Синдромът на другия българин

Виновен за неоказване на помощ. Това би трябвало да е обвинението за другия българин от берлинското метро. Не този унтерменш, който рита жената в гръб и после доволен от подвига чутовен си дръпва от фаската. За този се разбрахме, че не е българин. Не толкова заради етническия му произход, а защото не желаем да ни асоциират с криминални мерзавци - само с майстори на високите интелектуални и спортни постижения, бите (да не се бърка с бате).

За другия ни е думата - онзи, който от любопитство, изненада, неудобство или кой знае защо, спира на стълбите, за да види последствията от ритника, после се навежда да вземе бутилка, която даже не е негова и лицето му лъсва в кадър.

Този хем е свидетел, хем съучастник и бас слагаме, че именно той на драго сърце е изпял Светльо от Максуда, заради когото сега се срамим, ама не много, понеже и ние сме други. Тук-таме се споменава, че му бил брат, но не е необходимо чак кръвна родственост да им намираме.

Когато се появава на екрана тоя другият, инцидентът вече се е случил. Дори, поне според берлинската прокуратура, у втория липсва наказуемо намерение за престъпление. Удобно излиза, че е невинен по презумпция, ама ние много добре си знаем, че не е - нали е аверче на голямата гад.

Така че няма значение дали немската правораздавателна система ще може да му измисли порядъчно обвинение, защото от морална гледна точка и той е в кюпа. Или не е, защото е направил нужното, за да спаси собствената си кожа (или съвест, ако щете), като е сътрудничил срещу довчерашния съратник.

Та ето този вече, другият, със сигурност е българин.

И не само защото такава е официалната информация, която изтече от Берлин, когато го гепиха и няма връщане назад, а по съвсем друга причина.

Ритането на момичета по стълби не ни е национална черта, ама да следваме малоумници, понеже ги намираме за готини, до момента, в който не прекалят, и после да ги предадем, ама чак като стане напечено - това вече си ни е съвсем в характера.

Това, уважаеми читателю, се нарича "синдрома на другия българин". Спокойно, знаем, че го нямаш; ти си друг. Не споделяш компанията на мръсници, освен чат-пат по избори, ама никой от тях не е получил гаранцията ти, че няма да го предадеш и да твърдиш, че си разочарован от него: мислеше го за истински лидер, а той рита момичета, върти далаверки, източва банки.

Така че зарежи го и започни небрежно да следваш друг, пак без специални ангажименти.

Обстоятелствата ни принуждават да съжителстваме с този или онзи, но чудесно знаем, че сме различни от тях; не много, но все пак различни (под различни разбирай по-добри).

По-доброто ни се изразява най-вече да ги изобличим, когато вече е твърде късно, ама ще е тъпо да изглежда, че сме движели с тях по време на мерзостите.

Погледнато от друг ъгъл, кадрите в метрото всъщност показват един злосторник и група симпатизанти.

Кефят му се на лидера, а той им демонстрира широките граници на своя бабаитлък. Не е задължително да споделят спорните му качества, просто го следват из нощта, може и грешка да е. Ако рискуват да загазят, ще се отрекат от него незабавно, нищо, че допреди малко са му викали "бате" (не "бите").

Ние сме общност не от българи, а от други българи. Всеки е напълно различен от останалите маскари, всеки сам е символът на българското със своята толерантност, гняв, търпение, самочувствие и каквото друго качество се сетите.

Влизаме в общности, партии, коалиции, фейсбук-групи с идеята, че сме други. И така в крайна сметка сме обединени от другостта си, която понякога се случва да споделяме.

"Виновен за неоказване на помощ" е страхотна формулировка за другия българин.

Дължим термина на немците, ама ние отдавна си го разменяме помежду си. Или вече забравихте Хитрино? И там всеки беше друг, не като тъпите журналисти, закъснелите пожарникари, неадекватното правителство и снимащите SMS-ите си мрежови активисти.

И те са българи, ама са от тия, ние сме от другите.

Всъщност прощавайте за "ние"; нищо чудно да не искате да имате общо с мен. Друг глупак, не аз, ще ви обедини в моментното ви мнение.

Другият българин винаги е по-добрият. Което обяснява и веселите ни подскоци в политически план - ха тук, ха там. С кого да се разходим из метрото с биричка в ръка; кой е най-забавен, ръси лафове, прави шоу и изглежда мажоритарно куул, преди да ритне някоя девойка. После цялата му рода ритуално се отрича от боклука. И някак си вярваш, че беше за последен път. Ама друг път!

В синдрома на другия българин има един генетичен проблем, нищо че ни изглежда приемлив и си го караме така. Другият никога не е напълно равно на Аз, дори когато са в едно и също вместилище.

Другият също носи отговорност, казват немците, макар и трудно доказуема, сещате ли се?

