Война на световете

Ако управляващите намират утеха в стихването на протестите, ще трябва да ги разочароваме. Радостта им е доста прибързана. Защото 6-месечната улична съпротива, предизвикана от катапултирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, не е бунт на инат, а първо действие от сблъсъка на два свята.

Уж говорят един език, но те не се чуват, не се разбират и не се искат. Не, не става дума просто за "интернет-лумпени" срещу кабинета Орешарски, за "ранобудни студенти" срещу властта и всички подобни нарицателни, с които събитията бяха старателно брандирани. До степен, в която изразяването на мнение, различно от това на двата лагера, стана почти престъпно деяние.

Тази партизанщина обаче не променя факта, че цялата политическа класа е изправена пред нов противник, който не идва задължително от авангарда на обсадите и акциите пред парламента.

Непримирими, в държавата бушуват две души

Няма етикети. Той може да не се снима пред металните заграждения, да не се целува с полицаи и да не преследва кортежа на Пламен Орешарски, но със сигурност е различен от него и всичките му колеги.

Разломът е на ниво морал, ценности и начин на мислене. Същинската битка е повече от поколенческа - тя се води между свободолюбивите млади срещу възпитаната в стигми и самоизключителност партокрация. Непримирими, в държавата бушуват две души, би казал поетът. Психолозите Иван Игов и Пламен Димитров, председател на Българското дружество на психолозите, обаче ни предлагат научно обяснение.

Венера вика Марс

Протестиращите и политиците нямат допирни точки, просто защото се движат на различни плоскости. Сблъсъкът им е неизбежен, защото е еволюционен. Ако не заради Пеевски и това правителство, щеше да е заради нещо или някой друг, убеден е Иван Игов. Ръкавицата вече е хвърлена.

"Няма никакво значение дали целите на тези протести ще бъдат изпълнени. Видяхме едно младо поколение, което не е обременено от миналото и е по-свободно да взима решения, да казва какво не му харесва. Това са носителите на новите ценности и новия морал - и ги поставят над собственото си благо", коментира той.

Игов поставя диагнозата "научна безпомощност" на нашите политици: "Те са израснали в робство. Те не разбират другите, които не се страхуват да говорят това, което мислят, колкото и да ги заплашват, каквито и полицейски сили да хвърлят срещу тях. Не говоря само за тоталитаризма, а за това, че тези партийни структури се превърнаха в затворени общества, където никой не се чувства свободно".

Пламен Димитров изтъква друга част от проблема - дългото отсъствие на културата на диалога у нас и способността на институциите да ангажират по-голяма част от населението в правенето на политика. Това се превърна в професия за избрани - и част от тях се интересуват повече от личните си интереси, отколкото от проблемите на хората. Това Игов нарича ниско ниво на морална зрелост, което дълбае пропаст между политици и протестиращи.

Димитров описва ситуацията като "шизопараноидна" - разцепването на определенията за света в черно и бяло, добро и лошо, и невиждащото нюанси мислене. Според психолога хората трябва да бъдат по-възприемчиви към случващото се, за да изковат гражданската си позиция.

Старите трябва да си отидат

Моисей разхождал евреите 40 години през пустинята не защото нямало далеч по-кратък път към Обетована земя, а защото вярвал, че роденият в робство не може да бъде свободен. Когато си отишъл и последния човешки спомен за тези мрачни времена, израилтяните били готови.

Припомняйки тази библейска притча, Иван Игов настоява: "Трябва да се появи едно ново поколение, което да е по-свободно и да бъде на друго ниво на морална зрялост. Може и да не е в този живот, но това ще се случи".

Пламен Димитров допълва, че конфронтацията между поколенията е естествен процес заради порива на младите да вземат нещата в свои ръце. "Логично е те да не знаят как да постигнат исканията си, защото им липсва политическата подготовка на номенклатурата, но са много ясни и последователни в преследването им. И рано или късно ще ги постигнат", изтъква Иван Игов.

