Очаквано: Сочи се превръща в град-призрак

Половин година след провеждането на Зимната олимпиада в Русия, градът домакин Сочи се е превърнал в призрачно място.

Това не е неочаквано, предвид предназначението на обектите, в които бяха инвестирани милиарди долари: те са предвидени са зимни условия.

И най-вече: предвидени са да не бъдат използвани никога повече.

Всъщност изоставянето не е необичайно за градовете, които са подслонявали олимпийски игри, кометира Мат Шау в статия, посветена на Сочи, на сайта Architizer.

Според него олимпиадите обикновено причиняват точно този наблюдаван и сега ефект на местата, където се провеждат: липса на хора, изоставни сгради, скъпи съоръжения, които от ден на ден все повече западат.

Именно защото са построени с целта да посрещнат нуждите на малка серия от събития без продължение във времето, твърде бързо сградите се превръщат в никому ненужни развалини.

И все пак - кое прави руските олимпийски руини по-различни от изоставните спортни съоръжения другаде по света?

Първото, което отличава сградите в Сочи от тези в други олимпийски села е, че те не са напълно достроени, според Шау. "В известен смисъл, тези постройки никога действително не са функционирали като завършен продукт" - пише той.

Според него, немонтираните тоалетни чинии, които и сега могат да се видят в града, заедно с недовършените бани, с които олимпийските села се прочуха по цял свят по време на игрите, създават нов жанр в архитектурата, а именно

съвременната развалина.

Втората разлика, според Шау, се корени в спецификата на архитектурата в Сочи. Той я дефинира като смесица от руски имперски стил и стила на американската пост-модерна епоха. Симетрия, кули и триумфални арки украсяват уж спортните сгради, с които Русия се опита да впечатли света през телевизионните екрани.

"Самата природа на тази архитектура прави упадъкът й действително трагичен" - заключва Шау.

Руският фотограф Александър Беленкий, който е първоизточник на снимките от Сочи (галерия) се опитава да бъде по-обективен в оценката си на пост-олимпийската обтановка.

В блога си, той изказва наблюдението, че централната част на града все пак е изключително чиста и поддържана.

Основният проблем, който се вижда обаче и с невъоръжено око, е липсата на хора. Надеждата е в Сочи през зимата да се върнат тълпи туристи, които да изпълнят улиците и кафенетата. Предвид политическата обстановка обаче, кометира Беленкий, такъв вариант е по-скоро изключен.

"За половин година, посоката на вятъра остро се промени. Когато Русия се говеше за Олимпиадата и започна строежа на сградите, "западното" се явяваше като образец на поражание. Трябваше да хвърлим прах в очите на света, че нашата страна се съобразява с приетия в западния свят стандарт, в това число и в областта на строителството, на градоустройството, на уличния дизайн" - разсъждава Беленкий.

"Затова и в Сочи се получи китайска полу-Европа. И това на никого не е необходимо сега".

Очевидно, когато става дума за естетика, а и за елементарен здрав разум, както американската, така и руската гледна точка се припокриват. Всеки може да си направи изводите, разглеждайки снимките.

Но както се казва: часът на истината ще настъпи наистина през зимата. Ако Русия промени политиката си и се отвори към Запада, ако климатът така се измести, че в Сочи се задържи по-сериозен сняг и ако слънцето започне да се върти около земята, вместо обратното - туку виж пост-олимпийският град се е превърнал в сериозна туристическа дестинация.

Дано, ама надали.

#1 todor 31.08.2014 в 10:13:28

Разликата е в масивната американска кампания АНТИ-СОЧИ...

#2 Алилуйщина 31.08.2014 в 10:20:53

От могъщ индустриален център, нещо като Силициевата долина на ранния ХХ век, Детройт днес се е превърнал в град призрак. Дългът на Детройт от поне $ 18 млрд. е над 4 пъти по-голям от досегашния рекорд - $ 4,2 млрд., заради който окръг Джеферсън, щата Алабама, с население 659 000 души обяви фалит през 2011 г. Кредиторите се лишиха от $ 1,2 млрд. - През 2012 г. три калифорнийски града обявиха фалит: Стоктън - 292 хил. души и $ 1 млрд. дълг, Сан Бернардино - 213 000 население и $ 492 млн. дълг, Мамот лейкс - 8234 души и $ 43 млн. обезщетение за неизпълнен договор за строителство. - Най-големият общински фалит за ХХ век бе на Ориндж каунти, Калифорния, с 2,4 млн. население. Дълговете на местните власти бяха $ 2 млрд…………………………. http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2161156

#3 Rowan 31.08.2014 в 12:12:42

Стигнах до "окрасяват" ...