Лесно е да я изискаме от зяпащия циганьор в метрото, понеже нали е друг от нас, ама ние никога за нищо не сме отговорни, независимо кого следваме. Можете да се обзаложите, че и той мисли така. Голям талант е да си едновременно Аз и друг, в зависимост как ти отърва. И на тоя талант дължим спорната си репутация.

Ето ви общ национален знаменател, макар че със сигурност търсите друг.

А сега идва моментът да ми кажете ясно в коментарите си, че не съм прав. Понеже и това е към синдрома на другия българин - да кажеш на някого, че истината е друга, защото нищо от това не се отнася до теб. Отнася се само до другите.

#2 JB 16.12.2016 в 16:47:26

Има доста верни неща в тази статия, но те са от категорията на неприятните истини. Не само, че не искаме да ги признаем, ами дори не искаме и да ги виждаме. Затова бързо ги замитаме под килима. Едва ли ще има доста коментари на това място. Ние предпочитаме бързо да се завъртим на 180 градуса и да си търсим приятни теми - за дебелите, за пушачите, за "обратните" и т.н.

#4 dedo adji 16.12.2016 в 17:45:49

Драго, кой ти е искал да си разкриваш душата? И на какво отгоре вписваш 7 млн българи за свои духовни братя? Ти не си друг, а трети вид българин, избрал да следва БХК и други подобни НПОшки СЪС СПЕЦИАЛЕН АНГАЖИМЕНТ. Да набеждаваш всички българи за съучастници или съидейници на Ганьо, Манго или Хасан с български паспорт, който в някой момент е извършил поредната магария. И тъжно да заключваш защо репутацията ни била спорна. Моята не е. Работил съм 7 години в немски фирми и продължават да ме търсят. И не съм единствен. Такива сме повечето българи, независимо от социален произход, образование, политическа принадлежност или симпатии. За фейсбук групите ще пасувам, не допускам фейсбук в живота си и затова нямам хабер. Повечето българи не се отричаме от подобни боклуци, защото никога не сме се вричали в тях, нямаме нищо общо. А когато изберем да следваме някоя личност или кауза я поддържаме в добро и лошо. Хайде, стига толкова, върви да се извиняваш на европейците за българските боклуци и българския народ.

#5 TheRock 16.12.2016 в 18:12:28

А най-смешни бяха родните патриотчета. И сега като се разбра че не е арабин а наш, роден български циганин мълчат като насрани!

#7 Harry 16.12.2016 в 20:31:30

Драги Драго, пишеш глупости! Но те разбирам, за да има кинти трябва да си мулти-култи, но ти се ще да кажеш истината, ама не може, сега не е комунизъм, няма да те затворят в концлагер, но ще те изгонят, и ще трябва да си изкарваш парите като нас, всички останали, много бачкане за малко пари, и няма сладък живот, а ти си си продал душата... защото сега е либерален фашизъм. Ако си мъж, един ден ще те е срам. Знам че ще го прочетеш, и няма да ти хареса, защото си суетен... И не, не се познаваме, но аз те познавам.

#9 Buddy 16.12.2016 в 21:41:18

Adski typa statiq, naistina. Ne znam kak moje da poluchava zaplata tozi "jurnalist"

#11 ImaIma 16.12.2016 в 21:58:19

Боли ме кура дали е българин, за да си боклук не се определя от държавата.

#14 No name 17.12.2016 в 11:15:57

Фрида, само да добавя, че този случай дойде съвсем на време на германските власти с приемането на промени в закона за социалните помощи т. нар. Харц 4. Дюшеш, както се казва.

#15 sim4o 17.12.2016 в 12:21:41

Другият българин - дето вдига бирата .. ами май е по-малкият брат на Светослав (така се спомена-който много се интересува - да ровичка из Интернет).. Що не помага на момичето .. ами може би не иска да помага , страх го е да не изостане от брат си и братовчедите, щото те не спират , а вървят напред .. (другите на клипа са и те от "Максуда" първи и втори братовчеди на Светослав) .. може да не знае пътя. А може би, се страхува, че ако са спусне да помага, брат му, ще види в действията някакъв вид упрек .. хубаво е, Драго, да се вдълбочи и в отношенията в семейството, в една по-следваща публикация!!! Сложен психологически казус .. изисква се, познаване на менталността на жителите на Максуда, мисля си!.. и ТОВА трябваше да е представено от Драго Симеонов!.. Конкретността, ей това ЛИПСВА на писанието! Никъде не става ясно, че "другия българин" е всъщност БРАТ НА СВЕТОСЛАВ!.. Който го интересува - ще се рови още из казуса, вярвам .. и ще чете и следващите публикации на Драго Симеонов (убеден съм - такива ще има!) .. за Светослав и неговите братя! Който не го интересува, чак толкова, произхода, житието битието и възгледите на циганина от Максуда вдигащ бира - ще възкликне като мене "Евала прическа! Як си Драгоооо" .. и ще отмине!