"Със своето упорство политическият елит, който се опитва да не вижда и чува какво се случва, създава благоприятна почва за освобождаването - за моралното, ценностното, човешкото освобождаван", казва той.

За утре е свикан протест под надслов „Да сложим край на мирните протести", който впоследствие беше преименуван на "Вече го правим и за основните ни свободи". Може би точката на пречупване не е кой знае колко далеч. Остава да видим дали протестиращите ще изберат вувузелите или камъните. Второто не е никак цивилизовано.

#2 KingoftheROAD 09.01.2014 в 14:22:26

Бойчев, нещо пребоядисан ми се чиниш

#8 boron 09.01.2014 в 22:41:51

Вместо коментари по статията /наистина инфантилна/ ,само плюене по единственото смислено мнение.

#11 Шрайка 10.01.2014 в 01:02:42

Мануелче, ако се направя, че не виждам сарказма ти, веднага ще кажа, че си права. Да, Бойчо изказва мнение по същество. Един от малкото. Да не забравя и другия ви любимец - Божидар. И да, останалите сте хейтъри, които освен ad hominem, други аргументи не давате. Ама такова е времето, какво се учудвам? Сега така е модерно. Аргументи не са нужни. Нали сте "Хубави, Умни, Интелигентни"! И упорито се борите за за свобода на словото и липса на мнения различни от вашите. За демокрация, ама в която само вие имате права. За морал, ама така както вие го разбирате, витиевато. Въртите го тоя морал като майстор-сладкар палачинка. Вие сте против разделението на обществото, ама всички дето не викат по площадите са комунисти. А комунистите знаем - в Сибир. Вие изкарвате пенсиите на бабите, за това те нямат право на глас. И удобно забравяте, че хубав, лош, те са направили този свят за вас. Само вие сте училите където трябва (не в Бургаския), и следователно другите нямат право на меродавно мнение. Еле пък на глас. Вие се борите срещу олигархията, ама само срещу онази, вредната. Вие скачате срещу неправилните назначения, ама само ако не са от вашите. Говорите срещу Борисов, ама правите всичко възможно за да го върнете на бял кон. Скачате ако ви се привиди, че някой ви е нарушил правата, но потъпквате непрекъснато правата на другите. Никой не може да удря полицай, само вие. Говорите за държава, а рушите държавността. Говорите против комунизма, а действате по болшевишки. Говорите против лидерите, а не излъчвате такива. Уж сте десни, а говорите за революции и защитавате леви тези. Уж знаете какво искате, ама не го казвате. А и как да кажете нещо, като идея си нямате как да го постигнете? Прав е автора на статията! Ама само в констатациите, не и в причините за тях, още по-малко в следствията. Живеем в Огледалния свят. Нищо не е такова, каквото изглежда! А Гьобелс може само да завижда!

#13 Оня Дето Го Трият 10.01.2014 в 08:41:16

Я, Гюлеметов се е появил отново да ни поплаче как България изчезва. Колко трогателно! Че нали ти издигна Болен Сидеров да е това, което е! Ако някога и аз избягам от България ще е точно заради такива като него......и като тебе и Бойчев И точно те - най-големите патриоти, загрижени за България

#15 Оня Дето Го Трият 10.01.2014 в 11:03:14

Мануела Игнорирай ги тия. Нали помниш каква е целта на троловете с опорните точки. Изпратили са ни тука двама - един галфон Бойчев и един дето уж го играе спокоен и мъдър и всички нормални тука цял ден се дърлят с тях. Заеби ги. А за Гюлеметов - ИЗВИНИСЕБЕ! Извини се, че си работил за тоя психопат, вместо да ни хленчиш тука.

#16 asdfsd 10.01.2014 в 16:10:04

Да, Мануела, игнорирай ги тия. Оня, кажи сега на кой пристан ще избягате двамата. Къде кравешкия захлас по имигранти, ислямисти и атентатчета е най-чистосърдечен?

