Обещай ми любов, обещай ми тревога

Обичам предизборната обстановка. Винаги някой нещо обещава. Един - по-високи заплати. Друг - достойни старини. Трети - цветя и кебапчета.

Сега ни обещаха нови естакади. В квартал "Младост", на Лъвов мост и на булевард "Черни връх" в София.

Браво. Така обичам да става. Да има естакади, защото какво е един град без естакади?
Това е като Графа без балади.

Но да продължим нататък.

Обичам родните политически играчи. Те следват пулса на своя избирател. Те са живото въплъщение на нашите въжделения за по-добър живот.

Те олицетворяват адекватността и истинската загриженост за нас, обикновените средностатистически поданици.

За това те влизат с листата на една партия, после преминават през друга, накрая стават независими, но гласуват за трета такава. Междувременно са противници и се псуват, но в един момент внасят заедно вот на недоверие срещу други, които пък уж са подкрепени от трети, които обаче не ги харесват, но им дават гласовете си...

Стана като любовно стихотворение от Хайне, затова спирам. И се връщам на естакадите.
Естакадите са нещо страхотно. Те ще ни спасят от задръствания, ще облекчат трафика и ще спестят нерви на шофьорите.

Аз обичам естакадите. Така, както обичам магистралите. И всичките лъчи на метрото. Особено тоя до Перник (имаше и такава идея, ако сте забравили).

Аз обичам управляващите. И опозицията обичам.

И двата полюса на демокрацията работят като стар соц-автомобил. Закърпени, пребоядисани, изглеждащи солидно.

Но изискващи някой да ги бутне, за да запалят двигателя.

Когато обаче го запалят...няма спирка.

Лошото е, че все някой трябва да ги бута. А тоя някой сме ние. А ние, както вече добре знаем, сме „шибан народ", „некачествен материал" и хора, които трябва да си сменят чипа, както казваше Н.В. Дедо.

Е, сега убедихте ли се, защо това с естакадите всъщност вместо да ни зарадва, ни дразни.
Ами много просто. Неблагодарни сме поради причините, които посочих две изречения по-нагоре.
Ако бяхме „качествен материал", щяхме да сме изключително щастливи заради факта, че се готвят да ни правят естакади. Въпреки, че 200 метра след естакадата следва пътна настилка с 40 дупки, които да потрошат дори БТР.

Щяхме да сме щастливи, че има нови велосипедни алеи в Младост 4, въпреки че ако караш колело след 7 вечерта вероятността да те изгърбят и да ти го вземат е много по-голяма от тази да се прибереш по живо, по здраво у дома за поредната серия на турската сапунка по bTV.
Ако бяхме готини, щяхме да сте доволни, че МВР лови Наглите, Медузите, Октоподите. А нямаше да се включваме в подписки, че под носа на същото това МВР, пред 500 полицаи, охраняващи Борисовата градина по време на концерт убиха 28 годишно момиче.

Да, ама ние не сме готини. Можем да си позволим да не сме готини.

Ние сме обикновени хора и искаме обикновени неща.

Ако вместо естакади оправите пътната настилка в града. И завишите контрола над автомобилите така, че 30 годишни бракми да не взимат тапия за изправни... движението ще се облекчи чувствително.

Ако сложите улични лампи в Борисовата градина...

Ако подмените показните МВР акции с най-тривиалните патрули вечер на рискови места в градовете...

Ако забраните (ама наистина) безумните строежи по морето и планинските курорти...

Ако зимно време първият сняг не ви свари неподготвени, както става всяка година...

Ако влаковете на БДЖ не се палят...

Ако когато ви попитаме защо се качват цените на горивата, защо трудно се оправяме с едната заплата и прочее, вие не започвате да се оправдавате с предишните управници или да ни говорите за кредитният рейтинг на България...

Може и да ни се получат нещата...

До тогава ще я караме на обещания за естакади.

Аз обичам обещанията.

Всички обичаме обещанията.