#4 Прокопи 31.08.2014 в 12:24:09

Мда... уебкафе реагира доста късно... очаквах по-рано да подемете пропагандата започната от неизвестният блогър macos и горещо прегърната от западни медии. Както се казва ако искаш да станеш известен пишеш нещо против Русия. След това излязоха стотици опровержения, ама уебкафе не се интересува. Та това са призраци разхождащи се през лятото в зимния курорт Роза Хутор, построен за олимпиадата: http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=116727682&postcount=3572 Снимките са от средата на Август. През септември ще има кръг от Ф1 в олимпийския парк.... Абе скука и мъртвило

#5 Прокопи 31.08.2014 в 12:28:39

Мда.... Призрачно http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=116586518&postcount=3563

#6 Прокопи 31.08.2014 в 12:38:13

Да не ви уплаши някой призрак. Олимпийският парк, август: http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=116593946&postcount=904

#7 Vincent MoFo 31.08.2014 в 13:19:59

Определено е така ! не ми пишете, че са от август тези снимки бе Прокопи. Тогава са качени в сайта. А нощните снимки са си направо рекламни. Има разлика, между професионално направени, изготвени снимки и такива правени от обикновен човек. Поне за разлика от вас съм бил в сочи и то през септември, много преди олимпадата и мога да кажа, че по това време човек няма по улиците. Единствено големите хотели от международни вериги имат гости ( семинари или конференции, какъвто беше моят случай )

#10 Vincent MoFo 31.08.2014 в 14:50:54

Не пич, нито Лондон, нито USA ще направят повече оломпиади, нито някоя умна нация. Хората не искат да се харчат парите им за глупости, неяо с което се съобразяват всички правителства. Тук не става дума за руското, което не се зъобразява нито с народа си, нито със съседите си !

#11 Прокопи 31.08.2014 в 15:15:38

Разбира се MoFo. Снимките са правени през зимата, а Сочи е град във Флорида Последно, още един фоторазказ от зимния курорт от средата на Август: http://www.funsochi.ru/blogs/funsochi/2014/gorod-prizrak

#12 Оня Дето Го Трият 31.08.2014 в 16:19:23

Проблема не е дали снимките са от зимата или лятото, а че всички тия милярди за Сочи и за война с Украина са за сметка на руския народ, който въобще не е цъфнал и вързал, само за да може властта да показва мускули. Само че всеки от тия дето пишат малоумни коментари тука си е въобразил, че ссмия той е Путин, а не обикновен данъкоплатес като руските. Вие искате ли да направим с държавни пари град-призрак на морето и да окупираме половин Македония , само за да може например нашия Бойко да дуе мускули по света че сме велика сила?

#13 янаки 31.08.2014 в 22:09:18

Статии, като тази, която коментираме, няма как да бъде обективна по простата причина, че трябва да си прекалено голям махнаджия, да виждаш само кусури и нищо малко-много хубаво в Сочи. Да не говорим, че оценката и на Олимпийския комитет, и на спортистите беще положителна. Но главната констатация, че тези мегаломански съоръжения за международните спортни събития, които, още като се започне с Олимпиадата в Токио, поглъщат все по-големи средства и при положение, че най-общо казано са за еднократна употреба,и стават моментално бреме за обществото, защото независимо дали се използват или не, тяхната подръжка изисква ежегодно все по-големи суми, e вярна. Ако тези огромни средства се похарчат за изграждане и подръжка на прилични спортни зали и плувни басейни в училищата и не само там, те наистина биха били похарчени с голяма полза.

#14 Сашо 01.09.2014 в 02:48:42

Нека не забравяме свлачищата и потъналите сгради в следствие на строителните дейности около Олимпиадата в Сочи. Абе на това му се вика баш цигания - хем калпаво, хем много скъпо. Тия пари Путин и компания да ги бяха дали за модернизация на някои от университетите в Русия по-полезно щеше да бъде за обществото. Ама то какво ли коментирам - Путин е най-великият и всички трябва да му се кланяме...Доста ниско предвид ниския му ръст.

#16 Бояна 01.09.2014 в 13:25:38

Както се казва пилците се броят на есен, нали?

#17 stevensgr 01.09.2014 в 14:48:47

Май не знаете,че на 12 октомври,там ще се проведе кръг от Формула 1 и определено,пак ще се понапълнят хотелите и кафенетата. Ако всичко е нормално и се разберат,може и всяка година да има състезание там,така че не отписвайте толкова бързо Сочи.

#19 Прокопи 02.09.2014 в 13:28:56

Геренова, с цялото ми уважение и любов към теб, ще ти кажа, че олимпиадата не бе съвсем това което ни представи тук уебкафето. Първо олимпиадата не беше съвсем в Сочи, а в град спътник Адлер. Хотелите за които пише автора macos, се намират в планинската част и са предвидени за ски туризъм. Морските хотели в самия град Сочи са си пълни, толкова колкото всяко лято. И най-достоверното според мен, са разказите на приятели посетили олимпиадата, дори единия беше участник. А тяхната оценка беше еднозначна: "Супер". Ей така си правя аз изводите, а не от уебкафето. Другата истина е, че около олимпиадата се беше разгърнала страхотна информационна война, в която, според мен, Русия не се представи добре.

Новините

Най-четените