#18 Шрайка 10.01.2014 в 20:57:13

Мануелче, айде моля ти се, не на мен тия. Рядко пропускам новините, политическите коментари по вестници, телевизии и радия, интернет. Къде бе чедо, къде сте казали едно конкретно нещо? Ама не общи приказки, като "оставка, избори, пък после ще видим", "да се махнат всички корумпирани", "да изметем боклуците". И нямам предвид само хората във форума. Всичките дето скачате, какво предлагате? Защото, ако ми изброите какво не ви харесва, аз бих се подписал под 90% от нещата. Ама как да ги поправим? Или, ако използвам твоя любим лаф - "Как да го свържа, бе младеж, как?". Най-конкретното нещо дето чух и с което ни проглушиха ушите цяла седмица бяха 6-те стъпки на РБ. И кво? Точка 1 - оставка. Съвсем конкретно искане ;) Точка 2 - спешни промени в Избирателния кодекс. Ама какви, защо, какъв ще ефекта? Нъцки! Точка 3 - разпускане на Народното събрание. Съвсем конкретно искане ;) Точка 4 - нови избори. Съвсем конкретно искане ;) Точка 5 - ново Реформаторско правителство. Нещо така, да посочат подходящи конкретни персони? Е как пък разбраха, че някой ще ги избере?Или просто игра на думи? Точка 6 - обществен дебат по смяна на Конституцията. Ами, какво ще дебатираме точно? Къде се коренят проблемите? Какво предлагат да се промени? Кое не е добре и какво е тяхното по-добро предложение? Отново нищо конкретно. За да схванеш за какво говоря, ще ти дам хипотетичен пример със себе си. Да си представим, че съм женен, с едно дете, живея в схлупена къщурка. Имам нископлатена работа, до която стигам с 3 прекачвания на градския транспорт. Жена ми ми изневерява, дъщеря ми едвам скалъпва тройките, бяга от училище и се събира със съмнителни компания. Така описан, живота ми е скапан от където и да го погледнеш. Нищо в него не би ми харесало. Промяна е необходима. Но как да го оправя? Ти ми казваш, че имаш за мен конкретни стъпки: да разкарам жената, да стегна дъщерята, да си направя още поне две деца, да съборя къщата, да напусна работа и да си основа собствена фирма, както и да си купя хубава кола. Добре, ама как да постигна тези неща? Или какво, да разруша всичко, пък после каквото стане, стане? Как мислиш, дали ще живея по-добре, ако те послушам? Та, за да завърша, ще ти кажа следното: "ще ме извиняваш, ама ... на всички подобни на вас да се обяснява е като да обясняваш на стена. Твоят коментар е чистото доказателство, че след неуморно повтаряне на някакви работи по хиляди пъти, вие отново и отново нищо не сте чули и разбрали."

#19 Оня Дето Го Трият 10.01.2014 в 20:59:59

аaсsф fuck Кажи ми твоя личен принос в борбата срещу имигранти, ислямисти и т.н.? Да си спрял на границата емигрнат, да си обезвредил ислямист? С нещо да си допринесъл, та да се отличаваш от мен или Мануела?