За това според статистиката от последното преброяване имаме повече домакинства с телевизори, отколкото с вътрешни тоалетни.

Това е защото всички очакват по телевизора поредните ви обещания.

И сега ако сте пичове... вместо естакади направете тоалетни на хората.

Така ще ви споменават с добро дори на това сакрално място...

А бе, обичам предизборната обстановка.

И естакадите.

И тоалетните обичам. Те са живо доказателство, че когато някой в предизборна ситуация се напъне...винаги ще излезе нещо.

#1 sake 24.07.2011 в 08:49:51

Хубави неща са обещанията,защото имат условнопожелатен характер,ако...

#3 Shash 24.07.2011 в 11:16:49

Браво, Венци

#4 Милена 24.07.2011 в 12:56:06

Много харесвам статиите на Венци Мицов..Винаги има скрит смисъл и всяко едно изречение те кара да мислиш и да се замисляш какво ОЩЕ иска да ни каже той. Гледах го в НТВ в предаването на Милена Цветков ... харесва ми мисленето му. Прав си беше човекът и сега е прав относно мърляшката работа на политиците ни. Дано някой ден всичките тези обещания станат реалност,дигурно ще е в друг живот,но какво да се прави късмет; )

#5 YOLE 24.07.2011 в 13:08:20

Здрасти ВЕНЦИ . Написах /за пръв път / едно голямо нещо , ама ми заби топчето , за това накратко - пиши ВЕНЦИ , пиши . А ако видиш оня янку , кажи му да ме хване за дългата путка .

#6 blue 24.07.2011 в 14:36:43

#7 Весел Патилан 24.07.2011 в 17:02:57

Не казваш нищо ново, Венци! Не ги слушай тия, дето Те хвалят! Всъщност какво предлагаш: властта да прави тоалетните на селянията (не като местоживеене, а коато манталитет!). Остава да заплачеш и за социализма, когато всичко се решаваше и правеше "отгоре", а ние се живеехме с радости като: купих си салам, купих си "Лада" или "забърсах" нещо чуждо и си крадяхме (ако не вещи, то от работното време). Чипът трябва да се смени, защото "Всеки народ си заслужава управниците"(казали са го по-умни от мене и от Тебе). Виж какво става в Литва - референдум и аут! Няма недосегаеми! Ама там Конституцията го предвиждала, а нашата - не. А.. а.. а, дойдохме си на думата - там чипът е литовски, а тука Байганьовски. А тези, които ни управляват да не са дошли от Луната? И те са българи, като мене и Тебе. Ама ти лаеш, защото не си на софрата. Я утре да седнеш на нея да не би да мислиш за справедливост, истина и ред? Нагледахме се на такива - и на кръгли маси, и в Парламента, и на "Дондуков". Ти напиши нещо умно как да се излезе от батака - към Китай ли да се присъединим или към Турция, та да има ред и просперитет (дори има и рима ) Весел Патилан

#8 YOLE 24.07.2011 в 17:22:42

Весел Патилан , а ти защо не предложиш нещо ?

#9 Оня Дето Го Трият 24.07.2011 в 17:43:07

Саше (N:4) Щом си чак такъв оптимист, що не пратиш жена ти да завърти няколко кръгчета с колелото вечер и в Борисовата градина? Опасявам се, че е твърде вероятно да водиш отново ергенски живот после...

#10 YOLE 24.07.2011 в 17:47:56

Венци , на тия писания вече им мина времето .Хората вече си отвориха очите , с изключение на малцина , на които и господ не може да помогне . Вече има искащи и не искащи нещо да се случи . Ако искаш от някого да направи нещо , попречи на този, който му пречи .

#11 boby 24.07.2011 в 19:51:11

Ей само недовни бре. Като няма вело алеи - Що няма? На запад хората културни, вело алеи имат, а ние кога ще имаме? Като направиха вело алеи в Младост - За какво са ни тия вело алеи? Аз видиш ли съм дебел и не карам колело, само пари потрошиха.

