снайпер... Ето защо изневерите и разводите са изключителна рядкост в Индия!!!

#2 fata morgana 03.01.2013 в 12:51:10

Понякога нещата не опират до гняв или до ярост. Всяко общество боледува по различен начин. В Америка почти всяка година влиза тийнейджър в училище с пушка в ръка и избива съучениците си. В Индия се случват неща като описаните по-горе. В България се наблюдават други феномени, които са специфични за посткомунистическата ни държава. При нас беше необходимо след края на режима да се направи един по-щателен анализ на това в социален план какви механизми за манипулация са останали от него. Навремето партията е разработвала методи за унищожение на хора ( т.е. начин да сринеш някого психологически и да го превърнеш в обществена отрепка чрез манипулация на самия него и хората около него) базирани изцяло на проучвания в сферата на психологията и социологията. Тези методи за били един механизъм на злото, който е действал безотказно. Към настоящия момент не само, че тези механизми продължават да се прилагат, но всеки от нас ги репродуцира неволно във взаимоотношенията си с околните. Никой от нас не забелязва, че това не винаги е било така. Крив Макарон беше публикувал много интересен коментар за хора със садистични наклонности (не мога да го намеря в момента). В България повсеместно се прилага форма на садизъм от хора, които в своята същност са добри, нямат садизма заложен в себе си. Истинската причина е, че характерът им е бил изкован в една сбъркана, напълно демонична идеология и те преценят това за правилно. Самата идеология е изградила у тях различни категории за добро и зло. Ако сравним американското кино с реалността в България, в нито един американски филм не може да се види това, което се случва тук или да му се даде точната формулировка. А именно: напълно нормални, приятни, благи хора в определени ситуации от живота си да прилагат унищожителни психологически схеми върху околните. Това е изцяло наш роден феномен.

#3 fata morgana 03.01.2013 в 14:01:24

Това, че борбата не е насочена срещу хората, а срещу идеологията съм го писала и преди. Не бих продължавала толкова смело напред без ясна концепция. Всъщност точно по тази тема разсъждавах последните седмици и мислех да я подхвана под статията на Явор Николов „ Универсално алиби”, касаеща въпросите върху които трябва да се хвърли светлина, но не успях да го доведа до достатъчно сбит, смислен и изчистен вид – разполагам само с примери. Но в близко време смятам да подредя нещата и да ги изложа. За мен това е обективния факт: проблемът не е в роднините,или в началниците, а в идеологията им, но върху този проблем никога не е имало достатъчно светлина и единственият начин да се разгледа е чрез примери. Разбирам, че всичко до тук звучи безумно цинично, но в реалността е повече от цинично: идиотско е. От личен опит се убедих, че нещата могат да се оправят и в моя личен план до голяма степен го постигнах: както у дома, така и на работа. И това подобри живота на някои хора в това число и моя. ( а за някои разкрили се наскоро факти, смятах, че са известни от доста по-отдавна)

#5 Чарли Шийн 03.01.2013 в 17:12:17

То зестрата и кастите са отдавна забранени в Индия - но никой не ебава От кастата днес се спасяват чрез училище - и то 1-2 деца от семейство, за колкото стигнат парите.

#6 deowin 03.01.2013 в 17:39:35

>напълно нормални, приятни, благи хора в определени ситуации от живота си да прилагат унищожителни психологически схеми върху околните. Това е изцяло наш роден феномен. Ще ми се да беше права, но не си. Изобщо не е "наш роден феномен". Прочети за класическия Станфордски затворнически експеримент на Зимбардо от началото на 70те и сродния на Милграм за подчинението на авторитета от началото на 60те. Може би ще се учудиш на какви неща са способни повечето "напълно нормални, приятни, благи хора". За пример ще дам само един факт от експеримента на Милграм - преди да се го проведат, повечето запитани психолози са предвиждали, че около 1% от хората (такъв е процентът клинични психопати) биха стигнали до прилагане на най-силния ток върху с нищо незаслужилата жертва. Резултатите от експеримента? 65%.

#8 koya sam? 04.01.2013 в 14:00:39

Вместо ток сега могат силно да ти засегнат егото по един или друг начин. Действа по същия начин...

#9 Мина 04.01.2013 в 23:04:46

"Освен това, обществото хвърля немалка част от вината за изнасилванията върху самите жени, като ги съветват да се обличат семпло и да не се придвижват сами по тъмно." Бобииииии, МАРШ в Индия! Ама и ТАМ явно такава позиция вече не е на "мода"- направо не си за тази Земя.... Може би все още имаш шанс в Саудитска Арабия...

Новините

Най-четените