#23 Шрайка 11.01.2014 в 00:51:13

Добре, ето че не боляло! Можело да говорим и да спорим, без да се обиждаме един друг, и без да смятаме априори, че другият е дебил. Та на въпроса. По твоите точки. 1. Това за гласувалите за БСП съм го чувал. Дори му вярвам. В тази партия има всякакви хора. Подлизурско ръководство, неопределено във всякакъв смисъл. Мафиотска стара генерация и десни олигарси. Хора от старата номенклатура, по-скоро леви, но със сталинистки разбирания. Кариеристи и тарикати гледащи келепира. Невзрачни хорица, докоснали се до силния, сляпо вярващи му и изпълняващи нареждания, мислейки че това е правилния път. Русофили, наивно мислещи, че БСП има нещо общо с Русия. Леви интелигенти, никога не сблъсквали се с реалното управление. И накрая масата от носталгици и неудачници, смятащи че щом при Тато са живели по-добре, значи комунизма е върха. За всичките по горе е тъждествено верено твърдението, че - комбинацията на две от определенията - "комунист", "умен" и "честен" изключва третото. За себе си, мога да кажа само, че не съм комунист, останалото ще кажат тези, които ме познават. Така че, не прави грешката да ме причисляваш към комунистите. Освен това ти отново показваш разделението, което Борисов пръв въведе, а протестиращите продължиха, а именно "Всички, които не са съгласни с мен, са комунисти". Апропо, комунисти едва ли са останали много в България. Тези дето вие смятате за такива (а и много от тях мислят същото за себе си), идея си нямат какво са комунистическите идеи. И слава богу! 2. Не знам кой, от къде и как измисли това определение за "протестърите", но много бързо те го харесаха, то ги поласка и дълго време сами си вярваха по въпроса. Така или иначе, то стана нарицателно и определящо за посочената група от хора. И не, не е обидно, просто е показателно за чувството ви на превъзходство над останалите. И определено незаслужено в часта му за интелигентността. (не обиждам, просто констатация) 3. Относно Борисов. И тук съм готов да ти повярвам. Но тогава, веднага стигам отново до горната ми констатация. Като не го искате, защо в сегашното политическо разположение на силите искате избори? Когато единствения резултат, би бил или връщането Му на бял кон, или циментирането на сегашната коалиция, ама без клатещия се стол под тях? Защо играете в неговия отбор? Защо искате да протестираме? За да заменим крокодили с алигатори? Или да се запитаме "Оти го ручааме жабето?" И още нещо. Да приемем, че с магическа пръчка той и подобните нему (например сегашните управляващи) се изпарят, както ти искаш. И кой ще дойде на тяхно място? Къде са лидерите с идеи, с цели, с морал, с решителност и отговорност за действията си? Със знанията как се управлява държава, как се гради държавност? Не знам на теб, но на мен ми прави впечатление, че има пълна безидейност във всички политически партии. Никоя няма идеал, няма представа какво иска да постигне, как ще го направи, до какво би довело едно или друго действие. И нищо чудно, все пак това беше целта на тъй наречения "преход". Не промяна, а подмяна. Все пак ВСИЧКИ сегашни известни партии и партийки имат един генезис - бившата БКП. Някои бяха умишлено създадени, други се създадоха от отцепили се самостоятелни играчи, трети макар и умишлено създадени от БКП/БСП, решиха че могат да играят срещу нея. Голям наивитет от твоя (и на доста от протестиращите) страна. Вие играете в един театър, в който на вас е отредена ролята на масовката. Роля играна от вас искрено и безкористно. Без да ви плащат, но не безплатно. Защото ще платите цената, а с вас и всички дето сме останали на тази територия. 4. Точките дето съм написал, не са мои. Това са точките на Реформаторския блок, аз само ги постнах и апострофирах. Но все пак да кажа и моето мнение по това което ти си коментирала. Смятам, че Конституцията има нужда от промяна. Имам своите доводи, тези и мнения по устройството на държавата и по определени текстове. Но наистина, преди това трябва широка дискусия. Случвало ми се е неведнъж, да имам дадено мнение и след дискусия да го променя. Защото съм го видял само от едната страна или защото не съм го разгледал в дълбочина. Но такава дискусия се прави Преди, а не След избори. Да не впрягаме каруцата пред коня. Същото е и за избирателната система, макар и в момента да съм на твоето мнение. За спазването на Конституцията и на законите съм твърдо на твоето мнение, даже бих те запитал, как тогава го съвместяваш с подкрепата си за елементи, които клонят към анархия? За изборите, мисля че нагоре пространно обясних моето мнение. Избори сега не биха променили нищо, независимо дали спечели ГЕРБ или БСП. Само ще вкарат държавата в разходи, а администрацията в бездействие (не че сега особено са се разработили), т.е. отново ще имаме една празна година, както миналата. Да не говорим за голямата вероятност да върнат Оня (не този от форума ). А за да има надежда за промяна, трябва много работа и разяснения. Трябва да се преодолее насъскването на една част от хората срещу другата. Трябва диалог. Трябва разбиране. Трябва цел. Ще бъда патетичен - трябва ни Левски.