#13 Оня Дето Го Трият 24.07.2011 в 21:48:59

Трябва бе човек, кой казва че не трябва? И магистрали трябват, и велоалеи, и естакади и тоалетни даже, и всичко! Но е тъпо да не правиш нищо и да викаш "Аз строя магистрали" (къде са??) Или да обещаеш естакади, ама да те изяде глутница кучета пред блока още Едното въобще не отменя това да искаме и останалото. Не го заменя просто! Разбираш ли накъде бия? И автора също разбира се (респект за Венци Мицов ) Ти си случил на жена, която ги отстрелва като Рамбо и си си добре, ама ние излизаме с някви жени дето само червило си носят в чантата баси

#14 heat 24.07.2011 в 22:42:51

Аз си мислих че поне интелигенцията разбира какво се опитва да направи правителството. Първо да отбие от хранилката партиите и с тяхно благоволение през страната минават наркотици и акцизни стоки. Да се покажат какви хора са ни управлявали 20 години и защо гарван-гарвану око не вади. Мен ме беше срам от факта, че Коце Маце го хванаха на гръцката граница, защото от интерпол знаят какъв е Р Петков, добре че сам си подаде оставката милия. Разкритията за Доган, Масларова, Костов и тн. Аз съм доволен че за първи път се намери власт, която да ни покаже в кой отбор играе така наречената десница, ние се досещахме поради липсата на адекватна опозиция последните 10 години. Ще подкрепям тази власт докато и последният от старата генерация крадци слезе от политическата сцена. Разбирасе има много несъвършенства на растежа, но кой е научил всичко от раз? Важното е че има национална политика и програма за развитие, ако позволим на ГЕРБ да управлява поне 2-3 мандата нещата ще почнат да се случват, досега явани от крадци с единствената визия как да напълнят джобовете си. Нека дадем шанс на експертите и децата ни ще ни благодарят, нищо не става с един замах, на икономиката й трябва време, ние трябва да стиснем зъби и да изтърпим лишения докато бизнеса "зацепи". Ако раздаваме всичко което сме изработили за социални програми то ние винаги ще сме бедни. Ако полека развием технологии и бизнеса тогава децата ни ще са по-добре, това е национално отговорно, а не заклеймяването на всяка цена. Интелигенцията трябва да разбере тези прости истини и да спре да се продава на червените издания за жълти стотинки. Преди хората са умирали за идеите си, сега за един комат сме готови и майките си да продадем . Нека поне интелигенцията да не обърква народа, на прав път сме, това е сигурно!

#15 Оня Дето Го Трият 24.07.2011 в 22:58:46

Ти от предизборния щаб ли си? Просълзих се чак... Аз имам спомени, че света си се въртеше и преди да го има ГЕРБ...ако бъркам, някой да ме поправи

#16 heat 24.07.2011 в 23:13:58

Той и без нас ще се върти, за съжаление равносметката от 20 години управление на ДС феодалистите е че станахме най-бедната държава в Европа. Дори румънците ни изпревариха. Чакахме търпеливо сумати народ да се наядат, хубаво, наядоха се но за нас нищо не остана. Цонев предложи подкуп на следователя си, познай дали е в затвора, не ти ли става криво от хората които са ни управлявали до сега? Защо Станишев има дебели сметки в Белгийски банки? Защо ДСБ раздава пари по време на избори, от къде са чувалите с пари(приватизацията?)? Време е да ги изритаме! Заклеймяваш ме защото не мисля като теб или те дразни това, че съм прав? Това е стар комунистически приом

#17 heat 24.07.2011 в 23:21:04

Ако знаех че си толкова чувствителен, че се просълзяваш от нищо и никакво щях да напиша коментара по-стегнато, но тогава всички останали щяха да имат забележки Извода е - по-добре 1 просълзен отколкото 20 не разбрали

Новините

Най-четените