#16 GETI 17.12.2016 в 13:22:36

“Синдромът на другия” е от родата на първия-ритащият, но кучетата продължават да лаят. за няколко мизерни гроша,Драго носи вода от девет дерета,та да изкара черното,бяло. “Синдромът на единия българин”, “Синдромът на другия българин” ,само НЕ “Синдромът на другия циганин” абе вие псевдо либералите нормални ли сте? може те ли да мислите поне малко логично?! когато американската полиция застреля негър,как да отразят тази новина българските медии? да го пишат само американец? китаец роден в България с българско гражданство,българин ли е? То бива тъпотия,ама вашето е вече ПАТОЛОГИЯ! всеки в Европа е наясно с особеностите на циганите.и че те коренно се различават от другите етноси в държавите, в които живеят.но не е политкоректно да се споменава циганският етнос, защото веднага ще скочат един куп организации.много по-лесно и изгодно е да ги обявиш за българи.по българите спокойно може да се плюе.и същите отрепки,като този дето рита в гръб жена,го правят-плюят.

#17 Latrell Spencer 17.12.2016 в 15:22:31

Да ве, наистина си е така. На това клипче ми събра очите не толкова извършителя, колкото тоя неебателен тип, дето клекна да вземе бутилката Страхотно статия, точно сте го описали синдрома на "Другият българин", който освен че блее като овца в автобуса, на улицата, пред горяща сграда, после гневно в интернет осъжда другите за деянията или бездействието им! Другия българин винаги ти връща точно ресто, винаги помага на възрастните, винаги има 1 лев за старата бабичка, която проси в заведенията, никога не корми котките и никога не си хвърля пепелника от колата на улицата. Той е въплъщението на утопия.бг. Той е горд славянин и държанието му никога не е като на ром. Той никога не стимулира корупцията, никога не доносничи и никога не стои безучастен по метрата!

#18 sim4o 17.12.2016 в 15:57:59

Latrell Spencer | 17.12.201615:22 Да ве, наистина си е така. На това клипче ми събра очите не толкова извършителя, колкото тоя неебателен тип, дето клекна да вземе бутилката.. ------------------------- Mи брат му!

#19 sim4o 17.12.2016 в 16:01:15

За никаква колективна вина не иде реч в текста на Драго Симеонов... Там той говори .. общо-взето за хората от клипа (братът и братовчедите на Светослав) , дето не са оказали помощ на момичето! Що братът на жителят на Максуда Светослав не е оказал помощ? .. питаме се и ние! Ами за да намерим отговор, на този така горещ въпрос, не е зле да разгледаме и семейните взаимоотношения на тези роми.. .. мисля си .. а ако окаже помощ .. няма ли да се приеме от брат му и от братовчедите, че изразява известно недоволство от поведението на компанията? тези анализи на роднинските взаимоотношения сред ромите, Драго Симеонов, ще направи, може би в следващи статии! И така - ще задоволи интересът на част от обществеността , интересуваща се баш от такива , ромско-аналитични истории .... Успех желаем предварително ! Иначе-каква колективна вина? Ми има си конкретни хора .. за които май иде реч! ...

#22 sim4o 17.12.2016 в 17:10:56

"Mako | 17.12.201616:58 .. Изобщо казано, взирането в поведението на този пиянчо е чиста проба словесен онанизъм..." -------------------- И накрая - какво установихме? Тоя българин - рожден брат на Другия българин! .. и ходят с първи братовчеди да пият бира .. И имат и синдром! Евала писачи, евала Драго !

#24 паяка 22.12.2016 в 12:02:20

"Синдромът на другия българин" Драго Симеонов Престанете да ни вменявате каквито лайна ви скимнат, че са и наши! Не сме с еднакъв произход, възпитание, начин на живот, мироглед и цели с отрепките, с които формално имаме общо гражданство. Това по никакъв начин не ни обвързва с тях.

#25 dedo adji 22.12.2016 в 12:42:23

.... 25 паяка | 22.12.201612:02 "Синдромът на другия българин" Драго Симеонов Престанете да ни вменявате каквито лайна ви скимнат, че са и наши! Не сме с еднакъв произход, възпитание, начин на живот, мироглед и цели с отрепките, с които формално имаме общо гражданство. Това по никакъв начин не ни обвързва с тях. .... Паяче, за съжаление европейците ни обвързват, кой от незнание, кой за да се скрие в политическата си коректност и да не признае, че са предали Европа на пришълците. И такива като драго услужливо им подават материал.

Новините

Най-четените