#25 Прокопи 11.01.2014 в 08:39:49

Ся, полицаите ли бяха много или протестиращите малко?!

#28 Прокопи 11.01.2014 в 12:03:42

Frida, Не трябва протестиращите да се наричат соросоиди. Сорос е рисков играч, но чак пък толкова рискова инвестиция едва ли би направил.

#30 Прокопи 11.01.2014 в 13:48:00

Ся, Фридо, страхотен сценарий, начи. Позволи ми само една корекция, която още повече ще подсили пучителния елемент: хулиганът ще фане спид не от французойки, а от французин. Ся, що се отнася до бройката - ми то и аз очаквах 50 - 60 хиляди протестиращи. Тогава полицаите въобще нямаше да се видят.

#31 Шрайка 11.01.2014 в 15:56:10

Мануела, наистина самочувствието и увереността са хубаво нещо, но надменността и самонадеяността не са. А разликата между едното и другото е в мярата. А тя беше прекрачена много бързо. Много бързо всички несъгласни с вас бяха обявени за тъпи, дърти, бедни, прости и прочее. При всяка възможност се дистанцирахте от "другите" и обобщавахте: "народЪТ, хораТА, гражданиТЕ, студентиТЕ". И аз, ако не разпозная дадена теза като своя, моментално се чувствах "извън". Да не говорим за непримиримостта ви към мнения различни от вашите, за нежеланието ви за диалог, за поставянето на етикети, за осмиването на различни. Всячески поставяте черти на разделение между себе си и останалите. А така не се прави политика. Знам, че веднага ще ми възразиш, че вие само посочвате с какво не сте съгласни, а не искате да ставате политици. И в това е основната ви грешка. Не можеш, като разглезено дете, да тропаш с краче и да викаш "Няма пък! Не искам!". Стига с това само да искаме от другите, а нищо да не правим. Като не ти харесва нещо, първо изразяваш несъгласието си, после казваш какво искаш да постигнеш, след това намираш съмишленици, взимаш участие в правенето му, и се бориш да постигнеш своето. Никой няма да направи нещо вместо теб, стига с чакането някой друг да свърши вместо нас нещата. Юнака на белия кон няма да дойде, да викаме Неволята. Протеста не даде идеи за развитие, не излъчи лидери, не създаде нищо. Огромна обществена енергия бе разпиляна на вятъра и след толкова медийна подкрепа, дори манипулация, след толкова дискусии, интервюта, статии, репортажи, ефекта е нулев! Няма нови лидери, няма нови партии, няма нови идеи. Е за кой друг да се гласува? Как би могло резултата да е различен? Сега сме там, от където започнахме. Дори по-зле! Демократични практики като правото на протест, митинги, подписки и др. бяха опорочени, принизени и превърнати в досада и посмешище. Подобни действия капсулираха протеста и накараха хора, принципно съгласни с протестърите, да се отдръпнат. Друг голям проблем на протестите, е че провaлят идеята за държавност и демокрация. Оплюха не само личностите, които заемат дадени постове, а самите институции. Поставиха под съмнение тяхната легитимност, нуждата от тяхното съществуване. Поставиха под съмнение институцията Народно събрание, институцията Правителство, органите на това правителство, върховенството на закона, изборите и следствията от тях. Всичко това води до желанието у електората за налагане на "силна ръка" и премахва пречките пред ограничаване на демокрацията. Води до незаинтересованост и досада, дори отвращение от политиката. А това си мисля, че е от полза единствено на олигарсите, от които между другото беше посочен единствено Пеевски. А за Бойко, казваш бил изпята песен. Не, за жалост не е. Той е единственият кандидат за оная твърда ръка, за която стана дума преди малко. Явно не се движиш сред хора, различни от твоята компания, за да говориш подобни неща. Да бъдем реалисти, за съжаление днес има само БСП, Бойко и ДПС. Другите биха имали шанс да внесат малко екзотика и толкова. Нищо сериозно. Никой не успя да надрасне себе си и егоизма си и да се издигне над съществуващото статукво. А защо протестите не родиха лидери? Защо е този страх, сакън някой да не каже, че нещата се ръководят от някого? Защото ще лъснат обвързаности? Защото нещата се правят със скрити помисли? Защото целта е да се махнат едните, за да дойдат познатите други? Нещо не ми се връзва вашата теза. Всичко е "спонтанно", няма лидери, няма политически щения... Ами тогава на какво се надявате? Някой да се засрами и поправи? Да бе, да! Вярвате ли си?

#32 Rowan 11.01.2014 в 17:48:44

Шрайка, те това е твое: "Друг голям проблем на протестите, е че провалят идеята за държавност и демокрация. Оплюха не само личностите, които заемат дадени постове, а самите институции. Поставиха под съмнение тяхната легитимност, нуждата от тяхното съществуване. Поставиха под съмнение институцията Народно събрание, институцията Правителство, органите на това правителство, върховенството на закона, изборите и следствията от тях." Абсолютно и безусловно си прав за резултатите и също толкова абсолютно и безусловно си в грешка за причините. Не протеста изроди държавността, а изродената държавност предизвика протеста. И да, протестиращите са малко като разглезените деца, дето тропат с краче, вярно е, че нямат идея и т.н. Ама не им е и работа да го еВа! Те не са политици, та да знаят как да се управлява страната. Те са хора специалисти в техните си области, но като такива са и редовни данъкоплатци, които издържат тази държава. Политиците са тези дето са си подали документите да управляват. Те трябва да предложат модел за развитие. За това вземат заплати.

#33 Шрайка 11.01.2014 в 18:53:56

Rowan, не си ме разбрал правилно. Съгласен съм с теб, държавата е изродена и протестиращите сега, нямат пръст в това. Държавата бе превърната, парче по парче, в лична собственост. Работеща в полза на собствениците или иначе казано - олигарсите. В това, с мен спор нямаш. Но за да могат да се възползват от нея, те я пазят. Непрекъснато величаят институциите, втълпяват страхопочитание ако щеш към тях. Прочети внимателно това което си цитирал - "...провалят идеята за държавност и демокрация. Оплюха не само личностите, които заемат дадени постове, а самите институции. Поставиха под съмнение тяхната легитимност, нуждата от тяхното съществуване." Т.е. протестиращите поставят под съмнение нуждата от държава и нейните институции. "За какво ни е Народно събрание? Само да ги хрантутим и да харчат пари.", "Да намалим броя на депутатите, да премахнем субсидиите за партиите", "От къде на къде полицията ще ми забранява и ще ме ограничава", "Аз няма да се подчиня", "Ние ще им пречим"... Познати ли са ти подобни приказки? Ти си разумен човек, смятам че можеш да екстраполираш тези твърдения и да разбереш на къде водят. След като всички, които избрахме в това народно събрание, не отговарят на необходимите според мен и теб качества, след като тези, на които възлагахме надеждите си не ги оправдаха, то тогава е редно нещо да променим. Ние. Аз, ти, тези които са недоволни, тези които протестират, тези които имат активна политическа позиция. Тези, които ги е еня, какво ще стане с тази държава. НИЕ трябва да станем политици, ние трябва да накараме да ни повярват, ние трябва да докажем, че не сме като тези. И протестиращите, като хора заели страна в политиката, нямат право да се дръпнат и да кажат "това, не е наша работа". Ваша е! Иначе си седнете на задниците и не се бъркайте в нещо, което не ви е работа! Дошло е време, дето или викаме Неволята и с нейна помощ се оправяме, или дигаме гълъбите. И крайно време е тези, които са станали политици, само за да взимат заплати и комисионни, да бъдат натирени в миша дупка. Преди това обаче трябва да се възпитат новите политици. А това е дълга и къртовска работа. Не случайно споменах Левски. Той е знаел Пътя.

Новините

Най-четените